Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

2/3 мръсна дузина, 100+ нацисти и Тарантино

« публикувано на 29-08-2009 @ 4:39 pm »


фотография: Film Club
слушайки: разярените викове на Фюрерът, хлопащ с ръка върху масата:
“Nein ! Nein ! Nein ! Nein ! Nein !”

Куентин Тарантино е хубавото нещо, случило се на Холивуд на заветната дата 27-ми март 1963 година. Този мръснишки редник, достоен за всички предшественици на “Мръсната дузина”, както и евентуални доблестни продължения, малко ми дотегна с последните си два филма. Може би защото не си падам по “жанра” им. Въпреки това 6 години на суша и незадоволеност минават лесно, като въртиш култови заглавия от заветът на Куентин. До вчера! Когато кино салоните смъкнаха от календара си разпределението “предпремиера” и пуснаха масата да се радва на премиерните прожекции на “Гадни копилета”.

Това нещо го чаках неопределен брой месеци. Редовно ходя на кино и мога да кажа към другите с подобна участ - още първият път като завъртяха “And I want my scalps !” южняшкият акцент на Брад Пит, в мен се разгоря страстен пламък на очакване по въпросната лента.

Колкото и добре да живее човек, накрая му свършва лятната ваканция, за да достигне върха си в нощта на кино премиерата. Операция “Кино” включваше някои мои приятели (ха, дали знаете кои са, не ги споменавам за сефте), с които да станем свидетели на това синеманиакално преживяване.

Какво по-хубаво от това, да ми разкажеш една увлекателна история от садомазохистичните времена на Втората световна война? При това разтеглена във времето на 150 минути, но разказана така галантно, че да не усещаш тик-так-ът на часовника. Дори и да е привързан към глезена ти, разполагащ с разрушителна мощ, способна всеки момент да заличи всичко в радиус от 50 метра.

Това, за което трейлърът подготвя зрителя е несравнима (и много малка) искрица, която само може да ви подпали интереса. Очаквате да гледате скалпиране на нацисти в продължение на два часа и половина. О, не е само това - повярвайте ми! Любителите на двойните агенти, съпротивата, отмъщенията и бруталните убийства (с бележитият почерк на Тарантино) ще останат повече от доволни.

Амбицията на кино курифеят Куентин не ми е ясна. Освен едно - да ти гръмне топките, точно когато ти е станало най-голям кеф. Но в кръвта ти вече тече такава привързаност към героите и цялото действие, че ти се наслаждаваш на тази болка и продължаваш да гледаш с широко зяпнала уста.

“Гадни(те) копилета” са задължителна лента!
Трябваха ми две минути след последните думи на Пит, преди началото на финалните надписи, за да мога да се изправя насред излизащата публика, без последната да забележи еректиралата ми киноманиакална същност. Привързан съм към киното, а един така добре осъществен проект, при това на такава тематика (WWII), ме побърква тотално!

Чудя се… дали тази седмица да не гледам “Гадни копилета” още един път… преди сряда и след това още един път… преди петък!

« подобни cynical speech,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Калоян @ August 29, 2009

Пфю, аз се притеснявах за спойлери, но май е невъзможно да има такива … май е само кръв и насилие. Баах, и аз ще трябва да ходя да го гледам!

2. legrandelf @ August 29, 2009

Винаги може да има спойлери :)))
Но този път ги спестих :))

Макар, че тези, които са го гледали, може да открият разни закачки в думите ми :)

3. Събина @ August 30, 2009

Може ли да се самоцитирам?

Як е… на мен ми хареса това, че и нацистите и евреите са описани негативно, а не по обичайния начин - едните зверове, другите герои. Както и това, че Марсел беше единствения без черен нюанс в характера.

И от чисто кинематографична гледна точка ми хареса. Има силно усещане за уестърн, но пък това го прави само по-Тарантино. Камерата е добра, музиката.. абе хареса ми. Не ми беше, чак толкова смешен, колкото на блондинките в залата, но обикновено не ми се отдава да се забавлявам на световни трагедии…
29 Август, 2009 15:24

4. Val @ September 3, 2009

След няколкото повторения на Тарантиновия филм е добре да се види и оригинала на Кастелари.Като гледах трейлърчетата му останах със странното усещане че Тарантино и Родригес го обожават и се стремят всячески да му пригласят
http://www.enzogcastellari.com/main.htm

5. legrandelf @ September 3, 2009

Олрайти! :)

Звучи ми като задължително за проверка :)

Тенкю!

6. zaveqna @ September 4, 2009

Пфу, филмът е стра-хо-тен! Аз лично задължително ще го гледам още поне 2-3 пъти в скоро време, и неопределен брой пъти в по-далечното бъдеще. Има кръв и бруталности, има мигове на безбрежно спокойствие, на напрегнато изчакване, на стресиращи изненади - и всички те са направени съвършено гениално - филмът не ти дава възможност да го възприемеш само като смешен или само като трагичен - всичките му страни се редуват, смесват се, проявяват се през цялото време и накрая си някак забавно-потресен… Единственото, което можеш да направиш е да се преклониш безмълвно пред гения на Тарантино, да гледаш филма още 10-20 пъти докато го научиш наизуст и започнеш постоянно да използваш лафове от там, а след 15 години децата ти да го гледат и да разберат, че тези лафове всъщност са от филм, а не че просто ги има като изрази в българския език… :)

7. legrandelf @ September 5, 2009

Вчера за първи път срещнах не особено положителен коментар по адрес на филма. Мой приятел ми го даде. Макар и да бе харесал филма, като цяло (като много неща, повечето неща), ми сподели за два момента които не го изкефили :)

И заради тях, цялостната му оценка се превърнала в неудовлетворителна. Е, в разгара на спора (тъй като то се обърна малко на спор) май го убедихме, че трябва да даде втори шанс на филма :)))

Тъй де… ревностно защитавам честта на “Гадни копилета”. Пак трябва да се гледа, усещам го!

8. Daisy @ September 7, 2009

10х за полезното инфо :)

9. Вера @ September 7, 2009

Филмът е ултимативен просто и наистина, въпреки 150 минутната агония в която се намирах през цялото време, накрая исках още и още.
Но(винаги има едно но)типчета, които аплодират възторжено сцената когато киното се взриви, някак ми идват в повече. Не знам дали нашата публика е узряла за този филм.
За мен, както споменах и другаде, Тарантино е гений и го доказа за пореден път.

10. legrandelf @ September 8, 2009

Точно така :)) Приличат малко на Хитлер, докато гледаше разстрелите на войниците от филма “Гордостта на нацията” :))

Може просто да си таят възторга от случващото се, една… непримиримо желана илюзия! :)

И тъй като филма си заслужава, казал съм го вече, позволих си да флиртувам с Тарантино, Пит и Валц още един път! :)))

“Гадни копилета” и на бис е толкова страхотен, колкото и на премиера(та)!

« Ще се наситите, ама друг път ! Тези безсънни августовски нощи »