Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

“Илюминати Пикчърс” представя: “Ангели и демони”

« публикувано на 22-05-2009 @ 1:21 pm »


фотография: “сестра Милена” by Крис
слушайки: Католическия хор на Прелюбодеянието

Ухаеше на тамян, в очите ми трептяха проблясъците на десетки свещи, превръщащи огромното помещение в една великолепна мъждукаща феерия. Леко доловима мелодия, канонизираше мисълта ми. Можех да затворя очи и да почувствам лекотата на моя дух, който щеше да се погрижи тялом да се възнеса над случващото се.
Можех, исках, но дали ми трябваше… Просветлението си каза думата!

19:45 часа, четвъртък, обикновен 21-ви ден от поредния месец на годината. CINEMA CITY в “Mall of Sofia” се оказа достатъчно лъчезарен като кеш функция, за да ме съблазни в развързването на собствената ми кесия.
Приготвих билетите, завъртях няколко телефона, посмях се на различни оправдания, пъшкания и забързани сърдечни ритми в очакване, след което зачаках сам, проследявайки мобилните крайници на различни люде, щъкащи наоколо, потънали в собствената си сянка на съмнение. При това със затъмнение в душата и мисълта…

Великолепната петорка включваше шамберлан(к)ите Събина и Вики (единствените женски създания, които са съумяли да пробият на подобна длъжност във Ватикана), както и двама приближени на мен кардинали - Крис и Недялко.
Като един истински светия, трябваше да се погрижа за моите чеда. Да ги накарам да повярват в чудото и към края на вечерта, да заслужат просветлението.

Хубаво е да гледаш качествен филм с приятна компания. “Ангели и демони” лично аз си го водя като продължение на “Шифърът на Леонардо”. Не защото събитията продължават тези от първия филм за професор Лангдън, а само и единствено защото приключенията му сред библейските мистерии ще получат нови 140 минути на големия екран.

Илюминатите, това сме коварни създания! Може да ви спойлна, може и да си замълча, като скроя някой пошъл план, за да ви объркам големите очаквания. Затова ще кажа “само”:

- филма беше готин;
- много звучен, динамичен и определено чувах как тик-так-а всяка една сцена;
- бързодействие и безпощадност от главния злодей;
- Том Ханкс може и да не е секси (как изобщо ти хрумна тая дискусия, мейт), но пък ми е любим сценичен представител в света на Седмото изкуство;
- събрали са още готини кадри от арсенала на Холивуд, които определено пресъздават (някаква) атмосфера(та);
- в Европа като снимат американски филми, почти винаги е култово, независимо от многото скоростни преследвания и строшени по паважа кино камери;
- има леки закачки между героите (в чисто хумористичен аспект);
- тези, които са чели “Шестото клеймо” (която в оригинал си се казвала “Angels & Demons”) ми споделиха след това (на по бира), че всъщност доста от нещата от книжната версия липсват във филма (нормално според мен);
- не бих го гледал отново и отново, освен ако пак не съм с някаква фенси компания;
- смятам го за по-кършен отколкото беше “Шифърът…”;

Мога и други такива да си измислям, но най-важното е, че ентъртеймънта е на нужното ниво. Ядат се пуканки и начос, пие се бира със сламка, както и гЪзирани напитки! Върви приказката и кикота в онези сцени, когато всички се кефят на сценаристките (пре)решения. Накратко - кълчи китки и вади рамена като за кино прожекция!

Афтърпартито след това също беше найс. Известно време след напускането на залата, го раздавах просветлен, не спирах да размахвам ръце и да се пуля насреща. Преигравах, да! Но не можех да стигна нивото на класните актьори от лентата.

Приятно ви гледане и внимавайте със запалителните материали, ако съвестта ви накрая не издържи!

« подобни cynical speech,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Bunny @ May 22, 2009

Чувствам се повишена - от Ангел на Марти в шамберлан(к)а!

Филмът не беше лош за нещо, което идва от Холивуд, но:

1. Рим е много, много по-красив и не беше заснет достойно според мен, за разлика от Алфа Ромео-тата! Колите бяха супер, имаше едно пресвяткане на фарове, което беше супер!

2. Италианския беше отвратителен! Имаше 7 реплики и то лошо произнесени. Само Dai! и Vai! бяха автентични.

Сугурно има и още, ама не се сещам сега.:)

Том Ханкс е пич, Дан Браун е гъз.

3. legrandelf @ May 22, 2009

Събина, пропуснах снощи да те разпитам за италианските лафчета на актьорите, но ти сега ме подсети :)))
На всичко отгоре и ми отговаряш, това което очаквах да чуя - италианския им sucks :))

В повечето филми, когато трябва да се говори на не-английски, положението се е усирало :))) Жалко че… швейцарски (хехехе) не знаем, та да направим забележка за Рихтер и подчинените му като словесни изяви :)

Бла, колко влажно е твоето усое?! :))))))))))))

Аз съм истинска дама - не отговарям на подвеждащи въпроси!

5. legrandelf @ May 22, 2009

Прощавайте, мис, понякога съм толкова глупав :)) и нетактичен :)))

Прощавам ти, чадо!

7. Bunny @ May 22, 2009

Elf, Рихтер и хората му бяха от немската част на Швейцария. :)

Влажна наша, попитали така Елфа, смятай, че ти е приготвил (поне) един пръст! :Р
Аз явно не съм дама…. :(

ПС: С Алекс май си говорехме кой е правил униформите на Швейцарската гвардия.. A ето за Сикстинската капела - уникални място! Повярвай! Стоях онемяла сигурно 10 минути вътре. Това е едно от най-велите неща, създадени от човешка ръка!

8. Bunny @ May 22, 2009

Въобще около Ватикана има, много и много да се говори, да се пише и да се снима. Цялата идея да се взимат елементи от произведения на изкуството и да се преплитат в мистерия, на мен лично много ми допада. Който е виждал такъв предмет, знае какво е усещането - стоиш, гледаш го, има нещо, което не можеш да обясниш и да разбереш, завладява те… това не са просто статуи и символи. Според мен може още много да се дълбае в Рим и Ватикана в тая насока…

9. Nedialko @ May 22, 2009

Този screenshot не го помня във филма :)

10. Крис Ванев @ May 22, 2009

: ))

Филма беше наистина зрелище, което си струва да се гледа на кино. Не само заради последния половин час. Хората са се постарали са разкажат история, която да те държи в напрежение. Не може да му се отрече, че в тази светлина американскоко кино си има своите плюсове.

Брат, дискусия за сексапила на Том Хенкс хич не съм и искал да отварям. Така се получи, че имах искрения късмет две очарователни момичета с очевидно добър вкус да минат покрай писанията ми. Това, което по-скоро ме дерзаеше, беше, че в Холивуд, за да станеш пиков актьор за главни роли, преди всичко ти трябва нещо повече от невероятна игра - външния вид, екзотично, симпатично и искрено излъчване, но и харизма, която да привлича, макар и понякога противоречиво срещуположния пол. В тази си светлина Том Хенкс малко по-странно изразява тези, поне за мен реални изисквания за подобен успех и ми се ще да те питам, ти като виден киноман, за колко подобни актьори като него се сещаш?

Съответно няма голямо значение дали пасва или не пасва - двата филми за заснети и са вече факт. Хората може и да са мърморили одеве дали Вал Килмър е ставал за Батмам, но.. Ехо! Филма вече е сниман и е факт. На кого му пука дали са направили добър избор? Ако не ми изнася избора им за актьор на главна роля, премествам вниманието си върху нещо, което действително ми е харесало във филма.

Истината е, че киното вече еволюира до степен на изразяване на описвана вече в книга действителност, до която средностатистическия читател на същата тази книга не може да стигне във въображението си. Колкото и да ми е харесало красноречието в описанията на Дан Браун за Рим, за Цюрих, за Ватикана, за конклава, за почти всички други аспекти на историята - аз никога не съм го виждал това! Мога да разгледам на картинки църквите в Рим, да разгледам снимки на Ватикана, но кажи ми как ще си представя електроцентралата и всички ония неща свързани с генерирането на антиматерия? Или как ще си представя онази пред-пред последна сцена, за която ти споменах, че ефекта й е като на премиера на последния филм с Джена? Няма как. Ето затова обичам киното. Но това е само глазурата на високобюджетните американски продукции мен ако питаш. Междуличностната динамика в подобни филми понякога е силно подценена, за сметка на нещо друго и все пак понякога тя присъства прекрасно изразена. Тук те може и да не са говорили прекрасно италиански, както Бъни отбеляза, но мен поне ме шашнаха с плътността и привлекателния колорит от взаимоотношения. Общо взето се е получило една прекрасно разказана история, но го разбираш именно, когато се изпълниш с намерение да отидеш в киното за да го гледаш. Тук ми пада и сянката съмнение, че всъщност филма е можел да бъде доста по-гледаем, ако Том Хенкс беше примерно по-привлекателния Венсан Касел. Венсан Касел може и да не е почти гарант за ужаснодобър филм, както е Том Ханкс, но пък заради подобни противоречия на мен ми е и интересен избора му.

Отплеснах се, сорка за дългия коментар и само ми се ще да добавя, че филма наистина радва окото и развлича много прияно.

11. Bunny @ May 22, 2009

Крис, на Венсан Холивудските екшани от тоя тип са му леко под нивото! Аз все още се чудя как се е навил за Ocean’s Thirteen. Венсан е най-класният европейски актьор в момента, а за разликата м/у европейското и американското кино, мисля няма нужда да ти обяснявам…

Айде да ходим пак на европейски филм! Гледа ми се нещо истинско!

12. Bunny @ May 22, 2009

Ооо, какво открих в imdb! Дано този проект стане! Мики, Венсан и Скамарчио - който в момента е голямата звезда на Италия!

13. J. Dichev @ May 22, 2009

Мерси за кино-разходката. Откак е излязъл дебна за момента да се проследи :)

14. legrandelf @ May 22, 2009

Събина, знам че не говорят швейцарски :)))) Ебавах се! :)
А всеки път, като се заговори за Рим и Ватикана, едно от първите неща, които ми изскачат в акъла това е Сикстинската капела. Или по-точно разговора на Робин Уилямс с Мат Деймън, на пейката, в “Добрият Уил Хънтинг”. Когато му каза, че може перфектно да опише как изглежда, кой я е правил, тралала… обаче не може да опише уханието й, както й усещането да я гледаш :)

Определено когато США прави филми в Европа, наблягат на блясъка във фаровете (на местните култови автомобили), отколкото на страхотните гледки, тишината от безмълвно преклонение и… не знам какво още :)

Недялко, няма как мейт, тоя кадър е от Unrated версията :)))))

15. Крис Ванев @ May 22, 2009

: )

@Бъни, О.о, че и е с Алис Брага, която лъха на еротика от преди да е почнал филма още! : )) Апетитно!

16. legrandelf @ May 22, 2009

Крис, наясно съм, че дискусията ти е породена от тези две Диви на световното арт съществувание :)))
Смятай, щом Събина се кефи едновременно на Венсан Касел и на Брюно, това може да значи много - Ужасно противоречиви мисли и мегатонен микс от впечатления (свързани с критика и харесване на нещо) :))))))

Харизма! Мен ако питаш, аз красавици (а и красавковци) гледам само на порно филмите :))
Том Ханкс (както хубаво си проследил ключовите моменти от неговата достойна филмография) е класен актьор. Още от рано (именно с “Голям”). Ако не се лъжа там има и номинация за Оскар. Този “хлапак”… Чуден е!
След “Филаделфия” и “Форест Гъмп” се записва както в историята на киното (с Оскари в две поредни години), така и му лепват прякора: “Абониран за Оскар” :))

Не намирам Том за привлекателен. Но е приятен да го гледаш. Приятен е да го слушаш. Каквото и да говори, винаги е увлекателно. Влиза във ВСЯКАКВА РОЛЯ! Драма, комедия, идиот, романтика… Култ е!
Защото има това, за което си споменал - Харизма и присъствие.

Аз съм с филмови впечатления, откакто съм паленце. Мога да кажа, че колкото и да ми надуват един актьор като сексуалност или красота, толкова по-малко ме привлича да го гледам. Не ме кефи, честно казано! Ако знаеш колко актьори навремето бях намразил така… Само заради непрестанните глупости от медиите, и превръщането му/я в секс символ. Булшит!

Присъствието - най-важното, да пълни кадъра. Ако ще само да мълчи, ама го гледаш и сцената радва, пълни!

Ал Пачино никога не съм го намирал за красив. Откровено грозен си е. Обаче? Като застане на екрана, тоя дребосък (щото си е нисичък) - пълни бе! Не заради “Кръстникът”, нито заради “Scarface” - той просто е там, предвиден е за снимане. Макар и сбръчкан.

Може и френски актьор да ти кажа. Жерар Депардийо. Въпреки фамозното му лице и нос, той пак е супер симпатяга и е приятен за гледане. Да не говорим и за Белмондо. Ален Делон (този син балон) е бил красавец, но по мое мнение Жан-Пол е много по-класен като актьор :))

И т.н. мога да продължавам, но да не се увличам, разбрахме се :))))

А що се отнася Венсан да играе (макар че няма връщане назад във времето, примера с Вал Килмър много ми хареса) професора от книгите на Дан Браун - ми… филма щеше да е същия, но пък влагата в залата щеше да е повече :))))))))

Още нещо… Жан Рено :)) Чар! Не е красив, но е чаровен :) А да не казвам как пълни сцените. Абе изредих повече франсета, отколкото американски актьори, но - голям праз :))

17. Bunny @ May 22, 2009

Елф, не ме линчувай, но не съм гледала Добрият Уил Хънтинг…. Обаче казаното, за капелата е така. Не може да се опише усещането… там не се говори, пази се тишина, само стои и гледаш и чувстваш как нещо свръх човешко от гения на Микеланджело се пропива в теб… нещо велико…

18. legrandelf @ May 22, 2009

Данчо, предлагам ти да не се моткаш, а когато имаш удобна възможност, да пенетрираш кино салона с билети за “Ангели и демони” в ръката :))))

Приятно гледане и не забравяй пуканките! :))

19. legrandelf @ May 22, 2009

Събина, Мат Деймън и Бен Афлек (може и да нямате добро мнение и/или впечатления за тях, поотделно, а и като екип), но с “Добрият Уил Хънтинг” определено са постигнали нещо невероятно!

Каста (идва от cast) също е много добър. Освен Робин Уилямс и сценаристите на филма, кадрите пълнят Стелан Скарсгаард (Рихтер от снощния филм) и Мини Драйвър (сладурана с невероятен акцент) :)

Трябва да се гледа, плътен филм е и не го усещаш как лети :))

20. Bunny @ May 22, 2009

Да, знам, че трябва, ама явно още не му е дошъл момента…

21. legrandelf @ May 22, 2009

Когато, тогава - няма да насилваме нещата :)

22. Bunny @ May 22, 2009

Така, така, умните мъже, правят така… :)

23. Viktoriya @ May 22, 2009

Хора, побъркахте ме!!!!
Замая ми се главата… по-спокойно я давайте.. моля ви

Кога казахте, че ще гледаме български филм?

24. Viktoriya @ May 22, 2009

Събина… снимакта не ти ли напомня за нашия секси Camerlengo Patrick McKenna… :-Д

Не знма защо но през цялото време си мсилех за секси монахиня.. като го гледах :-Д
хиихихи

25. legrandelf @ May 22, 2009

Айде Виктория пак изпуши :))))) сигурно е заради петъка :)) Как може да видиш секси монахиня в лицето на Юън МакГрегър :)) Е, верно че и той е секси, плюс това може да е пее, а в “Мулен Руж!” не просто рулираше… късаше сухожилия направо :)

А БГ филма кой беше? “Прогноза”, помня че е с Асен Балтечки и че режисерот е човекът, правил “Мила от Марс”, кхъхъхъхъ :)))))

26. Нели @ May 22, 2009

След толкова позитивни отзвуци,реших,че ще го гледам.Тъкмо бях на кантар,честно казано,но вече-не.
А Том Ханкс го гледам с други очи след “Зелената пътека”:)

27. Bunny @ May 22, 2009

Боже, той наистина беше секси в расо… аз пък се сетих се Секса и града, дето Саманта искаше да спи със свещенник. :)

28. Bunny @ May 22, 2009

Режисьорът е жена, Марти - Зорница София. :)

И Йън, беше по-секси тук!

29. Viktoriya @ May 22, 2009

хахха.. всеки се остава на страстите си…
Сексът и градът беше заместен при мен от Интригантката.. и сега някакси връзвам нещата с този сериал.. но това ще е до следващия такъв…
Така е някои неща са просто временни…

Марти, да…. сега се сетих за “Мулен Руж” и моят любим плейлист… хиих

30. legrandelf @ May 22, 2009

Събина, тъй де… не съм ли ти казвал, че от всички кина, най-зле съм с българското :( Не че го заслужава, но… факт!

Вики, как пък така не гледаш “Забранена любов”? Също е култов, lol :)))

А ОСТ-то на “Мулен Руж!” - Оуууу, йееееааа! :)

31. Bunny @ May 22, 2009

Викам в неделя “Прогноза”

32. Bunny @ May 22, 2009

Май ще е това, а? 24 май (неделя), 19:00

33. legrandelf @ May 22, 2009

Sounds like a plan! :)

34. pa4ito @ May 22, 2009

Мдааа, понеже и аз си падам по мистерии и разни тям подобни чудеса, чаках да се появи този филм, за да го гледам. Особено пък и като има Алфа Ромео в него(много ти благодаря, Бъни) значи става задължителен :)))
Елфа е прав за Том Ханкс и Ал Пачино, че те просто заемат целия кадър в сцената и дори да няма реплики, всичко става ясно от израза им. И с всеки следващ техен филм се убеждавам в това. Двама от любимите ми актьори, заедно с Де Ниро, Антъни Хопкинс, Шон Конъри….. абе много са :)))

« Мишел - Циничният котарак Майска история… »