Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Копеленца извън контрол

« публикувано на 17-05-2009 @ 1:49 pm »


фотография: Screen Rush представя “Годеницата на Чъки”
слушайки: The Offspring - The Kids Aren’t Alright

Favit ме информира. Потокът информация, достигащ до мен благодарение на зоркото око на потребителите, които следвам, ми е напълно достатъчен, за да придобия представа за ежедневните събития в страната ни. Колкото и позитивно да съм настроен, винаги ще се намери някоя новина, която да ми помрачи настроението или да ме накара да сбръчкам вежди. Провокаторите за тази статия са… децата! Ще ви дам няколко примера от изминалите дни…

“Хлапаци трошат коли, да гледат екшън на живо” / от “24 часа”

и

“Три деца на 8 и 9 години запалили два автомобила” / от “Mediapool”

Защо не, малки зверчета! Аз също съм бил млад, даже малък, сополив, че и пикльо! Правели сме дивотии, страшни при това, след което сме го отнасяли - я родителски пердах, я някой случаен - спипал ни на детскопрестъплението. Келеш - това е думата! Пройдоха - това също е подобаващо! Не се гледаше с добро око на нас, когато вършихме зулуми. Родителското тяло беше отговорно, затова и най-сериозното възпитание идваше от него.

Един път провал, втори път, зачерви ти се бузата от шамари, след което си бършеш сополите и слушаш внимателно. Не, не е конско, а проява на здрав разум. Все пак не са те били с пръчка, колан или талпа, ти си на място, разсъждаваш, при това си на възраст, в която мозъка ти започва да се гъне и да попива информация много бързо.

Такива “хулигански” изпълнения не са първите, съмнявам се и да са последните. Въпроса е… откъде на къде, в главите на тези деца нахлуват подобни идиотизми? Да редиш камъни по пътя, защото разбираш ли, си се кефил да гледеш катастрофиращи коли, искри, дрънчащи ламарини и издъхващи габарити на пострадали автомобили. Феноменално!

Чиста случайност е, че няма убити. Статистиката е… седем пострадали моторни превозни средства. Общината няма да се погрижи, може би родителите… След като измъдрят какво да правят с изпростялата си челяд, ако изобщо им пука, ще трябва да понесат бремето, предизвикано от тяхната собствена кръв.

Ами тези с палежите? Преди бяха гори, разни ниви, площи с изсъхнала трева, а сега? По интернет си чукват среща, добре де… правят си експерименти, писмено. Накрая решават, че трябва и физически опит да натрупат, гец “Молотов”-а и - навън, с приятелите!
Вървиш, пикаеш, поливаш, палиш, след това се хилиш… а, да - записваш, по протокол, всичко! За да може “Vbox7″ или друга подобна клип-съдържателна “медия” да даде възможност на още лумпени да се насладят на мъжкото деяние.

Времената наистина са се променили. Преди с други неща се забавлявахме. Най-голямата простотия, която сме правили (включваща автомобили) беше да връзваме лента от аудио касета на пътя. От двете му страни имаше нощни лампи, лентата се опъваше от единия до другия край, вечер е, отдалечаваш се и чакаш някой забързал се.

След малко жертвата наближава, а ти стоиш и се хилиш дебилно. Фаровете най-сетне лъсват, блясъка от лентата хвърля в шаш и паника шофьора. Мислеха го за опъната тел, набиваха спирачки. Не всички, разбира се. Повечето или не ебаваха, или познаваха тоя номер.

Пердаха си го заслужихме. Въпреки всичко не дяволувахме до такива висоти, че да намесваме други в злодеянията си, освен самите себе си. Нямахме хулиганска група, или може би аз бях далеч от нея. Имаше една или две тежки прояви на детска глупост. Най-сериозната от тях започна с крадене на мед от трансформатор и завърши с… неспособността на един от младежите да ползва ръката си. Остана жив, да… това го вчовечи!

Обикновено така става. Простееш, докато не те удари нещо, силно. Ако оцелееш - поправяш се (в повечето случаи), ако ли не - служиш за пример.

В обобщение, както и друг път съм писал… най-важната част от възпитанието на децата се пада на техните родителите. Искат или не, чувстващи го като дълг, задължение или природна сила, те ТРЯБВА да бъдат отговорни и съвестно да контролират деянията, извършвани от техните деца. В противен случай… ще заприличаме на “Градът на Бог” !

« подобни cynical speech, , ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. gabfest @ May 17, 2009

Това е абсолютната истина Елфе! Респект за позицията ти!

2. Bunny @ May 17, 2009

1. По-добре да палят коли от колкото гори и поля. Не, че е ДОБРЕ, просто е по-добре. Кола се купува, гора се възстановява за десетки години. Макар, горите да не ги палят деца, но това е друга тема.

2. Опъване на лента от касетофон?!? Само аз ли не знам за какво иде реч?

3. От мен мъжка майка няма да стане - винаги съм го знаела. Искам момиченца да имам!

4. Всичко тръгва от семейството… няма преди и сега в тая работа.

3. derdoff @ May 17, 2009

На твоето мнение съм, Bunny… коли има много, дори прекалено много.

А дали семейството е опредлящ фактор… не мисля. Всеки от нас е правил бели, шамаросван е яко и му е засукван сопола чак до ухото :), но идва момент в който сам трябва да избереш какъв да бъдеш… да следваш напътствията на родителите, да следваш идеологията на тайфата (средтата) или да избягаш от всичко това и да бъдеш себе си. Кога всеки един от нас намери същноста си? Задавали ли сте си този въпрос?!

4. legrandelf @ May 17, 2009

Мерси, Митак!
Мисля, че на повечето хора позицията трябва да е същата :))

Събина, т.1 би била най-качествена без запалителни етюди, от която и да е страна (детска или пълнолетна) :))

За т.2 ще ти бъде разказано, нека не го описвам твърде подробно, за да не послужи като наръчник за някой палавник!

За т.3 това мисля, че освен в Гатака, другаде не може да ти бъде гарантирано :)))

Накрая, но не на последно място, виждам че си съгласна с мен и моето заключение :)

5. legrandelf @ May 17, 2009

derdoff, като казваш “но идва момент в който сам трябва да избереш какъв да бъдеш” виждам, че никъде не съм написал. В случая с камъните на пътя, не са били 8-9 годишни дечурля, ами тийнейджъри/юноши… молодци направо :) Осми клас, само че не като в тъпата чалгия, ами… баш на ръба да влизат в гимназия. 15 години, минимум!

Трагично, тъй-тъй…

6. Bunny @ May 17, 2009

Разбира се, че съм съгласна… :)

7. legrandelf @ May 17, 2009

“Градът на Бог” съвсем случайно ми хрумна да го споделя, но определено трябва да го гледате, в случай че навремето (когато излезе) сте пропуснали :)
Филма е бразилски, може и да сте го чували, може и да не сте, но е повече от показателен (и култов) :)

Жоро ми го подшушна тогава, още бяхме в Щутгарт! Млади, млади… левенти! :)))

8. derdoff @ May 17, 2009

legrandelf, да ти кажа… има неща които съм вършел като хлапе… неща за които изобщо не желая да си спомням. Поддържам живи само приятните спомени от детството и юношеството ми. По наше време, колкото си по “лош”, то толкова си по популярен, а това не се променя. Така е и днес, само че тази “лошотия” е под друга форма. Днес палят коли, а ние гърмяхме с бомбички от миниум и сух бронз… падаха стъклата на цели сгради, като забъркаш един компотен буркан. Доста злодеяния си спомням, колкото и да не ми се иска. А по време на юношеството… май списъкът с нещата от които се интересувах бе много кратък:
1. Алкохол
2. Момичета
3. виж 1.

9. legrandelf @ May 17, 2009

Връзката на злодеянията с популярността я има от край време, за това си абсолютно прав!
Честно казано, когато писах “Мъжка солидарност” визирах много спомени от моето детство. Е, там не съм бил описателен по адрес на зулумите, но определено коренът на всички злини е в мереното на пишките и… придобиването на популярност!

10. Len @ May 17, 2009

Липсва здравата родителска ръка и контрол.При нас такава имаше.Сега като гледам някой млади родители що за стока са… иде ми да хващам куфарите и да ида някъде по-далеч от тук,където ще мога да създам нормално семейство,на място където има морал и ценностна система.Тука сме развалини:8-9 годишни идиотчета-пироманчета палят коли или сгради,по-големите от тях,12-15 годишните участват в банди и знаят как да боравят с оръжие,а някой момичета на тази възраст вече имат по един аборт.Имат самочувствие по-голямо от на английската кралица и без страх те лъжат,докато те гледат в очите.Да не говорим,че голяма част от тях нямат елементарна култура и уважение към околните.Някой беше казал - каквито родителите,такива и децата и за жалост е прав. Не мога да отрека,че има и свестни деца,но на фона на останалите те са малко.Не ми се пише на тази тема повече-искам да си изкарам остатъка от неделята с по-малко нерви.
Elf,поздравления - отново попадение в десятката.

11. Крис Ванев @ May 17, 2009

:!!!

Преди да вкарам какъвто и да е коментар, искам да ви споделя какво видяха очите ми днес. Сутринта, в кафето, в което работя, влезе млада ( но не съвсем ) двойка - мъж на трийсетте, висок, гардеробест, прошарена коса и едър кокал. Жена му, изглеждаща поне с десетилетие по-млада от него, го беше хванала под ръка. Зад тях по паркета ту ставаше, ту падаше едно малко русичко ангелче, което по скромните ми предположение беше около четиригодишно. Майката застана на опашката до касата (кафето е на самообслужване) и се провикна: “Седнете с малката някъде”. “Е къде бе? Не вижш ли, че нема свободно?”, отговори мъжа. “Ами … ъъъ… там до прозореца”,жената посочи една маса. “Ъъъ..добре”, отвърна мъжа.
Докато този кратък диалог се провеждаше, малкото ангелче се беше запиляло на ниската отворена витрина за безалкохолни. Беше хванало една малка минерална вода и се опитваше да прочисти с нея фугите на теракота. Винаги съм се чудил, какво точно привлича малките фъстъци в този теракот, но е факт - много го тачат. Бащата, обаче не одобри особено неадекватната проява на дъщеря си. Това, което той изглежда искаше да направи, май беше да я хване за ръка, да я изправи и да седнат заедно на масата. Това, което всъщност той направи, беше нещо като да дръпнеш хавлиена кърпа от простира. “Болииии”, изплака малкото. Аз сигурно щях да изпадна в безсъзнание, с извадено рамо, но малката е желязна. Както се досещаш, малката почна да реве. С хубав, висок тон, кото се извиси навсякъде. “СЛУШАЙ ЦИВРО, АКО ШЪ МИ РЕВЕШ, НЕ ТЪ ЩЪ”. Малката дърпаше ръката на баща си и май освен, че не искаше да сяда където и да е с него, не искаше и той да съществува изобщо. Дърпаше се и дава на заден. Бащата, изненадващо за всички, се обърна, шляпна й един по бузата, с което накара малкия фъстък да направи три стъпки назад и да пренесе тяло върху плочките. Бащата си седна, малката реве а майка поръчва на касата, все едно не е майка, която е дошла с дъщеря си. Една възрастна жена стана, помогна на малкото да стане и му избърса сълзите, малкото се окопити, очеивдно наистина беше от рядък железен произход. Обърна се към бащата, хвърли му поглед, който трябваше да сгърчи на пода в ужас от гузна съвес, но не постигна дори поглед към земята. Бащата беше като зомби, майката като оживял манекен и картината беше като в “Крадци на тела”. Рядко попадам на подобни зловещи случки, но всъщност това дори не е зловещо. Действително се случват много по-неприятни неща. Убеден съм в това.

Една от колежките ми каза: “Ооо, колко такива съм виждала, ако трябва да ти изброявам примери - кво толкова е станало?”

Нищо чудно в по-малките градове и по-бедни селца ситуацията като нищо да тръгне в посока “City of God”.

12. Acnapyx @ May 17, 2009

Не че и на мен са ми били чужди пироманщините - по мое време сами си правехме димките, че и бомбички сами сме правили. Но винаги сме ги гърмяли на безлюдни места и така, че никой да не пострада. Но да, и аз си бях хулиганче, като повечето ми връстници.

За популярността не знам, май с лошотия тогава това не се получаваше толкова добре. Около мутренските времена обаче си стана направо закономерност.

13. derdoff @ May 18, 2009

Децата не се страхуват да бъдат ДЕЦА.
Какво ли бихме правили днес, ако не се страхувахме от последствията :))…вероятно, доста често щяхме да се държим като деца.
Пакостите са присъщи на децата… и РОДИТЕЛИ, не лишавайте децата си от това удоволствие!!!

14. vassilev12 @ May 18, 2009

Като малък бях най-доброто дете (то и сега съм добричък) и почти не правих бели. Е в трети клас пуших редовно, докато един ден не ме хванаха с пакет Арда в джоба….
От тогава не пуша (цигари), а вече минах христовата….
Пакостите ще ги спаделя защото не са приложими в днешно време. Изчерпват се с 2-3 груби детски прояви:
Имаше улични телефони с монети, които често не свързваха при обаждане и връщаха стотинките първо бяхо по 2 ст после по 5ст. Е, по Дондуков имаше 4-5 телефонни апарати които ги бяхме минирали - в дупката където падаха стотинките, слагахме кал, смачкани домати, и други гадости - така че който бръкнеше се подгнусяваше и оставяше стотинките си там. веднъж събрахме 14 ст!!!!
Стана неприятно, когато обаче почнахме да слагаме кабарчета и хората се боцкаха….
Веднъж обаче един “ежилен” ни издебна като прибирахме плячката, хвана ме е ме поведе към милицията…. беше гадно
Ако помните трабатчетата, имаха едни гумени лайсни по калниците, които ние усвоявахме и правехме на бичове. Освен бичовете от Трабант, късахме ленти от вратите на бакалиите - от тези дето пазят от мухи, и си плетяхме дебели бичове (бяха много яки).
с подобни бичове правихме атака на тотопродавачката на бул.Дондуков (да ме прости горката). На гишето в тотопункта имаше наредени бланки с фишове за попълване. Влизахме и се правихме че попълваме тото, изведнъж с бичовете удряхме купчинките с фишове и хуквахме навън - в тотопункта почваше да вали сняг от фишаве, а продавачката после подреждаше около час….. гяляма радост бе (сега ме е срам де).
иначе бях добро дете. И сега съм.
И дъщеря ми е добричка - дано остане такава, че като гледам днешните какви неща правят. Дори и момичетата, които би трябвало да са нежни принцеси. Боже в какъв свят живеем!

15. legrandelf @ May 18, 2009

Zelengorova, потока “свежари”, от които си се страхувала (държала на страна) няма как да те безпокои, видно е че отдавна съм се справил с проблема :))

Не искам да говоря за линч. Всъщност, не е това решението. Както писах преди време (както в цитираната статия, така и в онази за “Индиго”) важното е алармата в главата да се сигнализира. И ако от време на време се получават подобни (като послание) статии от моя страна, то е… за да действам като подбудител. Няма да соча с пръст, нито ще вадя вилата от гаража, камо ли да горя някого с факли или прочие :))

Алармирам!

Вярно, може и да не сме разбрали посланието, нямаме достъп от първа ръка до събитието, но все пак не срещнахме заглавието само на едно място, примерно в търсещите сензация новини, а го имаше навсякъде.

Времената, дяволии, ох, не знам. Колкото повече заговаряме, толкова по-обширна ще става темата :)
И да искам няма как (а всъщност не искам), но трябва да се огранича при изразяването. Обикновено го правя на пунктове, поанти - важните, дето после вас ще заговарят :)) И те така!

Психологическия профил, там вече си специалистка, а и Крис подобаващо ти припява - тъй че, с удоволствие :))

Падам си по дреболии (на пръв поглед), които се оказват структуро-определящи :))

(било то и препикано коляно с рана от съседското момиче, докато си играете зад беседката/в пясъчника) :))

16. legrandelf @ May 18, 2009

derdoff, много обичам да казвам: Всички сме деца, само дето по-възрастните деца си налагат разни… забрани. Слагат си спирки, за да се отделят, щото поведението трябвало да подобава на възрастта им :))

Т.нар. морал, иначе всички сме деца, вършим детинщини, а и глупости :))
С друго око се гледа обаче на всички тия неща.

vassilev12, ах, палавник такъв :)) Харесва ми как си споделил нещата, някои са забавни. Четенето им обаче ме връща пак в разни спомени, подобни случки, някакви частни случаи, повечето весели, други крайно потресаващи.

И ако трябва да бъда кратък, всъщност… не се осъзнаваме колко забавно ни става, независимо какви зулуми вършим. Именно затова е момента на “Взрива”, за да направиш разликата, че трябва да си наложиш малко спирма, съобразяване!

Тук май се излиза от пубертета и… ставаш зрял(?)

Много добре написано. Истината в днешно време е такава … дори и по-лоша :)

18. gergana @ May 18, 2009

Ех, Zelengorova, много се радвам, че отново си тук, липсваше ми.

И аз бях мнооооого тихо и добро дете - за пример на всички. А днес, като се срещаме със съучениците, не знам защо коментираме само моите “скромни” лудорийки. Сигурно защото ще ги помнят до гроб - яко съм ги разтърсила, а …:)))))))))))))

ПП: Аз не съм някакъв си егоист и когато правя някоя велика пакост, въвличам и околните в нея.;)

19. pa4ito @ May 18, 2009

хммм, тази тема ще доведе до един извод - светът е в криза…
В някои други държави тези постъпки биха довели “пироманчетата” в затвор за малолетни, изключая съдебните искове към родителите им, а малкото русо англелче от случката на Крис, щеше да е вече под опеката на социалните. Но у нас се гледа отстрани, защото хората са уплашени. А са уплашени, защото знаят, че дори да се намесят на страната на доброто, ще пострадат. А ще пострадат, защото държавата им, няма да ги защити. А това е така, защото е световна криза и няма пари за повече полиция, социални… и за прибиране от върхушката. А на същата тази върхушка й е по-добре, нацията да е възможно по-тъпа, защото по-лесно се ръководи. Затова се толерира “затъпяването”, във всяка една насока. А покрай затъпяването върви и “темерудството”, а хлапетата копират поведението на родителите си… Както е казал поетът: “Тежко, тежко! Вино дайте!
Пиян дано аз забравя туй, що, глупци, вий не знайте позор ли е или слава!…”

20. legrandelf @ May 18, 2009

Тъй като отчакам (отново), ще споделя с вас любимия си цитат от “Годеницата на Чъки” (за тия дето не ме следват никъде и все още не са го прочели):

Tiffany: Oh, Chucky, have you got a rubber?
Chucky: Tiff?
Tiffany: Yes, Chucky?
Chucky: Look at me! I’m all rubber!
Tiffany: Oh. I thought you were plastic.

21. Калоян @ May 18, 2009

Най-интересното е , че нямат чувство за вина и не могат да разберат какво чак толкова лошо са сторили. За повечето малоумни идиотчета да счупиш прозорец с тухла или да одереш нечия кола с ключовете си е нещо нормално което правиш докато се прибираш към вас си.

22. legrandelf @ May 18, 2009

Като каза малоумно идиотче, си мисля… кое ги определя като такива?
Безотговорното държание или факта, че езика им е извън устата, плюнчи се, а те гледат… малоумно!

Не, те не са идиоти, те просто са… лумпени, нешлифовани :))

Ако не им поставиш граници, те сами няма да си поставят, откъде накъде? Без влияние, няма култура/възпитание ;)

23. Калоян @ May 19, 2009

Без влияние не че няма култура - има си. Създават си своя - уличната, където други са важните неща.

« Вдишване живот Курът ми го говори »