Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Не ти трябват нацисти, когато си имаш комунистически режим

« публикувано на 13-05-2009 @ 9:50 pm »


фотография: Ралф Файнс като Амон Гет в “Списъкът на Шиндлер”
слушайки: мълчанието на времето…

От споделените линкове на Събина във Фейсбук, попадам на последната статия на Адаша в блога му: “Балада за българските герои”. Той не обича да изпада в подробности, когато ни предлага нещо интересно, но затова пък няколкото изречения ретроспекция са напълно достатъчни, за да привлекат вниманието ни.

Уикипедия ни казва:

Геноцидът (от гръцки: γενο - род, племе и латински: caedo - убивам) е международно престъпление, при което се предприемат действия с цел да се унищожат частично или напълно представителите на дадена националност, етническа, расова или религиозна група посредством:

* убийство на членовете на тази група;
* причиняване на тежки повреди на здравословното им състояние;
* насилствено възпрепятстване на тяхното възпроизвеждане;
* насилствено изселване;
* причиняването на каквито и да е тежки условия за живот, с цел унищожаването на тази група.

Свободно може да проследите дефинициите за всички “неизвестни” ви думи в горния цитат!
Може да “претеглите” стойността им и да се опитате да дадете “оценка” за това колко струва не само свободата им, но и каква е цената на техния живот!

Когато за първи път чух политически лагер (по-често назоваван като лагер за политически затворници), бях доста малък. От разкази на баща ми. Истории… за неговия баща. Истории, разказани с поглед забит в земята. Със сух изказ, пот по челото и… продължителни мълчаливи паузи.

Не познавам нито един от двамата си дядовци. Мъртви са - доста преди аз да се родя. Помня бабите си, макар вече и те да са покойни… Помня както разказите на родителите ми, примесени винаги с горчиви сълзи, така и тези на техните родители. Фон, който не желаете да почувствате. Цвят, лишен от каквато и да е гама… освен тази на жестокостта и пълната липса на човечност.

По линия на баща ми:
Лазар е майор в МВР. Работи в службата в годините след Втората световна война. През това време баща ми е младо момче. След тежко боледуване, през 1970 г. дядо ми умира.
Повечето от разказите, които съм слушал за него, са го описвали като силно емоционална личност. Познавате мен, не изцяло… но имате някаква представа за мен. Кръвната ми линия си е казала думата - също толкова емоционален съм, колкото е бил и дядо ми.

Майора с безупречно изпълнение на службата си в редиците на МВР е бил назначаван няколко пъти да изпълнява важни за партията “действия” в районите на различни политически лагери.
Какво си спомня баща ми от това? Спомня си изпращането на неговия баща… както и връщането му от командировките.
Как се съсипва човек? Психически… когато му отнемеш всичко човешко като вяра…

Дядо ми се превръща в развалина, заболява, макар и цъфтящ от здраве през годините си. Умира млад!

По линия на майка ми:
Тодор е готвач. Не е член на БКП. Един ден излиза от вкъщи, поемайки познатия му път, който всяка сутрин го отвежда до работното му място. Изпратил с усмивка и топли думи съпругата си и трите им дъщери, той се превръща в спомен… върху стената - стара негова снимка, с другарите му от военната служба.
Семейството му никога повече не го вижда…
Въпреки опитите им, дори с участието на полицията, той никога не бива намерен. Личността му е погребана в празен ковчег!

Не знам дали бих бил прав в думите си, ако нарека ситуацията странна. Имал съм двама души… от двете страни на барикадата. Но и двамата са мъртви.

Първият - в редиците на един състав, подвластен на най-важното нещо в държавата. Част от една “идея”, която няма възможност да усвои с психиката си. Идея, която тотално убива човешкото в него. Заболяването му, както и последвалата смърт, ме навяват на мисли за съдбата на цар Борис III по време на Втората световна война. Както и фразата:

“Ако не си с нас - значи си против нас !”

Вярвам, че дядо ми е бил разумен човек. Вярвам, че не е падал толкова ниско, че да даде воля на животинското в себе си… Вярвам, че не е наранявал съзнателно невинен човек - още по-малко беззащитен, несправедливо обвинен в някакви… контраполитически деяния!

Вторият - обикновен и почтен гражданин на своето общество. Без каквито и да е враждебни или престъпни прояви. Отслужил, построил къща, създал семейство, дал живот на три деца. Работещ.
Къде е заплахата за народа, идваща от неговата личност? Може би това, че е дишал… Вероятно е искал да бъде свободен. Или е живеел свободно. Четял се е живеца… пламъка в очите му, който е давал смисъл на живота и не е позволявал семейството му да бъде опорочено.

Не знам в кой парещ ден от годините преди да се родя, празния му ковчег е бил изпратен със сухи сълзи и стреснати погледи на уплашените от мощта на системата любящи го роднини. Вече не мога да попитам нито майка ми, нито баба ми… Не искам да връщам и двете ми лели към това минало.

За 1970 г. и смъртта на другия ми дядо също не мога да съм сигурен… Спомням си, че баба ми съхраняваше негов некролог. Паметта ми казва 1970 г., но може и да бъркам. Не бих желал да отправям въпрос с толкова тежка емоция и към баща си.

Но дали ще е 1960… 1970… 1980… истината е там, че в периода 1945 - 1989 г. на територията на нашата родина, без наличие на каквото и да е военно положение… без каквато и да е реална заплаха от някакъв доминант, някакъв терор или гибел, една партия превръща мощта и влиянието си в оръжие.

Оръжие, покосило хиляди. Оръжие, в ръцете на “правдиви”, разпоредили се с живота на тези хиляди по начини, така брутални и нечовешки, че цивилизацията и хуманизма в историята биха се върнали векове назад.

Живеем в свободен свят, нали?

Живеем…

« подобни cynical speech, , , , ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. smirn0ff @ May 13, 2009

… и не ти трябват комунисти, когато имаш капиталисти ;)

2. Bunny @ May 13, 2009

силно… няма как по тая тема…

3. legrandelf @ May 13, 2009

Няма как, при положение, че реалността е силна :(

4. smirn0ff @ May 13, 2009

няма какво да говорим по темата.

в момента ни управляват комунисти зад кулисите, а уж БСП или някои други :)))

5. smirn0ff @ May 13, 2009

някой може ли да ме “светне” как да си сложа аватар ;)

6. legrandelf @ May 13, 2009

Ако се чувстваш безмълвен по темата, може да прегледаш филма от поста на Адаша. Пускаш клипчето, то само се грижи за теб като зрител, редува следващите части (тъй като е нарязано на клипчета по 8 минути и малко).

Гледай, приеми го като исторически филм, само дето не е по Discovery Channel…

7. legrandelf @ May 13, 2009

Описанието за Gravatar, търси в тази статия :)

8. Нели @ May 13, 2009

“Боже,пази децата на България”-това сте вие Марти и вашите деца след вас.Дано те поне да живеят в свободен свят,ако изобщо съществува такъв!
Нчма непочернено българско семейство от същата тази партия(дано ги хване свински грип)

9. smirn0ff @ May 13, 2009

ако искате може да ви постна нещо, на което се натъкнах вчера в друг форум ….

да или не?

10. legrandelf @ May 13, 2009

Ако смяташ, че е по темата, споделяй…

11. smirn0ff @ May 13, 2009

На земята винаги е имало добро и зло. Но злото винаги изглежда, че е повече, защото сме по-силни и по-агресивни от доброто и е невъзможно да бъдем победени. Ние си сменяме формата и обвивката, табелите и цветовете, приспособяваме се към условията, но оцеляваме и побеждаваме. Нашата цел е само една - да бъдем победители! Вашата участ е да бъдете роби за вечни времена. Ние успяхме да ви присадим гена на робството завинаги. Ще ви дадем още хиляди революции и перестройки, вие вечно ще се борите за справедливост, но никога няма да я получите.
Аз ще ви говоря открито не защото съм нагъл, а защото не знам какво е страх. Зад мен стои гигантска непобедима сила. МВР, правителството, прокуратурата. И всякакви върховни инстанции - те са само лостове в нашите ръце. Президентите играят по нашата свирка, те изпълняват нашата воля, правят това, което ние искаме.
Ние плюем на вашите депутати-радикали, дори и да са милиони. Върхът винаги ще бъде наш! Вие можете да ни отнемете вилите, привилегиите, колите и прочие, но властта - НИКОГА! Ние не се интересуваме от общественото мнение, за нас то е глас в пустиня. Та нали ние го създаваме, това обществено мнение. Ако искат да си правят стотици референдуми. Важното е народът да изпълнява нашата воля. На всеки ваш щурм ние ще отвърнем мощно и жестоко. За нас е детска игра да унищожаваме продукти, заводи, екологичното равновесие, гласността, изкуството и т.н. За нас е детска игра да прeдизвикаме глад, саботажи, нищета, разруха, епидемии.
… Всичко, което вършим, ние го правим обмислено и гениално ПРОСТО. Вие ще ни съдите чрез чиновниците и номенклатурата. Това е наивно. Да, ние винаги ще поставяме на високи постове алчните, амбициозните и глупаците. Те са нашата броня и защита. Цялата ви енергия се разбива на пяна в техния чугунен монолит.
Енергията на вашия робски протест стига до първото робско подаяние. Два хладилника с колбаси са способни да усмирят всичките ви страсти и да приспят мечтите ви за демокрация. Вие унищожихте всичките знания и целия опит на своите предци и повтаряте само техните грешки. Никой от вас не знае какъв е смисълът на живота и предназначението на човека на тази Земя. Погледнете се отстрани, вижте с какво се занимавате и за каква участ сте достойни. Вие сте роби и разрушители. Ние унищожаваме земята с вашите ръце. По наша воля вие опустошавате недрата на планетата, съсипвате моретата, реките, екологията, избивате се един друг. Затова ще носите своя кръст на вечни мъки и страдания …
Ние ви научихме на мързел и отвращение от труда. Ние ви научихме да рушите, а не да градите. Ние ви лишихме от чувство за достойнство, гордост, самоуважение, благородство, съчувствие, милосърдие. Ние отстранихме младежта от политиката, като й подхвърлихме рока и порнографията. Ние пренасочихме вашата ненавист от нас към вас самите.
Ние ви лишихме от вяра и религия, погубихме вашата духовност и унищожихме любовта ви към ближния. Ние ви направихме луди, съсипахме ви здравето и ви направихме постоянно зависими от лекарства и лекари. Ние създадохме псевдонаука и опошлихме вашето изкуство.
И вие се осмелявате да ни наричате престъпници? Не, истинските престъпници сте вие! Вие ни позволявате да правим каквото си поискаме. (не е луд, който изяжда три зелника, луд е който му ги дава!) Вие си играете на царе, вождове и президенти. Вие имате нужда от козли, които водят стадото овце на заколение. Има класа на робите, има и класа на паразитите. Последните - това сме ние. Ние сме малко, но сме по-умни и по-сплотени от вас. Ние не искаме да произвеждаме. Това е призвание на робите. Но ние искаме да консумираме. Искаме разкош, привилегии, защото ние сме носители на идеите. Разумът управлява ръцете, а не обратното. Ние сме малко, но сме направили много…

… Вече започна да ни омръзва този хаос, и скоро ще видите, как ще приведем всичко в ред. Ние нямаме намерение да изостряме обстановката и да се занимаваме с репресии. Ще действаме в пределите на закона, но тоягата няма да ви се размине. Вие сте си я заслужили. А тя върви заедно с моркова.
Ние имаме нужда от свежи кадри. Трябва да се освободим от боклука и вехториите. Ще вземем на служба умните, съобразителните, младите и енергичните и ще ги превърнем в наши предани слуги - това е само въпрос на техника. Аз смятам, че най-важното, което успяхме да направим, бе да присадим завинаги гена на страха във вашия народ. Вие вече никога няма да се избавите от него. Съществува естествен страх - той е необходим за съхранението на вида. Но същесвува и страх от наказанието на властта. И докато има власт, ще има и страх. Вие сте смели само на митингите, когато сте в тълпата, всички заедно. Но нали всеки от вас си има своя коптора. Следователно, вие винаги сте наши. Бързо ще ви омръзне да стърчите по митингите и да си дерете гърлата напразно. Нали виждате, че просто ви даваме възможност да “изпуснете парата”. Нали след вашите викове в действителност нищо не се променя. Викайте си!
Така е замислено, така е планирано. Има само един начин да бъдем победени завинаги. Но вие никога няма да можете да се възползвате от него, защото само злият гений може да го измисли. Доброто не е способно да направи такова нещо.
Добре се получи поредната ни игра с вас на преустройство, гласност и демокрация. Каквото иска тълпата - моля, ще й го дадем. Но дотолкова, доколкото е целесъобразно за нас. Колко смешна и наивна е вашата вяра, че може да има сериозни промени. Изкуството да се говори всичко и да не се казва нищо е също наше оръжие. Ще ви удавим в словоблудство. Досега не е просъществувала нито една ваша прогресивна идея. Осъществиха се тези идеи, които ние искахме, като им давахме вид, че произхождат от вас.
Ние имаме много силно оръжие - голямата, чудовищна лъжа, търпение, способност да се приспособяваме, да реагираме мигновено и - преди всичко - способност да действаме, нещо, което не умеят борците за справедливост. Освен това, ние разполагаме с отлични методи да изваждаме от строя такива борци с помощта на същата тази тълпа. А ние винаги оставаме в сянка…
Робите не са способни да действат. Вие можете само да се примирявате и да изпълнявате нашата воля. Всичките ви напъни да промените нещо към по-добро (както си мислите), няма да ви донесат нищо друго, освен страдания, разочарования и безизходица. Но аз не искам да ви разубеждавам и не ви призовавам да отпуснете ръце и да се откажете от съпротивата. Действайте, борете се, побеждавайте, наслаждавайте се на победата - с това вие само се залъгвате. Ние имаме нужда от противник. Нашите знания, ум и опит трябва винаги да се поддържат в добра форма.
… Необходима е нова вяра в светлото бъдеще. Ние никога не сме ви позволявали да живеете в настоящето, а само в бъдещето, а понякога и в миналото. Но допуснахме една грешка - много удължихме паузата. 70 години все едно и също - даже и на нас ни омръзна. Народът вече не вярва на нашите стари лозунги. Затова създадохме нов вид революция - отгоре. Демокрация, гласност, перестройка! Ами я погледнете историята - кога народът е имал полза от всичко това? Никога! Ние разчитахме на вашето невежество. А то е удивително!
… Ние решихме да ви превърнем във вечни просяци. Вие винаги всичко ще просите от нас: дом, храна, коли, земя, вода, та дори и въздух! А ние ще ви даваме само толкова, колкото считаме за необходимо. Вие самите, заедно с всичките ви джунджурии, ще бъдете винаги и само наша частна собственост.
Тази изповед е плесница за робите, за да си знаят те мястото, предназначението и кои са им господарите. Ние ви превърнахме в роби и вие привикнахте с това робство. То е станало за вас насъщна необходимост. Именно ние ви научихме да лъжете и нашата страна стана най-лъжливата страна в света. Ние ви научихме да крадете и вие станахте най-крадливия народ. Направихме престъпността норма във вашия живот. Сега ние спокойно ви ограбваме и ви превърнахме в животни с вечен инстинкт за потребление и разрушение.

Ние никога не се разкайваме. Такова чувство не ни е познато. Аз ви пиша това писмо за да разберете, че политиката може всичко. А политиката е в нашите ръце. Сега ние ви отвлякохме от нея, като създадохме хаос в икономиката. Господи, колко сте глупави! Вие си мислите, че ние се грижим за вас, да бъдете сити, облечени, обути. А ние пет пари не даваме за вас! Трябва да сте истински идиоти, за да не разбирате, че без политика всяка икономика е празна работа. Но икономиката е необходима на нас. Ние я градим за себе си. А не за вас. Затова тя е такава, каквато на нас ни се иска, а не на вас. Така че бъдете послушни и търпеливи и не ни пречете. Всичко, което ние правим за наше собствено благо, го правим винаги от ваше име и по ваше поръчение (на народа). Въобще не ни е грижа за изтичането на мозъци зад граница. Колкото по-малко такива мозъци има тук, толкова по-добре за нас: най-лесно се управлява страна от глупаци.
Докато държавата използва насилие, ние ще бъдем непобедими. А тя винаги ще го използва. Ще унищожим вашата бунтовническа енергия. Ще ви създадем хиляди житейски проблеми и вие ще бъдете винаги смъртно уморени и духовно опустошени. Постепенно ще свием примката на вашата гласност. Ще я размием със своята идеология, като ви натрапваме всеки ден нашите догми. Ще унищожим езика ви, като го замърсим с измислени думи. Вие вече не се разбирате помежду си; не разбирате нито нас, нито дори самите себе си. Ние винаги ще обезсмисляме всички ваши прогресивни идеи и ще ги превръщаме в пълен абсурд. За вас няма да остане нищо светло. Вие ще изгубите способността си да се ориентирате в обстановката, ще се изморите да се озъртате и да не знаете накъде да се обърнете и на какво да вярвате. Ние ще намерим хиляди парцали с които да запушим вашите вечно недоволни гърла. Освен това ще мобилизираме срещу вас целият престъпен свят и в страната ще цари разбойничество и терор.
Ние не се страхуваме за себе си. За нас винаги ще се намери оазис на тази планета, в който да живеем. Мога да предвидя поредната ви глупост. След като прочетете моята изповед, вие няма да се замислите над нейния смисъл. Ще се хвърлите да дирите автора й. Вашето любопитство ще се окаже по-силно от човешката мъдрост. Вие в хор или един по един ще вдигате шум по страниците на пресата. Смисъла ще узнаете когато му дойде времето. Впрочем скоро ще го почувствате. Накратко, ние прекратяваме вашата перестройка. А нашата продължаваме. Как ще изглежда това? Ето как: Всичко ще става поетапно. Най-напред ще започнем с военните. На втори етап ще бъдат престъпният свят, прокуратурата и МВР. На третия етап ще заработят всички юридически служби, печатни органи, радио и телевизия. На четвъртия етап ще се включат търговията, финансите, икономиката. Петият и шестият етап са резервни лостове на властта. Седмият етап е идеологически и политически. Ние режисираме събитията, а вие само гледате. Така ще бъде винаги.
Аз съм на 82 години и напускам сцената с чувство на мир и удовлетвореност. Ние оставяме след себе си достойни приемници на нашето дело. Ние ще си останем господари завинаги.

12. smirn0ff @ May 13, 2009

като го прочетох цялото направо се “втрещих”

Тъкмо ти писах, че заглавието ме кефи във FB, и си мислих че си писал нещо весело, а сега се чувствам като идиот. Наистина много добре написано. Малко се чете в тази държава. Хората с лява политическа ориентация са невежи за историята на собствената си политическа философия. Това е, иначе не мога да си обясна за какво са такива фенове младите леви на стари кръвопийци като Сталин (!), Ленин, че Гевара и т.н. Защо не се обърнат към западно-европийския социалдемократизъм, няма ли добри примери - Митеран например. Както и да е, стига политика — да се върнем на историята. Ленин, така идеализирания водач, е един от авторите на идеята за трудовите лагери. Дори и присветените си мислят, че това творение е на Сталин, но не е — Ленин е един от бащите му! Има ли някой да е чел “Архипелаг Гулаг” на Солженици? Обаче Ленин не е бил напълно луд, и не премахва частната собственост, и насърчава селяните да са собственици на земята, която обработват. След смърта му обаче идва Сталин, избива няколко хиляди политически опоненти, както и вътрешно партийна конкуренция, одържевява земята в колхози, и избива няколко стотин хиляди от глад — и това всичкото преди да почне Втората световна война. Ама хайде аз да не разказвам всичко, вземете прочетете и вие нещо… от мене е само фитила, че комунизма е скапана работа. При Мартин има още интересни работи на тази тема, например това - прочетете го и него:
“Комунизъм и разни други катастрофи”

14. legrandelf @ May 13, 2009

Видях какво написа във ФБ, приех го с усмивка, мислех да ти напиша, да видиш и статията, сигурен съм че и тя ще те “развесели”… но нещо в мен беше сигурно, че ще кликнеш, та… не, не е нужно да се чувстваш като идиот, като се има предвид как редя темите, но - такива са ми настроенията, в един момент може да съм весел и да пиша за Радо, друг път - тотално да ме преобърне нещо видяно, чуто и т.н.

По нещата, които си написал:
- спомням си по история, когато учих за “Архипелага Гулаг” - самото Гулаг идва от така популярните за комунистите (да не кажа руснаците) съкращения (тип “коминтерн”, “политбюро” и т.н.)

Главное Управление Лагерей - от учителя ми по история, не знам дали съм споменавал, но в 10 клас ми беше най-интересно миналото като предмет, като учебник, като всичко. Оттам тръгна и интереса към WWII, малко преди, малко след нея. Общо взето - Новата история дето се води, XX век.

За Ленин и деянията му също си спомням. Абсолютно добре знам момента с наследника му - Сталин, както и начинът му за справяне с властта. Как да се чувстваш сигурен, без врагове - като избиеш враговете си, нищо че са ти колеги във властта…

“Ест человек, ест проблем - нет человек, нет проблем” - нали така (ако ми липсва “ь” някъде, прощавайте)

Определено има какво да се чете, сегашните социалисти какво подкрепят и какво знаят от историята (същото важи и за биещите се в гърдите националисти [нео-нацисти]) - не ми е ясно, но мога да предположа - недостатъчно, че да видят нечовешкото отражение в собствените си очи!

Радвам се, че си от хората, коита гледат и с двете очи… за разлика от малоумници като този галфонизиран идиот:

http://liberter.files.wordpress.com/2008/08/00000028711.jpg?w=400&h=600

Или като този:

http://liberter.files.wordpress.com/2008/08/00000028681.jpg?w=200&h=300

16. smirn0ff @ May 14, 2009

прочетохте ли ми поста, предпоследния (големия)?

17. Bunny @ May 14, 2009

Ето какво имам да кажа аз…

18. legrandelf @ May 14, 2009

Кала, мхм… бас държа, че са стотици (хиляди). Също така, и без баса… кому е нужен, че е по-лесно да облечеш такава тениска и да скандираш името от нея, отколкото да се запознаеш с историята и… да не го правиш (обличането)!

smirn0ff, прочетох го… как да реагирам, освен да… напиша още една статия, де да знам :(

Събина, благодаря за споделянето! Зачитам…

19. smirn0ff @ May 14, 2009

аз за това попитах да го поствам ли или не?!
при така създалата се остановка, трябваше да го пусна това писание….

само да знаете: не сме виновни НИЕ, нито нашите БАЩИ и МАЙКИ! Виновниците се крият в онази 44-та година на 20-ти век!!!
Те са започнали всичко … от там натаък нашите родители са били само “пионки”.
Не бих се залъгал с това да бъда “роб”, аз съм като тях - ВОЙН! И винаги ще се боря за моята цел … която само аз си знам ;)

20. СкручЪ @ May 14, 2009

smirn0ff, глупаво е такова изказване.
За бабите и дядовците ни комунизмът е бил средство срещу статуквото. Те не се знаели, че ще се превърнат в роби. Комунизмът винаги и бил рекламиран като “свобода”. От края на Първата световна война (когато се популяризира лявата идея в България) до края на Втората световна война той е бил начин на борба. След 1944-1946 известно време те не са имали откъде да научат, а после мозъците им бивали промивани и всякаква форма на опозиция - смазвана.
А изказването “Аз съм воин и се боря” е малко идеализирано, предполагам. Напоследък всички сме с такива идеи, че сме борци за свобода, че не сме роби, а всъщност главно мърморим и веднъж на седмица (ако си доста активен) да свършиш нещо. Пък и щом сме такива борци - защо не сме ги свалили още?
Да не говорим, че лайната са доста по-дълбоки - ние сме роби на себе си.
П.П. Нямам предвид, че не е нужно да се борим. Става дума, че това не е достатъчно. Промяната трябва да я започнем от себе си.

21. pa4ito @ May 14, 2009

всъщност идеята на Комунизма е интересна и в различните периоди на човешката цивилизация, още от първобитният обществен строй, винаги е имало групи от хора, които живеят по неговите “правила” - собствеността е на всички и се разпределя по братски.
Сегаааа, кофти момента е че сите ком. лидери, се опияняват от властта и почват да я използват за лични цели, все едно са монарси. И лека полека се опорочава истинската “комунистическа” идея и се получава нещо средно м/у монархия и капитализъм, някакъв псевдо-комунизъм - всички работят за лидеро на ком. партията, а той си вее оная работа накъде му е кеф. И за да няма размирици, се използва репресивния апарат(МВР,армия), който показно потушава недоволството. А най-кофти от всичко е, че под една или друга форма и сега се отива към подобен псевдо-комунизъм, само че не толкова явен.
Ама нейсе, всеки има глава на раменете си, уж за да мисли и разсъждава над миналото…

22. gergana @ May 14, 2009

“и след най-тъмната нощ идва ден” - започвам с това клише само за да продължа от свое име:

- използваме мрака, за да се научим да живеем на слънце, да обичаме и да почустваме топлината
- ударите на живота са достатъчно силни, за да ги почустваме, но те не ни убиват
- може да се научим да мразим силно, но блажен е този, който въпреки поетата огромна доза мъка се е научил и да обича и да прощава - там, гдето прошка няма, дето и Бог не би простил

(към коментар 11): да, ние сме послушни ученици с униформи, но всек някой ден ще го завършим туй даскало, ще поемем света в свои ръце….и тогава Дяволът ще бъде пенсионер, Дявол, но пенсионер, нали знаете - мрънкащ, хленчещ, болен, беден, отритнат, не знае какво му е, какво иска - няма с кого да си поговори, защото темите са му увехтели и изсъхнали като бубата м/у краката му, и мозъкът му е изсъхнал, не му служи, само мърмори: ” ам чи ние к’ва я мислехмеееее, тя к’ва станааа”

- е, има и далеч по-достойно остаряващи пенсионери, дано ние сме като тях…

23. СкручЪ @ May 14, 2009

Пачито, истинският комунизъм всъщност е анархо-комунизмът - без лидери и прочие.

24. legrandelf @ May 14, 2009

А някога се пееше:

Комунизмът си отиииииваа…

Но всъщност статията е пример, че няма значение от цвета, названието и прочие, а всъщност… колко ниско може да падне човек, подвластен на някаква (тука следват думички по ваш избор) черга :))

Щом властта му дава свобода - прави каквото си иска - което в ръцете на повечето темерути, си е равно на “A license to kill” :(

25. pa4ito @ May 14, 2009

@СкручЪ, така е. “Комунизъм” произлиза от латинското “communis” - общ, обществен. Демек името идва от комуна. Затова и не би трябвало да има лидер. Идеята е че всичко трябва да е една огрооомна комуна. Дори и Маркс формулирал така целите си: “…радикалното преустройство на обществото на комунистически начала.”
Щеше да е яко ако комунизЪма се беше развил в чистия си вид, както са го замисляли - Децата на цветята, ала-бала, тревица, туй-онуй… Малиии рай… :)))))

26. Bunny @ May 14, 2009

Още един филм за лагерите

27. legrandelf @ May 14, 2009

Thanks for sharing…

28. smirn0ff @ May 15, 2009

:))))
глупаво изкзване???
Погледни “чичо скрудж” какво си написал! :)))

29. Петър @ May 15, 2009

Радвам се, че срещата, която организирахме във вторник провокира тази ваша дискусия. Ако миналото остане забулено в мълчание, то ще продължава да облъчва с илюзиите и демагогията си настоящето и ще заплашва да деформира реформирането на обществото. Не мисля, че ние искаме това!

На моя блог можете да видите клипчета от срещата в СУ. Поздрави!

30. legrandelf @ May 15, 2009

@Петър, присъствах на понеделнишката среща. Във вторник не можах, но както съм упоменал в началото, статията на Линков беше достатъчна, че да привлече интереса ми да изгледам филма, с любезното съдействие на ZDF и YouTube.

Оттам нататък, просто нямаше как да се сдържа да не се включа в темата.

Ще прегледам клипчетата, благодаря за линка!

31. СкручЪ @ May 15, 2009

Смирнофф, в смисъл?

32. legrandelf @ May 15, 2009

Не си харесвате коментарите, един на друг, аз поне така го разбирам :))

33. СкручЪ @ May 15, 2009

И аз, въпросът е, че ми е интересно какво не му се нрави в моя.

34. legrandelf @ May 15, 2009

Като се появи, вероятно ще си каже :)

[...] Не ти трябват нацисти, когато си имаш комунистически р

36. smirn0ff @ May 19, 2009

да обясня :)
аз съм войн - аз не съм войн в смисъла “използвам физическа сила” или “се боря за свобода”, аз се боря за себе си и за моето “благоденствие”. Методите, които използвам за “моята борба” не са физически, а психологически. Някой карал ли те е да направиш нещо, без въобще да се усетиш, и без въобще да се замислиш дали е грешно или не??? :)))
Това са новите “бойци”, използват слабата и лабилна психика на хората, за да постигат своите цели.
А за комунизма … едно време е имал място в живота на хората. Много неща са били направени - като сгради, инфраструктура, заводи. Всичко това е било свързано с икономиката на страните в “комунистическия блок”, имало е фондове за взаимопомощ, бартерни сделки и т.н и т.н. Неща които ги има в едно голямо общество. Но изведнъж този голям “балон” започва да издъхва и то по вина на неговият създател. Е какво да направим, ето тук идва времето на дезинформацията, на лъжите, кражбите от народа…. източването на външнотърговските фирми на Народна Република България. И така … новопоставените “пионки” в играта - “демократите”, които всъщност са доскорошни комунисти - се озовават в “небрано лозе” :) В Държавата пари - няма! Парите са прибрани и по-късно се връщат обратно, само че в малко по-различен вид …. от тук започва новата история на България :)))) Това е нашата реалност ;)

Това е “чичо скрудж”

[...] да бъда по-конкретен: “симпатягата” Чикатило, най-”приятните” аспекти на соц.режима и разни невидими ръце, които се опитват да вкарат [...]

38. legrandelf @ May 24, 2009

I like it! :))

39. gergana @ May 24, 2009

даааааааа, и през Развития социализъм сме имали хууубави вицове, а, к’во ще кажеш?

40. legrandelf @ May 24, 2009

Освен горното, че ми хареса, другото което мога да добавя е - крайно показателен виц :)

« Народно творчество: “Радини вълнения” Изгубен, като влак беглец »