Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Вампирско съвършенство

« публикувано на 04-05-2009 @ 2:31 pm »


фотография: “Nosferatu” poster
слушайки: Phantom of the Opera OST

Оставете ме да помисля за секунда… кой ли е първият вампирски филм, който съм гледал?! Хм… със сигурност не е “Носферату”, нищо че той е първият[!] вампир. Мисля, че се сетих - култовия “Интервю с вампир”, където цяла плеяда таланти преекспонираха книгата по невероятен начин и… определено оставиха завет след себе си!

С годините обаче, филмовото изкуство ставаше все по-достъпно за широката публика. Мистерията и потайността в един такъв мрачен[!] герой, като безсмъртния кръвопиец, като че ли се позагуби. Липсва страх в “модерните” вампирски истории. Лежи се на някаква по-особена завръзка, която да речем… разплита миналото на въпросния герой. Няма с какво друго иначе да ти привлекат вниманието.

Оказа се обаче, че една друга новела привлече интереса на продуцентите. Превеждат го “Здрач”, обаче за мен ще си остане “Twilight”. Някак си, да го ползвам като нарицание - повече ми харесва!

Известно време се държах встрани от този филм. Защо?
Противоречиви мнения. Преди доста месеци (мисля, че в края на миналата година) чух за първи път името му. Идея си нямах за какво става въпрос, а и поради ограничения ми тогава интерес да гледам нови филми, не се и трогнах да потърся малко повече инфо.

С отминалите седмици зрителите, един по един, капеха покрай “Twilight”. Едни с положително, други с [повече] отрицателно мнение и критика към лентата. При такива балансирани мнения се настройвам още по-скептично към някой (нов) филм.

Вики, да речем, беше крайно впечатлена от филма. Побърка се просто. В момента е може би най-добре информирания човек (ако не в света, то със сигурност) в България по адрес на “Twilight”. Затова и тази статия идва тук, в нейната си категория!
След като изгледах филма, първата ми работа беше да й чатна едно SMS-че, гласящо:

“Twilight” so rocks…

Помисли си, че се шегувам, а всъщност… бях сериозен! Добре де, няма да си разлепвам плакати из стаята с главните герои, няма и да го гледам толкова много пъти като нея. Но филма определено ми се стори приятен.
Забавлявах се на много места. Както на нововъведенията (откъм мистериозността и това колко готини са вампирите като порода), така и на… неловките ситуации.

Подобно на филмите за извънземни, винаги са ми интересни реакциите на “обикновените” люде, когато срещнат “необикновен” представител на някой вид. Яко е!

Може и да са безсмъртни (освен ако не ги разкъсат на парчета и не ги изгорят по много окултен начин), може да сияят на слънчева светлина (с вълшебността на диамантена огърлица), може да се много бързи и/или силни, но си остават проблемни в… секс отношение да речем!

О, да! Цялото това потискане на желанието, да не си забият зъбите във вратлето ти, липсата на топлинно усещане… си е куро- и путко-блокиращо!

Няма да бъда особено критичен към главните герои, нито към избора на актьорите. Не се влюбих в Едуард Кълън, но пък Бела беше красиво момиче.
На места бялото по лицата им ми идваше в повече, но… хей, вампирите трябва да са фрийки! Още си спомням Том Круз в ролята на Лестат де Лионкур. Класно!

Също си спомням и локвата кръв, в която “гаснеше”… Красиво! При това много пурпурно!

Вампирите са великолепни герои. Не могат да ме уплашат, но с подходящ грим, антураж, мистичност (около миналото) и точната атмосфера, се превръщат във феноменални злодеи.
В “Twilight” ми хареса особено много географското положение на историята. Идеално! Споменах вече за грима, придържах се да не се влюбя в Едуард. Затова ми помогна Бела и похотливо разтворените й, с пристъп на уплаха, устни!

/хехехе…/

Въпреки тези неща, омаята на класен вампирски филм ми бяга от очертанията на “Twilight”. Фен съм на “Интервю…”-то, няма как да го скрия. Не се развълнувах толкова много от ученическата любов между Едуард и Бела, така че явно и продълженията ще дойдат със закъснение до зрителския ми интерес. Само да не превърнат книгата във… вампирски Хари Потър!

Социално поведение - вампир! Говорих за воайорите преди няколко часа, а сега си мисля и за проблемите на кръвопиещите ни приятели.
Да бъдеш или да не бъдеш… вампир! Това е въпросът!
Преимущества - многото несравними съвършенства, недостатъци… всичко човешко, което (ще) им липсва… Затова ще избера да съм човек с вампирски наклонности!

« подобни cynical speech, victoria's secrets,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Нели @ May 4, 2009

Аз принципно не харесвам вампирски филми.Гледала съм само”Подземен свят” по принуда и това ми беше.Много кръв,големи зъбки и т.н.- не е за мен.После да сънувам кошмари и да си търся гуш:)
Аааа,излъгах,гледала съм и една от сериите за Блейд.Смятай Марти калко съм се впечатлила,че дори не помня:)))

2. Acnapyx @ May 4, 2009

Твърде зализан за моя вкус, именно същинското вампирско отсъства. Сори, безразличен съм към Twilight, на ръба на антипатията. Просто ми звучи фалшиво, това е. С извинение, но той представлява е по-скоро сапунка с елементи на вампирство, отколко онещо друго. Всъщност точно това го приемлив за масовия зрител - и скучен за мен.

3. legrandelf @ May 4, 2009

Нели, Блейд-ърските изпълнения, с които съм се запознал стигат до… първа част :))) Другите две така и не ме жегнаха, че да ги гледам (като трейлъри де) :)

Паро, ммммм, да :) Нещо такова, бяха се погрижили вампирите да са зализани, нямаха грешка в това отношение :)

4. Oblakoff @ May 4, 2009

Ама ти сериозно ли? “Здрач” и като книга и като филм се дъни ужасно сериозно. Някаква тийн-емо версия на книгите/филпите на/по Ан Райз. Нищо вампирско няма в този филм/книга. Направо отвратително. Все едно че гледаш “Американски Пай” с псевдо-вампири за малолетни 14 годишни емо-момиченца. Отврат.

5. legrandelf @ May 4, 2009

Точно тази думичка ми убягна :)) Емо!
Знаех си, че има нещо лудо в прическите и лизнатостта, както и белите физиономи на героите :)

А сега се присетих нещо, което пропуснах да напиша:
това не е вампирски филм, а вамп-версия на “Ромео и Жулиета”, разказващ за невъзможната любов на two star-cross’d lovers :))))))

6. Lalwliet @ May 4, 2009

Хммм…”Интервю с вампир” е един от малкото филми,които гледах втори и трети път без да ми омръзне.Най-запомнящият се момент за мен е,когато малката Никол Кидман се озова с майка си в онази слънчева яма…после,естествено,разбитото сърце на господин Пит…
Twilight,ах,Twilight.Twilight,филмът,който накара 90% от 14-15 годишните да се доближат до книга.По думите им “книгата е много по-яка от филма”,но,в очите ми-не.В историята не видях нещо кой знае колко различно:тя е нова в града,той е вампир,тя-не,той я обича,тя него също,ноооо любовта им е невъзможна.О,изненада,о,ужас! =/
Филмът ставаше за гледане,но мнението ми си остава-не. =]

p.s.: как да се влюбиш в подрастващия вампир като знаеш,че,ако,не дай си Боже,споменеш за влечението си,цяла армия превъзбудени пуберки (позор за възрастта) ще те нападнат с крясъци “МОЙ Е,КУЧКО!”…и после касапница.ех,любов,любов =]

7. legrandelf @ May 4, 2009

Lalwliet, хихихихи… само една поправка :) В “Интервю…”-то няма Никол Кидман :) Или ти така я наричаш, като шега? :))

Кирстен Дънст беше там, наистина младолика :)

8. Lalwliet @ May 4, 2009

Защо цял живот си мисля,че е Никол Кидман?Невежеството ме убива.Мерси за разбитата илюзия xD (без ирония *the ‘wait’ face*)

9. legrandelf @ May 4, 2009

Хахахаха… няма как, няма как просто :))) Никол 1994-та година да е някакво си малко момиченце - не става :))
Те че имат много филми заедно зад гърба си - имат! Но тя си му е набор(ка).

Така де, с 5 години по-малка, поне десетилетието им е едно и също, lol :))

10. Lalwliet @ May 4, 2009

Ти си по-начетен,ти ще кажеш =)
Мен…възрастта ме извинява.’94 името дали съм си казвала! xD Все някак трябва да се измъкна и повече никога да не говоря за филми и актьори xD

11. legrandelf @ May 4, 2009

Ааа не, такива не искам да ги чувам! :)))
Ще си казваш и още как, независимо от ЕГН-то.
То не е критерий, lol

12. Lalwliet @ May 4, 2009

кк =]
Веднъж,ако почна,и да искаш,няма да млъкна xD
Пък и тъкмо малко да се образовам ;]

13. Acnapyx @ May 5, 2009

Два SMS-а, които казват всичко:

Тя: “Ще продължиш ли да ми бъдеш приятел, ако ти кажа, че съм гледала Twilight и го харесвам?
Аз: “Не
:))))))))

14. legrandelf @ May 5, 2009

lol
Паро, това истинска случка ли е? :P
:)))

15. Oblakoff @ May 5, 2009

Бих отговорил по същия начин :)

16. legrandelf @ May 5, 2009

Хахахаха :)))
Ще ви събера всички “фенове” на “Twilight” тука и после ви пращам на лов за вампири-емо :))

17. Oblakoff @ May 5, 2009

Ще си носим дървените колове :)

18. вили @ May 6, 2009

Леле, дори и ти не успя да останеш встрани от манията “Twilight”. Дъщеря ми беше луда по тях. Сега малко ги позабрави, но до кога…?
И аз четах книите и филма гледах…. Определено книгата ми хареса повече ;)))

19. legrandelf @ May 6, 2009

Как бе, Вили :)) Встрани съм, продавам вещи за тепане на вампири :))
Ще те включваме и теб в отбора, по “пресяване” на вампирската среда ми се струва ;)

20. JustAFaceInTheCrowd @ May 6, 2009

Ух, филма е нескопосано подобие на книгата!
Много се ядосвам, когато в жалките си опити да филмират бестселър, провалят цялото произведение.

Книгата не е кой знае какво - не е пълна с “истини за живота”, няма дълбок сюжет. Но е красива по своему - няма начин да я четеш и да не си припомниш преживелиците на първата си любов.Книжле, което те кара да се размечтаеш и да си припомниш красиви, отдавна потънали в миналото емоцийки. И толкоз. Другите части - “Breaking Down”, “Midnight Sun”, “New Moon”, “Eclipse” - са просто едно посредствено фентъзи - прочетох ги, защото съм върл фен на фентъзито, но не могат да надскочат като литературна стойност типът книги “убивам си времето по относително приятен начин”.

А иначе - вампирите винаги ще са интересни и загадъчни, най-малкото защото винаги ще им завиждаме :))) - да завиждаш на мистичен образ, измислен от собственото ти въображение, ха! Красиви, загадъчни, секси, фатални, опасни - насаденият от филмите и книгите образ никак не се вързва с добрия стар фолклор, според който не са нищо повече от гнусни торби с кръв, плашещи, грозни и жалки. Ама на, човек жадува за красота и ако не я намира, си я измисля.

21. legrandelf @ May 6, 2009

Като изключим румънеску Влад, колко истински могат да бъдат вампирите?
Левитиращи, лишени от (пряка) слънчева светлина (заради което са си баш белокожи с червени очи), канибалистично настроени, или поне жадни, без много, много глад (за човешка плазма) :))

Колко истински, като каза въображение?
Вярно, с тая супер сила дето им я придават винаги, бързината и т.н. си падат малко измислени, но в действителност, горното описание за един “нормален” човек, вампирясал, без ухапване от друг вампир и/или инфектиран прилеп? :))

После идва и момента, кой е най-култовия вампир(оподобен) герой в киното?

22. Oblakoff @ May 6, 2009

Лестат?! Vampire Hunter D? Hellsing?

Иначе поздрав с:

Godsmack - Vampires

23. legrandelf @ May 6, 2009

Яко клипче, мерси за поздрава! :))

What about Gary Oldman as Francis Ford Coppola’s “Dracula”? :))

24. JustAFaceInTheCrowd @ May 6, 2009

Дракула е най-култовият вампир(оподобен) герой в киното и навсякъде форевър енд евър афтър. Дракула си е Дракула - най-спряган, първа асоциация с думата “вампир”, много филми, много легенди - добър PR :DDD.

Иначе Лестат също е в челните места, гадното копеле. Интересно, че когато се сетя за “Интервю в вампир”, Лестат е първия, който ми изскача в главата- при все, че филмчето се върти най-вече около вътрешните дилеми и драмите на Брад Пит ( как се казваше, Луи ли беше?).

След “Здрач”, Едуард Кълън със сигурност ще е на високо място в класацията - жалко, че повечето ще го познават от посредствения филм, а не от нелошата книга.

Мацката от “Underworld” ? Вътре ли е или не съвсем? На мен ми е малко безлична …

25. legrandelf @ May 6, 2009

Вес, на мен мацката от “Underworld” (Кейт Бекинсейл) ме кефи от съвсем други филми, хехехе :)))
Но определено бих й се пуснал, ей така… за час-два, да се пробва да извади най-вампирското от мен, хехехеехе!

“Дракула си е Дракула!” - това е най-вярно, но пък и изиграно от Гари Олдман - “oh, My!”

26. UZUMAKI @ May 6, 2009

Кейт Бекинсейл е ОГРОМНА!

PS По темата не бих писал, че мн. хляб ще нарежа. :D

27. legrandelf @ May 6, 2009

Хахахаха… че какво те спира? Няма кой да изяде филиите ли? :)))))

Знам че не са зомбита, ама не вярвам да не те влече вампирската работа :)

28. Flirt @ May 6, 2009

Не виждам нещо тука коментара на един изтъкнат разбирач в областта - и на филмите за вампири, и на самите тях. Още не мога да си обясня как като си изпили зъбите навремето, те пак му се изостриха! (тук следва линк към на бате ти Жоро сайта ;-)
Колкото до Дракула, кръвчицата си давам, за да ме гризне, хаха! Особено, ако е толкова секси, колкото го показват по филмите обикновено :))

29. legrandelf @ May 6, 2009

Ще ми се да мога да ти отговоря на въпроса, просто липсата го е хванала и няма време да мине оттук и да види любима за тъмния му замък тема :)))

Значи на Дракула ще му позволиш да те… обладае, така лииии? Палавница! :))

30. UZUMAKI @ May 6, 2009

Темата за вампиризма е безкрайно интересна, но за съжаление повечето филми в жанра са адски зле. Графично цитираният от теб “Носферату - симфония на ужаса” е едно от прекрасните изключения (римейкът на Вернер Херцог също ста’а); харесвам много Дракула-версиите на Тод Браунинг, Терънс Фишър и (донякъде) Ф. Ф. Копола, но комай “Интервю с вампир” е над всички кръвопийци. Има и други нелоши ленти - от класики като “I vampiri”, през осемдесетарския “Near Dark”, та чак до модерния шедьовър “Let The Right One In” (горещо го препоръчвам на всеки, който не го е гледал все още). Поводът за поста ти обаче е под всякаква критика. :) Бездарната и комплексирана самозванка Стефани Майър трябва да бъде разчекната и изнасилена с топола, а феновете й ще горят в Ада, ‘щото да харесваш “Twilight” е не просто срамота, ами направо безбожен грях.

PS Ако си падаш по хорър-комедии, обърни внимание на “The Fearless Vampire Killers” и “Fright Night”. От телевизионните начинания най-запомняща (за мен) ще си остане зловещата първа екранизация на “Сейлъм’с Лот”.

31. legrandelf @ May 6, 2009

Добрееееее! Това ми хареса :))
Разбирача в жанра проговори :))

Вероятно ако бях на вълна гледане на филми (не че тия дни не гледам, но лежа на стари ленти, доказани класики [за мен]), щях да попълня пропуските си. Тъй като не съм особен фен на жанра, се придържам към “подсказките”. Оттам дойде и “призванието” да гледам “Twilight”. И за да не бъде само “Twilight”, реших да разговоря за вампирите :)

И теб те включвам в групата на Ловците!

32. UZUMAKI @ May 6, 2009

От мен поздрав с това:

Aesthetic Perfection - The Ones

Не е вампирско като съдържание, но като атмосфера ми действа точно така.

:)

33. Silentium @ May 7, 2009

Подтикнат от Узи да драсна нещо тук, Twilight просто ще го игнорирам по един най-безсрамен начин (а миналата седмица приключих и мазохистично с книгата, която беше още по-скучна и бездарна от филма :Д)… Обаче като цяло за темата за вампирите само едно мога да кажа, което да обобщи мнението ми - (има една иконка, в скайп май беше) (bow) :D
Даже точно наскоро качиха в Замундата Дракула с Бела Лугоси и Вампир, който е по новелата на Шеридан Льо Фану :) А иначе, сега като се замисля, май първите вампирски филми, които гледах (или които си спомням като първи и които ме запалиха по вампирите) бяха два от хамъровите Дракули (един беше Белезите на Дракула, но другия не си спомням кой точно) и The Fearless Vampire Killers :)
Хубаво нещо са вампирите :Д

34. legrandelf @ May 7, 2009

Привет!

Още един вамп-фен ;)

35. Bunny @ May 9, 2009

“Интервю…” - то е класика. Само Том Круз да беше, там някой въобще играе ли зле?

Тоя на Вики, да ме извинява, тя знае колко ми е скъпа, ми прилича на тиййн версия някаква… не мисля, че ще го гледам….

36. legrandelf @ May 9, 2009

В “Интервю…”-то няма зле :)) Че и Бандерас кефи, всъщност той си кефи особено много, аххаххаа :))

Не намерихме други фенове на “Twilight”, само Вики ще си я знаем, че го харесва :) Нищо де, туй я прави уникална :P

А другите подкрепящи, най-вероятно не смеят да се появят, тука има много вампирски подгласници, които ще им изпият кръвчицата, ако се опита спор с тях :)))

37. Nick @ May 18, 2009

И аз да се запиша, 9 дни по-късно :) Но напоследък нямам време за RSS. Споделям мнението ти, почти напълно. Особено в един от последвалите коментари. Точно това написах и аз след като гледах - Модерен тийн прочит на Ромео и Жулиета.
Най-достоверен вампир беше русия лош с дългата коса.

Иначе Интервюто е номер едно. Веднага след него Underworld. Няма как да не споделям и мнението за Кейт :)

« Воайорство - начин на живот ? Музикални: Mindcrusher »