Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Воайорство - начин на живот ?

« публикувано на 04-05-2009 @ 11:33 am »


фотография: Faux Maux - sorry, dear, nothing personal, you just have beautiful eyes…
слушайки: Placebo - Peeping Tom

Последния ми mindcrush наведе (нали!) на интересни мисли, колегата Крис (търговеца на мисли), а именно: “Що е то воайорство и има ли то почва у нас ? Пикантно ме замисляш! Писал ли си нещо за това ?”

Мисля, че ще се получи нещо като джем сешън по въпроса, тъй като той ще се включи по-късно - сега съм аз.

Не малко пъти, в редица перверзни (или обикновено сексуални) мои статии съм намесвал обекта “воайор”, като неделима частица от една неповторима атмосфера (личностно-интимна, дори и да няма секс в нея).

Пространствени разсъждения(?)
Става въпрос за подвиг (ако мога така да го нарека), иницииращ се с навлизането в личното пространство на някой човек. И не говоря за последната емоционална изгъзица, наречена stalking (действието идва от “stalker”), при която сте обсебени от нечия персона…
Обикновено наблюдавания обект, този от който воайора има нужда, е напълно случаен.

Важна е тръпката и подбудата на самия воайор, необходимостта му да наблюдава! Нещо, което го пълни (отгоре до долу, обратно… и така няколко пъти).
Може да е съседката през прозореца… докато чисти, докато се къпе или просто, докато разлиства страниците на любимо списание или книга.
Може да е съседа, чукащ някоя курва… случайно непознати, целуващи се на улицата - воайорство!

Сигурен съм, че Крис (а и по-късно включванията на Светла) с разсъжденията си, ще може да представи един по-завършен и разбираем модел на типа “воайор”. Има по-добри думички в речника си, що се отнася до профилирането на социални типажи. Ще ми бъде интересно.

Аз ли? Дали съм воайор?
Споменавал съм за съседката си… наблюдавам, щото знам че и от другата страна на стъклото ми хвърлят по един (а може би два) белтъка. Често заставам на прозореца, през пердето и наблюдавам. Сега като се замисля, през съзнателните ми години съм прекарал една интересна част от времето си наблюдавайки…

През прозорец, през рамо, със затворени очи дори. Намесвал съм се в личното пространство на някой, който ми се е сторил любопитен. Напоследък избягвам да го правя, особено ако е на улицата и… всички други лакомо са награбили обекта с взора си. Неприлично е…

Мда, имам някакъв свян, чак аз се очудвам понякога, как контрастира със същността на моето поведение.

Но нямам някакви по-особени възприятия и чувства по адрес на воайорството. Няма я в мен подбудата да се скрия някъде, за да наблюдавам някой… или някои, за да си напълня душата. По друг начин фетиширам.
Стигал съм до stalking, но не и до “peeping tom”. Точно така, за да не се чудите - това е официалната “дума” за воайор на английски език. Интересно ми беше, докато слушах навремето Placebo, чудейки се кой е тоя Том и какви ги върши. Това е отговора!

Какъв човек е воайора?
Предполагам… напълно обикновен. Човек с нужди. Последните, изискващи по-особени методи на задоволяване. Заради които, човека практикуващ воайорски начин на живот често бива нарочен за извратен и/или перверзен. Бързото поставяне на етикети е грешка на вкоренилите се в своите предразсъдъци хора. И аз имам такива наченки, но гледам да избягвам лековатото забождане на значки. Ако го правя - старая се да си проличи, че е шега (или пък ако наистина го мисля сериозно - да се обоснова с нещо повече от “Заради това…”).

В “Плът, два стола и чаша мартини” волно или не, съм поставил бармана в ролята на бездушен наблюдател. Но разбира се, критиците в някои ситуации виждат повече от мен самия. Класическия образ на пълнещия паузите и акомпаниращ на самотната чаша мартини на барплота е изигран от бармана. Оказва се, че последния не е толкова бездушен, колкото съзнанието ми (раз)казва.

Притаяването му в тъмното, също толкова волно или не, като моите пръсти, тракащи по клавиатурата и (пре)създаващи атмосферата, си е чиста проба воайорство.
Отдаден на класическа сцена на сексуалната показност, мълчаливото бърсане на чашите и споделяне на мига, си пълни душата изцяло. От което следва…

Нуждата да бъдеш воайор?
Ясно е, че се задоволява потребност(и)… но колко различни могат да бъдат те? Той…
Самотен? Срамежлив? Невъзможен в исканията си… изживява чуждите преживявания, тъй като не може да има свои такива?
Много въпроси, тук определено Крис може да се включи (ако не в собствената си статия - в коментарите под тази).

А може би цялото това поведение е базирано на страха… заслушайте се в текста на Placebo - Peeping Tom. Може дори да изгледате клипчето към музикалния фон. Определено дава отговори…

——

На всички воайоро-четящи блога ми…

« подобни cynical speech, , ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Марти @ May 4, 2009

Аз не съм… много време и подготовка отнема…

Елфе… къде е фенклуба, да не е във Ваканция :)

2. legrandelf @ May 4, 2009

Трябва да пробваш спонтанното воайорство :))) От превъзбуда, примерно :) Не ти трябва подготовка там, хехе…

Фенклуба ли… първо работодателите, сега и Ваканцията! Тотална липса ги е хванала, самотен съм, май ще се превърна във воайор :) Искам да наблюдавам нечия публика, хахахаха!

3. UglyGoddess @ May 4, 2009

нещо против stalker-ите, май-май :)
и аз имам една съседка, викаме й Голото момиче, защото винаги се шляе гола. и аз съм й отделила прилична доза време, докато не разбрах, че нейният живот ми е по-интересен от моя и спрях

4. legrandelf @ May 4, 2009

Нямам против, само да не стигнем до случаите на крайно вманиачаване!
Че тогава си е направо престъпление, а както знаем няма такова нещо като ограничителна заповед в България! :))

Не че и да имаше, това щеше да… ограничи stalker-ите, хехехе.

5. legrandelf @ May 4, 2009

Нещо видео касети случайно да си пазиш от вечерите (а и дните може би) на столкване на твоята съседка? :)) Я дай да видим, хехехе, аз не се притеснявам да й отделя внимание (или не си заслужава) :P

6. Acnapyx @ May 4, 2009

Което ни прехвърля към темата за ексхибиционизма :)

А това пък ми напомня, че писането на блог си е чист ексхибиционизъм от най-класическия вид.

7. Len @ May 4, 2009

Абе то и четенето на блогове си е воайорство - така де четеш лични неща и мисли на непознати… (тук идва въпроса Елфа ексхибиционист ли е,щото така си разголва душата…. ? ) :))))
Та всеки е имал през времето на съществуването си моменти в които е вторачвал взор изпълнен с надежда я в съседския прозорец,я нейде другаде :)
Любопитство,хормони,разнообразяване на ежедневието,сверяване на часовника с това какво правят другите,….
Даммм сега се питам аз воайор ли съм,като чета тук (че и коментирам) душевните страсти и терзания на Елфа?Ми така де бъркам му в душевния мир.Сега идва и въпроса - това перверзно ли е - да човъркаш излиянията на душата на някого ?
Елф,радвам се че пишеш,и че имам щастието да чета тук :))

8. legrandelf @ May 4, 2009

Len, правилни въпроси задаваш, а и мога да ти отговоря, хехехе :)))

Всъщност - да! Ексхибиционист съм :)) Не знам доколко перверзен, вие може да прецените. Или всъщност не вие ще сте мерилото (под вие, имам предвид феновете-четящи) :) А онези другите ще мерят, които гледат над рамките на очилата си и цъкат със зъби :)) Тия дето не харесват какво се случва тук!

Но дали вие сте воайори… хммм! Не мисля, тъй като Аз избирам да “споделя” моя ексхибиционизъм с вас :))
Късметлии сте, наистина, че сте попаднали тук :) (някои търсачки не ме вадят като резултат, популярните мрежи ме не пущат - или аз страня от тях) и така… късмет си е, цяло щастие, дето ти го каза, Len :)))))))

Та… продължавайте да воайорствате моите безкомпромисни вербални разсъбличания!
Извратен и разголен съм често и това ме радва :)
Още повече, че има кой да съблядава от другия край на мрежата (колкото и различни “други краи”-ща да има тая интернет маниащина)

[поанта]

[...] 4th, 2009 Sponsored by: Воайорство - начин на живот? >> Cynical Speech voyeur от френски - “някой, който [...]

10. Len @ May 5, 2009

Хъмммм аз мисля малко по различно.За мен има разлика между душевен и плътски ексхибиционизъм. Плътския го има навсякъде - иде лято,жените ще разголят крака,пъпове,бюстове - щедро ще показват с какво ги майка дарила или до къде е стигнала пластичната хирургия.Мъжете ще се пъчат с изрязани потници,демонстриращи анаболни мускули - ех химията,химията…. Но това е пост-плътски ексхибиционизъм.Няма нищо общо с онзи,древния ексхибиционизъм,когато се разхождаш само по пищов в къщи и са надяваш съседката отсреща да ти го забележи или тя си пие сутрешното кафе гола на терасата в очакване на закачливо подсвиркване от нечия страна.В същия дух е и воайорството.Сега голотии по път и над път.Но на някой им липсва онази натежала от еротика грация,с която съседското момиче се преоблича или се къпе в реката.Непринудеността,свободата на движенията, които не са обременени от желание за показност или свян остава дълбок отпечатък в съзнанието. Може би това пробужда воайорството,а на наблюдението на парче плът.Е понякога това довежда и до болестни състояния и протрити слабини ама то това е друга тема.Та такив ми ти работи :)) Та от кой тип казваш че си бил Елф-е ? :)))
P.S. Елф, как насмогваш с писането,като ти пускаме все нови идеи и фитили? :))

11. legrandelf @ May 5, 2009

Разбирам за кой тип ексхибиционизъм говориш :))
Аз от кой ли съм? Мисля, че не показните. Не ме кефи да се шматкам по изрязан потник, може би щото нямам анаболни мускули да показвам, хаххахах :))

Иначе вкъщи - кеф ми да съм по палка, както и среднощните балкон-матинета, които си правех лятото - пак така, по пишка :))

П.П. Как ще насмогвам? Амииии… пиша бе, вий хубаво подавайте нови и нови идеи, хехех, повече от приятно се получава!

12. JustAFaceInTheCrowd @ May 6, 2009

Интересна тема … като оставим настрана чисто сексуалния аспект.

Според мен във всеки от нас се спотайва по един воайор, който се разбужда, когато се подръпнат правилните струни. При някои е дълбоко скрит, при други - отчайващо явен.

Например за мен интересът към формати от сорта на “Биг Брадър” и други разни реалитита не е нищо друго, освен воайорщина в най-чистия й вид. И се оказва, че доста хора следят фанатично подобни предаванийца - истинска воайорска оргия. Да надзърнем в интимния живот на група хорица, да следим със затаен дъх кой с кого се скарал, кой кого изчукал, кой кога лъскал и кога си обръснал патока/катеричката, кой не си реже ноктите на краката и прочие глупости. Жълтата преса също дава храна на воайорите, които изпитват нездрав интерес към интимния живот на публичните личности. Дори една обикновена новинарска емисия може да бъде разглеждана като воайорски матриал в дадени аспекти - кой в България го грее и с какво, че в Зимбабве имало земетресение и измрели стотици по особено жесток начин? Нито има връзка с теб, нито можеш да промениш нещо, нито информацията ти е от полза - ама си вреш носа и попиваш жадно всяка секунда от бруталния видео-материал. Пак воайорщина, поне аз така го възприемам - да зяпаш трупове с увиснало чене, докосвайки съвършено чуждото самотно занимание, наречено смърт, на съвършено непознати хора.

Всъщност, няма нищо лошо. Това е просто част от тъмната страна на човека - дори и да се преструваме, че я няма, тя пак си е там. И аз воайорствам. Оня ден рових в нета няколко часа, за да чета за най-ужасяващите серийни убийци на 20-ти век. Дреме ли ми на катерицата как точно Чикатило е убивал ония женички - всъщност, не. Ама ми е любопитно. Воайорствам си. Everybody does.

13. JustAFaceInTheCrowd @ May 6, 2009

п.п. А ние, коментиращите по блогове, форуми и т.н., не сме ли също своего рода ексхибиционисти?

14. legrandelf @ May 6, 2009

Именно, макар че и аз съм споменал сексуалния “вид” на воайорщината, не бива да се ограничаваме само с това :)

Крис също е заформил хубав пост, ето ти линк, като разбира се, той даже и втора част ще пуска, тъй като разсъжденията му се получили по-обширни :))
А съм сигурен, че и повече може да се каже по темата!

ББ дали е воайор риалити ли? Всъщност, всекидневното ни “Какво? Защо? Как?”, свързани със социалния аспект на даден човек (или група от хора) си е воайорщина :))
Любопитството е воайорщина, добре де… дори да не го заклеймявам толкова силно, знаеш за какво говоря.

А пък вие дето коментирате тук, а и по форумите, дали сте ексхибиционисти?! Зависи… при вас също зависи, доколко се “разголвате” :))

Вес, ти смяташ ли себе си за такава?

15. JustAFaceInTheCrowd @ May 6, 2009

Може би. Склонна съм да споделя лични неща за себе си, ако за аудиторията съм just a face in the crowd. Ако е налице обратното, мълча като партизанин на разпит или споделям след щателно проучване доколко обекта заслужава доверие. Ексхибиционистка ли съм? Или псевдо-ексхибиционистка? :))

16. legrandelf @ May 6, 2009

Мне (и за двете питанки накрая на коментара ти) :))
Смея да заявя, че си нормална (just another) интернет потребителка (in the crowd) :))))

17. JustAFaceInTheCrowd @ May 6, 2009

Нормалните интернет-потребители не са ли ексхибиционисти :)) ? Т.е., това, че масата като цяло е склонна към определено поведение, автоматически ли изключва това поведение наличието на отклонение от нормалното :)) ? Споделянето на лична информация с непознати (the crowd) не е ли ексхибиционизъм, независимо дали си в качеството си на блогър, или на коментиращ?

18. legrandelf @ May 6, 2009

Вероятно изхождам от позицията на…

“Склонна съм да споделя лични неща за себе си, ако за аудиторията съм just a face in the crowd. Ако е налице обратното, мълча като партизанин на разпит или споделям след щателно проучване доколко обекта заслужава доверие”

Следователно не си точно ексхибиционист, а завръзваща приятелства :))))

Не е като да се появиш и да кажеш:

“Здравейте! Аз съм XY, не ми е приятно (а може и да ти е)…” и започваш да се “събличаш” :))

Те на това му казвам ексхибиционизъм, хихихихи!

19. Flirt @ May 8, 2009

Koй е тоя Том и какви ги върши, хехехе! :-D

Ехх, ма някак много sophisticated ми звучи тази статия, почти нàучно ;-) Много приятно обаче като изказ.
И след този кратък литературно-критичен анализ, да споделя малко опит. А какво ще кажеш за воайор по неволя? Случи ми се преди години по тия студентските тип партита, дето всичко живо заспива на камари, където свари, да присъствам на разни сценки. Аз тогава- млада и неопитна, бях далеееч от студентските години, а и толкова много исках да спя, пък те толкова много други неща правеха… бях шокирана и добре, че не съм от страхливите и срамежливите, че можеше и до ден днешен да имам сексуални отклонения…
А иначе го намирам за възбуждащо, като да гледаш порно. Но аз обичам хубаво порно, в смисъл естетично издържано, та същото и за воайорството важи. Несексуално воайорство? М, не, не мисля, че ми се е случвало, нито че би ми било особено интересно. А и то думичката сигуно е друга там.

Така и не ми каза коя дама загубихте, дето казваше на Жоро да я призове обратно към виртуалното пространство :-) Нещо и аз забелязвам липса на редовни фиенки тук, хммм?!

20. legrandelf @ May 8, 2009

Flirt, мога да те поздравя, ти си ми 10 000-я късмет :))))

Хубав коментар, малка перверзнице, кхъ… добре де, воайорке :)))

За дамата, която изгубихме и призовавах Жоро да я върне - Поцинка, която вчера направи малко завръщане, дано се задържи и не бяга пак, хааххаха! :))

Честито ти 10000! :))

21. pa4ito @ May 8, 2009

абе, воайорството не ме кефи - очи пълни, ръце празни… Къде е кефа, питам аз и отговор не искам.
Друго си е око да пипне, па ръка да види… :)))

22. Len @ May 8, 2009

Момент воайорството кефи до определена степен - какво имам в предвид дамата/джентълмена да направи кратък стрийптиз,един вид сексуална увертюра към самия акт.Не че неможе да се скочи директно в леглото и да се изтърбушат от секс но воайорството настройва онези тънки струни на сексуалния апетит… Един вид предястие :)
Иначе да киризиш с биникъл какво прай съседката си е меко казано болестно състояние( изключая индивиди в крехка младежка възраст).
Flirt, за хубавото порно - ясно но моля те дефинирай хубаво,естетическо воайорство :)

23. legrandelf @ May 9, 2009

Пламка, Len, хехехе - звучите ми така, щото именно не сте воайори :)))

Len е по-склонен от Пламката, но пък и той не желае съвсем (поне според коментара му) да се отдаде на тази малка перверзийка :)

Но извън сексуалния смисъл на воайорщината, другия тип съблюдаване не ви ли кефи? (нека не се подразбира зяпането и пуленето в чуждата паничка)

24. Len @ May 9, 2009

Elf, аз нямам нищо напреки някое готино маце да ми направи стрийптиз и после да се хвърлим да поомачкаме чаршафите :)) То така си е в реда на нещата.
Иначе си признавам,че понякога съм се хващал да зяпам някой как работи.Как да го кажа… движенията,онази неповторима грация,която имат някой хора като работят,едновременно пестеливи и в същото време максимално ефективни движения, лекотата и прецизността с която изпълняват сложни или опасни операции просто ме пленява.И зяпам с кеф.Даже са ме питали какво толкова гледам и аз не мога да кажа.Просто ми харесва.А има хора които има харесва да ги наблюдават та така :)

25. legrandelf @ May 9, 2009

Ще стае класен воайор от теб :))))

Може да се впуснеш в “мистериозния случай на Len” и да имаш две самоличности - обикновената, за пред всички, какъвто си си сега - гражданин, трудещ се, приятен, ала бала :)) И необикновената, като падне мрак не се превръщаш в Батман, но пък за сметка на това красивите (лесно разсъбличащи се в домашна обстановка) самотни жени, трябва да се притесняват ако нямат щори или плътни пердета, хохохохоохо :))

26. amazon @ November 17, 2009

VOAiorat e nepalnozenen seksualno-psihologi4eski 4ovek,nesposoben da ottava do krai

27. legrandelf @ November 17, 2009

А може и някакви други демони да го тормозят ;) Просто така да му харесва (повече), въпреки сексуалното му задоволство, не мислиш ли? :)

« Плът, два стола и чаша мартини Вампирско съвършенство »