Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Пощади ме, Света Инквизицийо...

« публикувано на 17-04-2009 @ 8:12 pm »


фотография: “The Exorcist” movie poster
слушайки: Mike Oldfield - Tubular Bells

Не бяха създадени традиционни религиозни възприятия у мен. Не, съвсем не обвинявам родителите ми в някаква безотговорност. Просто не бяхме такова семейство. Отбелязвахме Цветница, Разпети петък, Великден… Коледа - имаше ги, но… нямам нито един спомен, в който да сме били част от Традицията (паленето на свещите например).

Така и не изградих някакво усещане към Великден. С цялата си календарна подвижност още повече ме обърква. Миналата седмица едно приятелче дори с особен тон ми се нахили, щото не съм бил знаел кога точно е Великден (тази година).

ОК, но какво правят всички запознати и болезнено чувстващи необходимостта от честването на този… празник(?!)

Малък разговор на обяд с колегите, малко мисловни потоци по време на прибирането ми от работа и… новия пост на Жоро, който както винаги ме забавлява… и всичко си дойде на мястото.

/към всички онези, които си го мислят, но всъщност вдигат яката и ме подминават/
Не сте особено християни (при това православни), нали? Май и не вярвате много много на нещата, в чието име, за чията чест и почит, ще се наплюскате с козунак, варени яйци и разни други кулинарни дивотийки през идните дни.

Спомените ми от Разпети петък са точно такива - големите брезентови палатки с много кебапчета. А вътре, бири, лимонади, криви метални столове… препасани с мазни, омацани в каймяно, бели престилки “готвачи” и много, ужасно много “вярващи”!

Казват, че по време на Страстната седмица постът е особено строг. Днес ме светнаха, че през цялата седмица не трябвало и секс да се прави - изобщо… пълно въздържание.

Спокойно! Освен че говорих доста за секс тая седмица, друго не съм правил. Но не е само това. Постите?

Отивате на по-следващия ден да палите свещи, ще се прекръстите (вероятно неправилно) и ще се помолите, нали?

Страстната седмица обаче, въздържанието и Разпетия петък - да го духат, а?
Всъщност вие сте християни, но не точно по библейски му. Ще питате какво пък е това последното?
Нека го кажа така - това вашето даже двоен стандарт не е. Не ви казвам, да се правите на безверни, да приемате друга вяра или да прекалявате както някои небезизвестни секти го правят.
Но това малко и незаменимо - туй ще може, онуй няма да може, ви отдалечава от цялата вяра и идея (ако може така да се разглежда отдаването на почит пред случилото се преди ~2000 години).

Не искам да има хора около мен, които наставнически да ми говорят какво трябава да правя, какво трябва да знам, че даже и фира да хвърлят, по адрес на Великден и дните преди него!

Е, аман от посредствени вярващи!

Не сте такива за каквито се мислите, просто отбелязвате (точно така, отбелязвате), подобно на заграждане с червен маркер датата върху календара, че тия дни ще е Великден!

Днес работихте ли? Работихте… през вече изминалата седмица постихте ли? Колко? Какво по-точно си спестихте? Не се наричайте вярващи тогава.

Все едно аз, да тръгна да ви хуля, че не знаете или не правите нещата както църквата повелява. Както споменах - прекалено много стандарти. Количеството им е така огромно, че през цялата Страстна седмица да бяхте броили, пак нямаше да ви стигне времето да изкарате докрай сметката.

Тая тема е… да не казвам каква… Но се наслушах и нагледах на показност от разни хора, с разни идеали. А всъщност, са на едно и също стъпало с мен като верую.

Начервете си яйцата утре, ако сте пропуснали вчера, не забравяйте да си купите козунак, пуснете си “Страстите Христови” и вечерта спокойно се унесете в съня си, защото:

“… грижата за доброто и злото на този свят, никога не е било човешка работа!”
Жоро Пентаграм

Весели “празници”…

« подобни cynical speech, , ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Калоян @ April 17, 2009

Трудно е да изрязаваш мнението си в семейство което се стреми към някакво спазване на традициите. Трудно е да кажеш точно по това време защо не искат да те мажат с червено яйце по челото - просто, защото е имало Голям взрив … или нещо такова. Това е сурово време за атеистите, сурово време … ако някои от побелелите и до болка набожни бабички можеха сигурно и щяха да ме понатупат за тези мои ‘ракетни’ изказвания … Весели ‘празници’ Елфе

2. Acnapyx @ April 17, 2009

Изписах си яйцата още преди няколко дни. Атеист не съм, по-скоро прагматичен агностик, но традициите все пак ги тача. Не че в моя случай е особено трудно де… :)

Най-трудно, мой човек, се удържам от месце. Виж за секса… хлевоустенето обикновено ми е достатъчно, поради претенциите ми към жените. За останалите въздържания - ами в общи линии не е чак толкова трудно. Явно чревоугодничеството все пак ми е любимият грях.

Иначе не обичам да поучавам никого какво да прави по такива празници. Демокрацията освен другото е и свободата сам да решиш кои традиции да следваш. Познавам хора, които в тези дни дори цигарите спират, а има и такива, които пият, ядат и се чукат като за последно. И лично на мен ми е дълбоко монопенисуално дали те спазват една или друга традиция - и не смятам, че някой би трябвало да го вълнува ти постиш ли или не. И дали си бил снощи в “Александър Невски”, или си запивал в някоя квартална кръчма :)

3. Acnapyx @ April 17, 2009

Линкнах ей този пост на Astilar заради благозвучното заглавие, не за друго :)

4. legrandelf @ April 18, 2009

Тук съм, наглеждам ви, да не си помислите, че ме няма :))

Също и чета каквото ми подадете, както винаги си заслужава :))

Благодаря за включванията, чакам и другите като се наспят (явно) :))

5. Крис Ванев @ April 18, 2009

:)

Циничен сте извинявайте; много се циничен - не! Ами ако някое 13-14 годишно невинно и беззащитно в своята вяра, неопорочено от съмнение дете попадне на вашите объркващи слова, какво да си помисли?

Цитирам:
“…Отивате на по-следващия ден да палите свещи, ще се прекръстите (вероятно неправилно) и ще се помолите, нали?…Страстната седмица обаче, въздържанието и Разпетия петък - да го духат, а?…”

Да се самонакажеш! ; ))))

6. legrandelf @ April 18, 2009

С всички налични бичове, по ред на номерата, Крис :)

Нещо като Пол Бетани в… знаеш кой филм :)

7. JustAFaceInTheCrowd @ April 19, 2009

Идвам да се оплача от “празниците”.

На първо време, ако някой наистина се чувства щастлив, умиротворен и вярващ, честит да му е празника.

И на мен ми писна от “вярващи”, които тълкуват религията така, както им е угодно. От сметкаджии, които са сключили сделка с Бога, в който “вярват” - аз ще ти се моля, ще ходя на църква редовно и ще редя високопарни слова в Твоя чест, а ти ще ми изпълняваш желанията. От надути типове и типки, старчоци, които се чувстват длъжни да ме просветлят в божията воля и какво господ (нарочно използвам малки букви) искал да ми каже НА МЕН! Их, как съм изтървала момента, в който господ е слязъл и им е прошепнал на ушенце цялата истина за живота … чак ме е яд. Омръзна ми и от “светци”, които с цялото си нагло лицемерие се бият в гърдите колко са праведни и велики, че спазват пост в сряда и петък, а после, с цялата си правдива вяра, отиват при врачка, баячка, гледачка на кафе и прочие ереси.
И най-вече, писна ми от изкуствеността и комерсиалността, в която се превърнаха всички християнски празници. Хайде да се натъпчем като свине и да направим мило семейно събиране, а останалото няма значение. Да се заринем във великденски зайци. И да не забравим да се отбием в църквата да целунем непраната дреха на попа, за да придобием усещане колко сме праведни и как всички грехове са ни опростени, само защото не сме се тъпкали с животински трупове през последните 40 дни.

Не казвам нищо лошо за хората, които наистина вярват - има и такива все още, живи и здрави да са. Аз отдавна се отказах да наричам себе си християнка - може да съм кръстена в тази вяра, но никой не ме е питал дали искам.

8. legrandelf @ April 19, 2009

Мляс, мляс! :)))

Като каза кръстена, мисля че аз не съм…

Поради тази причина сега съм такъв и/или… защото тъй или иначе нямаме навика да следваме каноните, не съм бил кръстен :) Не знам как ще се женя, като опре ножа в кокала :))))

Най-много ми хареса това:
“Да се заринем във великденски зайци”

Което ми напомня разговор с колежка, която коментираше зайците и яйцата (в частност шоколадови). Което ме учуди, мислех че е просто кошница (примерно) с яйца и заешки му работи там. Което тъй или иначе би следвало да е католически мурафет.

Аз пък й казах, че шоколадовите яйца са се появили с идването на “Кореком” в България :)))))

9. JustAFaceInTheCrowd @ April 19, 2009

Да, а Дядо Коледа (Дядо Прас) в този си вид е продукт на рекламната кампания на “Кока-кола”. Комерс, комерс, комерс … защо толкова го мразя?

10. legrandelf @ April 19, 2009

О, Дядо Коледа (Прас, Мраз) отдавна не е това, което е трябвало да бъде :)))

Всъщност не знам какво е трябвало да бъде всъщност. Той тъй или иначе си е измишльотина, ама с поинтелигентването на хората, мисля че скоро съвсем ще му се изгуби идеята :))

Имаше една реклама (но не си спомням на какво):
“Традициите вече не са това, което бяха”
или
“Традициите са си традиции”…

Не си спомням кое беше вярното :))

А защо МРАЗиш Дядо (о)Мраз :) Или мразиш капиталистическия му вид, с всичката тая Кока-Кола? :)

11. pa4ito @ April 21, 2009

Винаги е съществувал проблемът с истинските вярващи и сребролюбците, представящи се за вярващи. В името на църквата, респективно вярата са извършени доста лоши неща(кръстоносни походи, инквизиция,…) Отделно никой не може да каже кое е вярно и кое не. Тъй като догмите на църквата са се оформяли на съответните църковни събори, това показва че религията е “видоизменена” и не е в “оригинален” вид. Затова трябва да има “свобода и демокрация” - всеки да прави каквото иска, без да пречи на другите…
Интересен факт е че съвременен католически свещенник, родом от Италия, проповядващ в България, в католическо село, казва относно Страстната седмица, че трябва да се пости само един ден. Това доказва точно твърдението “Традициите вече не са това, което бяха”

« На ангажираните хора им трябва секс Лора Крумова във “FAIL-ически инстинкт” »