Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

В земята на строежите

« публикувано на 15-02-2009 @ 11:27 am »


фотография: Paw Damsgaard

София… Мегаполис на неограничените възможности…
Прилича на Лос Анджелис, с едно малко изключение - ЖЕГА не е сниман тук, а там!
Иначе си имаме всичко друго: натоварен живот, примесен с натоварен трафик, изнервени хора, в комбинация с безброй бездомни кучета (и котки), хубави цени, недостатъчно пари, за да си ги позволим и…

Строежи!
Когато сутрин се събудите, отворите прозореца и опитате да напълните гърдите си със свеж въздух, авто-смога, образувал се за около 30 минути от най-ранния трафик в столицата ни, не е единственото, което задавя бронхите ни.

Строежи!
Някъде там, на 20 метра от бакалията звучи кран. До него, оператори. Много. Някъде там, някой размахва ръка, че кофража бил на ебем страна. Чертежи се валят в калта, а по етажите на (поредния) нов строеж шетат трудещи се хора.

Строежи!
Препитание за много…
София може спокойно да влезе в книгата на “Гинес” за:
- най-много строежи на година;
- най-много строежи на месец;
- най-много строежи в един квартал;
- най-бърз строеж;
- най-несигурен строеж;
- най-зимен строеж;

Мога да продължавам, но не искам…

Снощи бях в “Борово”, бях и в “Белите Брези”, гледката ми напомни “Витоша”, само дето си нямаха “Могилата”. Но пък си имаха много паркинги. О, да! Не е като да няма телена мрежа около някакъв парцел с неизяснен собственик, една бариера на символичния вход и… БАМ - Паркинг!

Тихата каза:

“София е… един голям паркинг…”

Мислех си да го допълня:

“А около нея - шумна магистрала, галена от бумтящите строежи наоколо…”

Земята ще пропадне всеки момент. Имам чувството, че София е хлътнаха с няколко метра от многото строителни площадки.
Виждам как нови сгради се раждат, още преди старите да са завършени. И когато казвам стари, имам предвид леко порастналите им невръстни братчета на 6 месеца.
Ура!

В квартал “Витоша”, там имам най-голямо наблюдение, миналото лято резнаха една малка пресечка. Влошиха трафика, щото някой реши да си построи “нещо”. Приличаше на поредица гаражи, но не би… С течение на времето, преди да удари ноември-декември, се започнаха 3 сгради в парцел с диаметър 500 метра. Прекрасно!

Още ги правят, но не спряха цяла зима, ей! Да не си мислите, че са несериозни, напротив. Бачкаха в огън и жупел през лятото, в коварен студ, мраз и виелици през зимата. После кой ще живее там - не ми е ясно!

Но това не беше всичко, по продължение на “Могилата” се хванаха още няколко строежа, а за “задните” улички на квартал “Витоша” - не мога да ги преброя. Дори да се бях родил с 24 пръста, ще ми трябват още крайници, за да преброя без да повтарям израстъците си…

Супер!
А има ли кой да си ги позволи? Сякаш тълпи от хора, чакат да се нанесат в тези сгради. Защото 1 на 20 са бизнес сгради, другите са кооперации. Еми, не ги виждам тълпите. Много малко хора, могат да отделят 1200-1500 евро на квадратен метър, за един квартал в който няма качествена отходна система. Кално е, няма пътища до там, няма магазин в радиус от 2-3 километра… телефони - кой знае, интернет - НЕ, ток - слава Богу!

Все някой ще ги ползва… май! Или юни, някога, от някой…

« подобни cynical speech,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Bunny @ February 15, 2009

Уви така е!
Около нашата кооперация има 2 паркинга от типа с бариера. От прозореца виждам паркинг, строеж и мръсна “градинка” украсена с найлонови торбички! Cool a?! ;)))

Няма лошо да се строи, стига да е разумно: да оставят тротоари, да си чистят след тях и да оправят после пътищата, които разрушават със строителните машини! Иначе няма лошо…

2. legrandelf @ February 15, 2009

Представях си го по-спокоен твоят квартал :))
Но определено най-много ми направиха впечатление паркингите! Много бе :))) Ще кажеш, че всеки човек има по две коли там, хахаххаа.

Но така или иначе празно нямаше. Или паркинг, или блокове - та конкретно при теб (в твоята част на квартала) спокойно е могло да се продължи с една почистваща (както предлагаш) дейност, и малко оформяне. Да светне такова, да грейне - да заприлича на завършен квартал :))

Излизаме с Тихата и вървим към колата му, а аз се оглеждам. Освен свистящия вятър, в главата си чувам името на квартала и знам, че ей по такива места, в тия часове, на някой му пълнят кошницата с изненади.

Размина ни се, нямаше простреляни или взривени, но все пак :)))

За чистотата след строеж, ех как го пропуснах това :))
Има го и другия момент - ако много се влачиш с оголения парцел и само завъждаш мръсотия в/около него, някаква глоба! Ама да не е символична, примерно 200 лева. Нещо по-тлъстак. Но пък кой знае дали и това е варианта, все ще се намери по-продажен чиновник, за да се избегне ситуацията с пошляпването по ръката.

3. Bunny @ February 15, 2009

Точно до нас - и за добро и за лошо, се намира пазара. Не ме разбирай погрешно, аз обичам пазара - обичам да се мотам из сергии с плодове и зеленчуци. Но уви той генерира адски много мръсотия! Най-малкото всички южни квартали пазаруват тук.

А пазарите трябва да се чисто и красиво място. Поне такова са в Европа… :( Иначе около нас точно не се стрелят. Стрелят се от Дойран до Южния парк… Заведението в което бяхме в сряда, е е по-опасна зона. Около нас е спокойно, макар Дойран да е на 100 метра.

4. legrandelf @ February 15, 2009

Йеп, обърнах внимание и на пазара…
Ами гледай сега, има ли пазар, доста често е свързано с мръсотия, ако никой не се грижи за пространството там. Без поддръжка, всичко се занемарява, където и да се намира.

Някой път ми напомни да ти разкажа впечатленията си от рибната борса в (смея да твърдя) центъра на Атина. ЛоЛ! А и не само тя :))))

Не е като да е една от най-чистите столици в Европа… Баш си е мръсотийка, само кал дето си нямат иначе е много секси :)

За стрелбите (извън Стрелбището) и това сега се сетих, като минахме снощи по Гоце, покрай “Тукань”, Тихата ми припомни че оная вечер, след като блажено си се намацкахме в заведението, някакво Порше бяха издухали в околията.

Въпрос на късмет, а?! :)

5. Bunny @ February 15, 2009

Поршето го бяха издухали на Костенски водопад, което е то Станимир. :))))))

Аз много обичам пазари - Египетския в Истанбул, пазара на Рамбла е Барселона, пазарите в Италиа - там освен тези за зеленчуци, се правят пазари 2 дни в седмицата на площадите… супер… даже в Анкара, която е най-гадната столица и в топ 5 на най-гадните градове, където въобще съм ходила, пазара беше готин! Уви на Красно село не е така…

Сега като каза, може да взема да спретна една папка със снимки от пазари у Facebook. Аз обожавам да снимам пазари!

6. legrandelf @ February 15, 2009

А такааа… при Стамбата значи! :)
Разминало му се е *phew* :)))

Айде, чакаме специалната евро-селекция на пазарите! У ФБ, у еди къде си, където може, хахахха :)

7. admon @ February 15, 2009

Половината от живота си прекарах по строежите. Като ученик сутрин на училище, следобед на строежа с вуйчовците. Летните ваканции сред тятяно на полето. Преди да се построи нещо, дори кучешка колиба, трябва да се мисли за кучето каква порода е и т.н. С баща ми като бях малък, конструирахме скелета за сушене на тятяна. Очуках си пръстите, докато изправях пирони, криза бе и всичко се рециклираше. И липсата и недостига на ресурси и матриали ме научи да бъда креативен. Дядо ми казваше лесно е да направиш нещо, но майсторлук е да сътвориш нещо от нищото. И да си строител е важно да виждаш готови нещата преди да започнеш. На запад правят инфраструктура първо. Проектира се според нуждите и изискванията на евентуалните собственици. Колю Фичето е имал също опит в чужбина и след това е станал известен в България. Виждал е нещата готови. И затова е залагал главата си. Тук аз прилагам някой техники от България. И използвам теслата както и компютъра, до съвършенство.

8. Bunny @ February 15, 2009

Айде кой иска да гледа пазари

9. legrandelf @ February 15, 2009

Много хубава подборка, Събина :)))
Даже и на мен ми харесаха, а аз не си падам да заглеждам пазари :)
Може би щото беше подреденко такова, някаква атмосфера се усеща :)

Я покажи сега, една подборка, със задни улички на различни европейски градове, хахахаххаа :))))

10. Bunny @ February 15, 2009

Хм… нямам със задни улички… имам на прозорци из Италия… :)))))))

11. Bunny @ February 15, 2009

PS: Марти, нищо не каза за агнешките гадорийки на една от снимките… :Р

12. legrandelf @ February 15, 2009

Перфектни бяха гадорийките (агнешките) :)))

Hello, Clarice! :)))))))

Хехаххахахаххехихихихх :)

Гледай сега, пускай и прозорци! Само че да не са само с хубави италианци (щото предполагам това си снимала), а да има и някоя готина италианка, дето простира (примерно) :)))

Или пък на велосипед, или налива вода от чешмата в центъра. Ох, отнесох се, хахаха!

13. admon @ February 15, 2009

Елф, за готина чистокръвна италианка - забрави. Няма такива! Италианци готини има, но и те не са породисти с чиста кръв… :))

14. legrandelf @ February 15, 2009

Хехехех, admon :)))))
Че не е нужно да е чистокръвна, всички знаем историята за сицилианците :))

Но не бих върнал една сицилианка, ммммм! Мммм като Мафия! :))))

15. admon @ February 15, 2009

Бе латините генетично не са готини. Славяните и ние сме по-добра комбинация. Испанките са готини, но и те са комбинация латино-арабишан.

16. legrandelf @ February 15, 2009

Прав си, admon, не мога да не го призная!
Просто исках от Събина малко снимки на балкони, хехехе :))
По възможност с италианки, а не италианци, щото нали, по-друг вид компоти си падам :)

Сливки, това онова :P

А цялото средиземноморие навремето е било порязано от мавърските пишки, това си е исторически факт! :))
Хубави черни очи, прави катранено черни коси, по-мургава кожа :))
Каза испанки - ах, какви устни имат някои, ммм :))

Пак сексуално стана тука! А говорехме за строежи - ей, уникални сме, хахахха! Наздраве сега! :))

17. admon @ February 15, 2009

А знаеш ли, че в Сицилия е най-голямата колония от български цигани? А между другото, ти каква история знаеш за Сицилия? Аз знам, че Сицилия е гръцка колония, още преди да се заформи римската империя. И то се вижда много добре в гените им, но както и да е - и те са комбинация гръцко-арабска.

18. Нели @ February 15, 2009

Абе, я да ми падне един, тип”А.Бандерас”,хич няма да го питам дали е чистокръвен или не е.Латино пич:)Ех,мечти!

19. legrandelf @ February 15, 2009

Кратка историйка (всъщност тя съвпада с любим мой момент от филма “Истински романс”). Ще ти разкажа нея.

Лошите във филма, мафиоти разни, италиано, хванали бащата на нашия герой (добрия). И го бият, мъчат, та да каже къде е синът му.
Бащата казва, че не знае къде е. Лошия казва, че по очите познава, кога някой го лъже.
Накрая, като се видя, че така или иначе ще убият старчето, той реши да им разкаже историйка:

“Знаете ли, че преди време Сицилия - вие нали бяхте от Сицилия (оглежда всички около него) е била пълна с русокосци със сини очи. Блондини - всички до един!
След това, минали черните арабски пишки на маврите - и оттам насетне с годините, все едни такива по-мургави се раждали, с черни очи, мазни прази черни коси…
Хайде сега, като си такъв познавач, кажи ми дали ти казах истината!”

И така, убиха го накрая, но сцената е култова! :))))

20. admon @ February 15, 2009

Та не са с прави коси, а са къдрави. Това е гена, първичния, на средиземноморието. Русото е на север, сланини са северняци дошли на юг. Най-хубавото е винаги комбинираното, цветното (черно и бяло също е комбинация). Но фамилните неща в Сицилия са нещо характерно за южняците, фамилията преди всичко.

А за строежите имам формула да строя за 200 на квадрат евро, включено всичко - терен, проект и до ключ. Трябва ми само капитал от четвърт милион евро. Името на фирмата ми е Formula Edile BG (Българска строителна формула).

Имаше едно време за лека нощ анимация, където животните строят та горе долу в България се строи като в тази анимация. Бригадата на мой братовчед се казва: Лека нощ деца ;))))

21. legrandelf @ February 15, 2009

Много хубави имена сте им избрали :))
Твоето е оригинално, ама това на братовчед ти, хахаах - няма равно :P

22. si @ February 15, 2009

Ей, това със строежите верно е доста гадно. От кога се каня да напиша един пост за блога на Марто http://kaknese.blogspot.com/ на тема строежите и какво се случва по време и след тях. Около нас има няколко строежа, нормални улици вече не съществуват, калта, която си внасяме всеки ден вкъщи, с лопати мога да я рина, вечно е мръсно и прашно навън :(.
Точно вчера си говорихме колко тежи една сграда и, че всичката тази тежест преминава по улиците, преди да се пръкне по средата на някой път, по който до скоро си минавал :(. Затова нямаме и улици като хората, но какво да се прави - ‘София - расте, но не старее!’

23. legrandelf @ February 15, 2009

si, хайде де! Драсни едно по-възмУтено КакНеСе по темата :))))))
Адашчето ще ти се зарадва, а и тъкмо ще блог-дебютираш :P

24. si @ February 15, 2009

Блог-дебютирам…май верно трябва да направя нещо по въпроса :)

25. Bunny @ February 15, 2009

Марти,

прозорците са обикновеено с цветя и дървени рамки…

Колкото до и италианките, те са предимно дребнички и чернички… как се обличат и какво е отношението им завоси от това, дали са родени на Юг или на Север…

26. legrandelf @ February 15, 2009

Бахти постното! Не ща да постваш никви рамки тогава, хахахаха! :)))

27. Bunny @ February 15, 2009

В Итали няма нищо постно повярвай ми.. ;)

28. admon @ February 15, 2009

Да, няма нищо постно :))))))) затова братчеда, който е и мой адаш казва: “Само люцерина или тученица (видове треви) дето не са яли”. Италианците са постни като човешки характер (повечето от тях) ;)))))

29. legrandelf @ February 15, 2009

Като няма нищо постно, дайде нещо цветно да видим тогава :) Тучно такова, убаво, арно! Че да ми е спокойно душицата, за да си взема съня тая вечер, хихихик!

30. Bunny @ February 15, 2009

Абсолютно не съм съгласна!
Повърхностни, особено на север, да, но постни като характер, в никакъв случай, Адмон! Категорично не!

31. Bunny @ February 15, 2009

Марти,

трябва да се запозная с Росана - моята луда, луда, най-добра приятелка! :) Тук можеш да видиш някои от най-постните ни снимки! Истински не-постните, не ги показвам публично! :Р

32. legrandelf @ February 15, 2009

“трябва да се запозная с Росана”

Ти ли ще се запознаваш или мене ще ме? :)))) их, тоя бързопис бе, Събинааааааа :)

И какво? Не-постните сигурно сте се разпенили и сте се напили, нещо си - де да знам, омазване си представям. Сигурна ли си, че искам да ги видя, хахахаха?

33. Bunny @ February 15, 2009

Теб да запозная… мне, на нас не ни трябва алкохол, за да сме прекрасно луди! Много по балкански си ги представяш нещата… хихихи

34. legrandelf @ February 15, 2009

Правилно, в грешка съм. Само ти си балканка от групата, така че… а и тя една балканка - баш бургазлийка, хехехехе :)) Морско чадо, не мож се напий!

Ми айде де, организирай италиано сбирка и да ги видим! Само да знаеш, че ако не шпрехат английски, ще трябва да ми превеждаш, щото аз не знам 25 езика като някои хора, дето познавам :P

35. Bunny @ February 15, 2009

Не съм само аз. Русото момиче е албанка. :)
Няма да превеждам, ше се оправяте с английски и езика на тялото! :Р

36. Нели @ February 15, 2009

Ей,кой е от Бургас?

37. admon @ February 15, 2009

Зайче, ти може да не си съгласно, но албанци, американци и италианци, румънци, хървати са ситни души и хич не ги уважавам. Щото са постни, ма всичките.

38. Bunny @ February 15, 2009

Нели,

аз съм от Бургас, както и Моло (от тук пишещите).

Адмон,

може би трябва да дефинираш “постен”. А и има огромна разлика м/у албанци, италианци и българи от една страна и американците от друга…
Много е странно, това което казваш.

39. sepuko @ February 15, 2009

Елф, ако знаеш само колко ще паднат цените…Това в момента нищо не е, някои строежи ще се наложи дори да бъдат бутнати. София ще стане градът с най-много грозни и замразени скелета на недовършени сгради.

40. Нели @ February 15, 2009

Стана ми едно драго Събина,наистина.Много го обичам тоя град.Съпругът ми е от Бургас и живяхме там 5 год.И когато се наложи да си тръгнем,сърцето ми остана там:)Но пък всяко лято сме там:)

41. Bunny @ February 15, 2009

Не знах, че не знаеш… Елфа, редовно споменава… :) Радвам се, че обичаш Бургас! Всички го обичаме!

42. admon @ February 15, 2009

Зайче, виждам че имаш американски парамон (прякор: Bunny). Бил съм в Лос Анджелис, 1995 г., почти половин година, та масовия американец е постен (слаб на калории - т.е. нищо полезно - малко ценно - без живец, като постно ядене) и т.н. Албанци и италианци и румънци са една кръвна група. Хървати пък не знаят какви са. Американците си мислят, че са най-великата нация. Истинските американци са индианците, не го забравяйте. Американците са сбирщина и по-старите поколения, т.е. тези дето нямат нищо вече с корените си са боклук за мен. Албанците си мислят, че са най-дивото племе, но с българи не се мерят (защо няма албанско малцинство в България), щото не виреят сред нас. Италианците мислят, че са център на цивилизацията, но Римската империе бе създадена на сила и културата им не бе възприета от поробените, а обратно - те копираха от другите. 25% от италианците нямат и основно образование, официална статистика на Италия. Та като поживееш с тях всичките, поне малко, ще ме разбереш какво искам да кажа, Зайче.

Sepuko, ти си прав и ако не си, аз ще си направя сепуко, комбинирано с харакири :))))))))

Да, аз нямам съзнание на българин. Дори кръвта да е може би, гена български, но съм роден в България и все още съм гражданин на България. Земите ни са рай, моята мечта е да накарам хората да мечтаят да живеят в България, да ни завиждат, че сме нация с душа, че сме велики. Имаме тези дарби генетично заложени, никой не може да ни претопи макар да бяхме роби, дори някои да продадоха душите си, други създадоха си идоли, на които да се кланят. Една шепа сме, но сме уникални в духа на свободата: “Свобода или смърт”. Ако можех да направя дружина сговорна с идеали като моите, щях да сътворя рая на земята. И ще се нарича България.

43. admon @ February 15, 2009

Хората са казали: Жена шофьор, негър скиор, евреин миньор и гей боксьор - Няма!!!

44. legrandelf @ February 15, 2009

sepuko, ако се окажеш прав - лошо! Много грозно ще стане в София!
После ще трябват едни бурни естетически промени, много багери и поне 2-3 години прахуляк от събаряне и почистване… Но ако това е цената, поне на някъде да вървим, щото гъз до гъза, и до гъза пак гъз - няма място накрая! :)))))

Мда, Нели, нима не си обърнала внимание? Събина е от Бургас, не малко пъти съм го споменавал. Жоро (Моло) също е, но той рядко се включва тука.
Много бургазлии около мен.
Даже и Весела е от Бургас! Моооореее!

admon, бая писане му ударих! :)))))))

45. admon @ February 15, 2009

Марти, обещавам да ми изпратят от България клавиатура с кирилица. А sepuko е прав, в Испания стана така, както каза той: “поинтересувай се ако не вярваш”, та ако sepuko не е прав, аз казах и хау.

46. legrandelf @ February 15, 2009

admon, хехехе, спокойно! :))) Шегувам се, просто исках да споделя колко писане му ударих, и че ако има грешки (понеже не го прегледах) при превода, да знаете че аз съм виновен, хихик :)

47. admon @ February 15, 2009

Марти, ти си ми приятел - така те имам. Тук ми липсва ма много това, че нямам приятели около мен.

48. Bunny @ February 15, 2009

Адмон,

аз съм живяла, учила, party-ла с албанци и италианци - знам за какво говоря. :) С американци не съм живяла, не съм била в САЩ, но познавам. Прякорът ми е подарък от приятел българин, отразява неговото отношение към мен, не моето към САЩ.

Всичко това дето си го написал за историята, за мен е голям булшит, да ти кажа честно. Римската империя, бла, бла, бла… Като казвам, че не са постни по характер, имам предвид начина, по който живеят. Италианците са весели, колоритни, различни - това не е постно!

И още нещо:

казваш: “моята мечта е да накарам хората да мечтаят да живеят в България” - как ще стане това, като ти самият не живееш тук?

49. admon @ February 15, 2009

Зайче, очаквах този въпрос, ето ти и отговора: докато има такива като теб още в България, аз няма защо да се връщам А и дори да живея в чужда земя, аз все още мисля като българин и не пропускам да го наложа на всички около мен. Та ти си в България и искаш да ме убедиш, че не си продажна душа. И че имаш автентичност - НЕ. Ти си постна, това е моето мнение. Аз ти казах, ако поживееш с тези, ще можеш да ме разбереш. А ти си само общувала, купонила. Аз съм работил с тях, живея сред тях, дишам им въздуха. И виждам как ме приемат и затова моето мнение за тях съм сигурен и малко повече от теб, че са ситни души, постни като теб. Тесногръди коне с капаци, ограничени в мирогледа си. Аз и оттук сред тях мога и доказвам, че България е велика. Българин да се наричам, първа радост е за мене.

50. Bunny @ February 15, 2009

Адмон,

за мен, да ме наречеш “постна” е обида… Макар и така и да не разбрах какво имаш предвид с тази дума.

Казвам “живяла” имам в предвид - ползвала същата къща, кухня, баня, тоалетна, чиния… всичко! Била съм в къщата на приятелката ми в Базиликата, яла съм на една маса със семейството й… яла съм на една маса със семейството и приятелите на моята приятелка албанка… повярвай ми, знам за какво говоря…

Както и да мислиш, ТАМ, не ни вършиш работа за идеята “България”.

Тия “българче да се наричам” е много мило и емоционално като го казваш от Венето или Фрули-Венеция (нали някъде там си сега), но а абсолютно безполезно… :) Сори.

51. admon @ February 15, 2009

Зайче, не се обиждай! Нямам намерението да ти причинявам душевен дискомфорт. От истината и мнението на другите трябва да се взема под внимание, нищо повече. Да във Фриули живея, Порденоне. От 5 години постоянен адрес. От 9 години в Италия. Работил съм във всички големи градове и всички области. Но съм ял и пил с много италианци, включително и в техните домове. Та мога да бъда по-обективен от теб за тях. Попитай българите, които работят с мен, но живеят в България. Какво правя за България оттук. Питай архитект Николай Асенов, колко проекта е направил за мен. ЕТ “ЧАМ” колко дървен материал е преработил за мен. Попитай ООД “Струмиани мрамор” колко мрамор е нарязал за мен. Румен Дешев - художник, мой приятел, колко икони, които съм купил от него, за да подаря на италианци е нарисувал за мен и т.н. Ти си млада и нямаш изградена ценностна система.

52. Bunny @ February 15, 2009

Адмон,

не ми причиняваш душевен дискомфорт, повярвай! Това го могат само хората, които имат значение за мен. :)

Нещата, които си описал са супер, спор няма. Не знам до колко имам ценностна система… всъщност не - знам. Имам ценностна система, явно просто е различна от твоята.

Няма лошо в това да имаме различни мнения. Но по никой начин не можеш да ме убедиш, че италианците са постни… сори. Може да съм млада, но знам какво съм видяла и на какво за базира мнението ми. :)

53. Bunny @ February 15, 2009

ПС: За тия 9 години ходил ли си на Юг? Южна Италия е много различна от Северна, както навярно знаеш.

54. admon @ February 15, 2009

Да, за това си права. Живях 18 месеца в Рома, работник за една фирма, която построи телефонните централи на “WIND”, та обиколих Италия. Та с изключение на Стефано дел Фрари, който е по майчина линия германец, всички приятели, които мога да кажа - са от юга. Макар да живея на север, в Фриули - Венеция гулиа. Даже първата зима работих като маймуна в Регокалабрия, като събирах/берях мандарини и портокали за 2 седмици. От север до юг са 1300 км. От Порденоне до Благоевград са 1145 км и три държави. Та ти си направи каква е разликата от юга до севера. За самите италианци Италия е от Рим нагоре, т.е. на север Италия. А от Рим надолу е Алабрия (Калабрия) или както казват италианците - Терония.

55. admon @ February 15, 2009

Та постни, явно не разбра какво значи - липсва им автентичност, нямат мироглед за света, щото мислят че света се върти около тях.

56. Bunny @ February 15, 2009

1. Че мислят, че светът се върти около тях е така, както и че на много хора им липсва мироглед - също. НО това не означава, че са “постни”. Ти “постна” манджа ял ли си? В Италия няма къде да ядеш такава, ама по принцип. Постна е манджа, която няма вкус и мирис. Италия и италианците не са постни в този смисъл, а това е смисълът, който аз влагам. Иначе си прав за мирогледа.

2. А това, че Терония, не е Италия също е пълна глупост! Без Терония, колкото и Северът да не иска да го признае, Италия просто няма да е Италия. За мен прекрасната Италия започва от Емилия-Романа и Тоскана надолу. Регионите на север от тази линия не са ми интересни, мерси!

57. Iovan @ February 16, 2009

СТРОЕЖИ, … , СТРОЕЖИ !

Наистина са много на м2 в София.

Но и аз работя в строителна фирма и по цял ден(или през ден) съм по строежите(обектите) !!!

София няма единна Градоустройственна политика и именно в това и е ГОЛЕМИЯТ проблем !

Няма лошо в това да има строежи, това показва напредъла на една страна, …

…, НО !!!

има едно голямо НО :

- трябва да има отстояния ;
- трябва да има зелени площи ;
- трябва да има градинки за децата ;
- трябва да има инфраструктура ;
- трябва да има мисъл ;

ВСИЧКО ТОВА ГО НЯМА ЗА СЪЖАЛЕНИЕ !!!

И ИМЕННО в ТОВА е големият проблем на София !!!

58. legrandelf @ February 16, 2009

admon, Събина - кефите ме, ей :))))
Ама се радвам, че запазихте добрия тон и дискутирате като зрели хора, независимо дали другия признава ценностната система на първия :)))

Няма значение :)))

Всичко е секс - трябва да пусна нещо сексуално за тия дни, че ей - прекалено сериозно говорим :P Малко да разпуснем, хихихихи :))

59. legrandelf @ February 16, 2009

Йован, те хубаво вдигат рейтинга на България, като (уж) развита/развиваща се страна, но… да имаше нужда, или както стана ясно - да е изградена пустата инфраструктура. А в момента май са си баш като - имам пари, влагам ги да не изгорят :))

Тука измислиха някаква криза предните месеци, за да постегнат положението. Макар и да не задушиха всички, доста от тях забавиха темпото.

Но факт е, че поне още 1-2 години, нон стоп ще се започват строежи и ще има повече площадки (строителни), отколкото площадки (игрални, за деца). Факти, факти… аман! :))

60. Iovan @ February 16, 2009

Поживях в Борово известно време.
Там на места можеш да спокойно можеш да се прехвърлиш от единия блок на другия, без да имаш дарбата на “Ямакаши” !!!
УжаСССС !
Станеш сутрин, протегнеш се на прозореца, а отсреща ти се веят гордо палатко-подобните гащи на някоя баба Цоцолана, от блока-съсед !

Борово(а и не само той) сега ми напомня на старовремските улички където еркерното(терасовидно) изнасяне е толкова голямо, че спокойно може да се сдрависаш със съседа или да му изчукаш жена му !!!

Виждал съм какви ли НЕ простотий покрай работата ми !
светъл пример:
“Продава се апартамент в кооперация с изглед към БЯЛО МОРЕ ” - фолио-надпис на сграда в БАНСКО !

има и още, ама това е ФРАПАНТНО !!!

Всяко куцо и сакато, нарекло се СТРОИТЕЛ, тръгнало да строи, щото там има повече мангизи !

УЖАС , пълен АД !

АД пълен с БЕЗДАРНИЦИ !!!

61. legrandelf @ February 16, 2009

Хахахаахаха :)) Хубави примери си изтъкнал, особено това с Бяло Море :))))

Виж, гъча на сградите е ОК, ако се разхождаш из старите улички на Италия, Гърция, Испания и т.н.
Щото там са… от едно време, някакво такова историческо, запазено, културно готино :))

Ама сега, се е получил пост-фактум :)) Гъч - или живееш, или го духаш :)))

62. Iovan @ February 16, 2009

Правилно Марто, правилно

Пустата му ИНФРАСТРУКТУРА тук в БГ-то никой не я БРИГА(зачита) ! Всеки иска да налее пари, да ги изкара на 200 - 300 % печалба, и бегайте крачета !!!
(това не е като на Луна песента, ама става, щото знам че си и фен :-РРР )

В по-цивилизованите страни първото нещо е да се осигури тази пуста инфрастуктура - магистрални проводи(вода, канал, електро), пътища .
Мият се гумите на камионите за да не изнасят кал извън обекта, а недай си боже някой неспазва правилата - безбожни глоби !

Тук при нас какво :
Всеки строи нещо, и докато го построи, разваля нещо вече построено, камионите се пръскат все едно че се подмиват от някой Джипси Кинг - потомък от Факултето, който гледа да отбие номера, за да не му се кара шефа !

Всичко Не се ПЛАНИРА достатъчно, а на места - хич.
Няма последователна мисъл !

А е хубаво МИСЪЛ да има, защото иначе ще живеем в един БЕТОНЕН АД, в който няма да има зеленина дори и колкото да се изцапаш !

63. Bunny @ February 16, 2009

Старите улички в Италия се казват Centro Storico - това е историческият център на града, който и до днес е центът. Но там не се влиза с коли обикновено. Тясно, красиво и само колелета! Мечта!

Иначе аз днес се разхождах из Бъгстон - един от най- най- любимите ми квартали. Беше ми любим, заради хубави къщи, но тези къщи вече почти ги няма и е станало грозно. А си коментирахме с моя позната, която живее там в къща, че в този район всъщност почвите не ставали за строежи на повече от 3 етажа… ела да видиш. Тоест, Марти, ти снощи си видял… :(

64. Iovan @ February 16, 2009

Като цяло София е земетръсна зона и трябва да се внимава какво, колко и къде се строи !

Всичко може да се построи, стига да е УРАЗМЕРЕНО ПРАВИЛНО !!! (т.е. хубаво е да е малко преуразмерено, за да има резерв, ако трусне малко по-силно от предвиденото и да няма ефекта на доминото )

Но строителството е КРАСИВО когато е с мярка.

А мярката за София е ПРЕМИНАТА !!!

65. admon @ February 16, 2009

Добро утро, Марти! Аз съм културно циганче.

@Събина (Зайче), поради що да се срамя “О, неразумни юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин”, та като живея и работя в чужбина, значи ли че съм предал Левски? И по същата логика, който има блог е психясал досадник? Ами вече ви питах, какво направихте вие останалите в България, докаде я докарахте каузата?

66. pa4ito @ February 17, 2009

@Iovan, подкрепям те за Борово, но за вътрешността му. Аз съм къмто края - срещу пазара, в най-високия блок и от 11 етаж, знаеш ли каква гледка има към Витоша… и покривите на съседните кооперации :-))))

« Това е любовта Циничният Елф в говорилнята ! »