Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Моля те, бъркаш “национализъм” с “профи-хитлеризъм”

« публикувано на 10-02-2009 @ 9:05 pm »


Ушите ми вече филтрират концептуални изказвания от рода на:
“Българска работа…”
“Това го има само в България…”
“Ми българи, к’во очакваш…”

Не е “вече”! Може би от около 5-6 години загърбвам подобен род словестни пръдни, минаващи покрай ушите ми. Чудя са на акъла на всички около мен, понякога и приятели, които постно, с небрежна съвестна позиция изричат гореупоменатите фрази. Или някои други вариации, сещате се за какво ви говоря, нали?!

В повечето случаи реагирам бурно, друг път - пускам миризмата покрай ушите си.
Но който и вариант да разгледате, все съм недоволен. Всъщност… не смятам, че събеседника ми има проблеми със самочувствието, знанието или националната принадлежност. Убеден съм, че дълбоко в себе си страда, милее и реве с крокодилски сълзи щом чуе името България.

Защото българите сме меланхолични, носталгични и много емоционални.
Последните няколко десетилетия така са ни намачкали, че защитния механизъм, благодарение на който оцеляваме ежедневно и ни помага да преглъщаме сухи залци със стрита в тях отрова, се е повредил. Болшинството са готови да заклеймят всяка една негативна проява на национално ниво.

Нещо се омаже в живота ни - плюем по България!
Обикновено израза е:

“Бахти скапаната държава…”

или

“В държава като тая…”

Уж грамотни хора ми говорят, а виждам недорасляци. Точно такива, прощавайте, но не сте прави. Името България, културата ни (чието ниво е с ужасен показател в момента) и най-великото - историята ни, биват редовно пускани в кенефа на времето, без дори да имат спасителен пояс.

Нито те, нито държавата, трябва да се асоциират с група “временно избрани”, които за съжаление в продължение на 20 години ни ебат редовно. И нас, и родителите ни, и приятелите ни! Всички, без изключение. Адашчето правилно го отбеляза днес…

Говоря за национално самочувствие. И тук е момента, да спра онези бързодумци, които ще ме нарекат “националист” (даже някои директно - “(нео)нацист”). Пичове и пички, лелки и лельовци, уйчовци и грегорианци, не базирайте моето мнение на историческото чудовище Хитлер и възприятията му. Нямаме нищо общо!

Не пропагандирам, нито съм член на “Атака” (ако това ви е втория изкуствен коз срещу думите ми). Не, няма да запаля парламента утре, нито ще нацъкам с бомби разните му там площади. Не съм агресивен…

Това да обичаш страната си, дори няма нищо общо с американската перверзия, наречена “патриотизъм”. Това да уважаваш историята си и да вярваш, че можеш да се развиеш на мястото, където си роден, не е заблуда. Не ме наричайте загубен, защото в мига в който се качите на самолета/влака/надуваемия балон, като преди това сте се изсрали върху българска територия за последно, аз спирам да мисля за вас като за български граждани.

Вие не принадлежите на страната, още по-малко България или населяващите я имат нужда от великото ви мнение. Циклете си там, където сте избрали да продължите живота си, не ръсете акъл, много моля!
Мерудиите по обяд, а сега не желая да ви надушвам бахура! Ануси такива…

Обиждайки България, обиждайки обществото, заклеймяваме самите себе си. Защото НИЕ съставляваме тази държава, това общество, тази България, каквато света познава/продължава да опознава, през новия век.

Може да ни правят на тоалетна, но пък смятам, че сме достатъчно интелигентни, мислещи и адекватни, че да постигнем желаното ниво и да запазим достойнство си, като българи.

Родоотстъпниците и гурбетчиите, никога не са ме кефили…
Десетки ще скочат срещу мнението ми… Ще ме нарекат страхливец и необоснован. Но пак ще повторя:

Родени сте в България!
Това е страната ви!
Държавата ви!
Обществото го градите вие!
По-добре да развиете личността си (ако се смятате за нещо повече от маймуна в клетка) ТУК, в родината, отколкото да хвърляте зарове срещу съдбата и 1/200 от вас да успее, връщайки се с думите: “Видя ли ?!”

Ми не, не видях! Гледайте си в канчето, не ламтете! Вършете това, което се иска от вас, за да сложите един плюс до името на България. Не за пред организациите и Европа, а заради историята ни и това, което имаме, но не забелязваме, докато не ни бъде отнето.
Не сме вчерашни, нали?

Помислете, срещу кого всъщност плювате и псувате, вмъквайки името България в контекста на моментната ви агресия…

« подобни cynical speech, , ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Комитата @ February 10, 2009

Бахти тая държава. Това само в България може да стане. Блогове да бълват цинизми примесени с национализъм.
Ми кво да очакваш - българи!
Къде ми е, къде ми е балона ;-)?
;-)

2. legrandelf @ February 10, 2009

Закачка или мозъчна пръдня? :)

3. moondust @ February 10, 2009

Елфе, този постинг ще си го сложа в рамка. Та като почнат да ми се “правят” емигрантите да ми е подръка.
Изключенията си знаят :) Да не се дървят много.

4. Bunny @ February 10, 2009

Ох, колко любима моя тема си започнал. Всъщност няколко такива! И не бих могла да бъда по-съгласна с теб за всичко написано.

Имам една стара статия по въпроса, ако я изровя от архивите ще я кача на моя блог. Писана е преди около 3 години, но нищо не се с променило.

Та на кратко:

- има разлика м/у “патриот” и “националист”. Едното е със знак (+) отпред (патриот това), а другото със знак (-) за положително и негативно;

-не се кефя на емигранти и гурбетчии. Не ги съдя, защото знам, че много от тях нямат много избор. Но да си млад, образован и да ходиш да оправяш друга държава, да плащаш там данъци и т.н, не ме кефи никак! Ако всички тия дето плюят си бяха тука и правеха нещо за държавата - работеха, гласуваха, плащаха си данъците, правеха деца, държавата щеше да е доста по-добре. Разбира се прекрасно е да се пътува, но ако се върнеш да приложиш видяното тук.

…и още, и още и още…

Сетих се Геша, като каза в китайския, че с теб мислим по един и същи начин за тия неща, бил е прав! :)

5. legrandelf @ February 10, 2009

Слагай в рамка, Лунен, нямаш грижи :))
Ама да е дРЪвена рамката, не забравяй! :)))

Събина, думи и бездумие - нека започна с това :)
Заради “кофти” примери, синонимите “патриот” и “националист” са били раздалечени във времето. И то по точно таза права (с плюсовете и минусите), за която ти говориш :)))

Знаеш, коя точка от времевата линия да забодеш с кърфица, за да маркираш вербалното делене и установяването на две (основополагащи) човешки мисления :)
Това на живо мога да ти го обясня, така че да се разбере с 2 изречения :)))

За Жорката - знам! Точно той винаги ми опонира. Не само по тая тема, а изобщо. Което е добре дошло де, с много дискусии с него сме стигали до такива интересни заключения и виждания, че накрая сме добрували на една маса, греещи от кеф по постигнатото.

Но, той е против това, което аз казвам. Както е против и твоите думи, тъй като мненията ни съвпадат. Макар че, един път, успя да вникне в думите ми и с треперещ глас ми заяви, че съм бил прав и разбирал за какво говоря в онази статия за шпека.

Сега не го знам на какво мнение е… От няколко месеца не е мърдал от България, така че сигурно пак ще ми набута муцуната в калта :))))

6. Bunny @ February 10, 2009

Прав си за лошите примери… Специално за мен на Балканите тези понятия се разделиха таке след войната в Косово…

Знаеш защо Геша не е пътувал последните няколко месеца. За миграцията, моето мнение е много просто - където и да отидеш и колкото и да изкарваш ще си чужденец. Освен това нямам никакво желание с децата ми да сме от различни националности и култури.

7. Lotlorien @ February 11, 2009

Ух, Елфчо, зачекваш една тема, в която участвам и аз, някак си.

Боя се, че не си прав. Поне за мен. Държава наистина няма в смисъла й на институция, задържаща, подпомагаща и развиваща своите граждани. Няма смислено образование, няма действаща правосъдна система, няма свястно здравеопазване.

Аз не мога да се развивам тук. Освен, че ходя на училище, където некви застарели баби ми говорят за очарователни кварки и литературни пръдни, изсмукани от собствените им задници, и даже трябва да ги пиша, под безумното им каканижене, та освен това, аз работя. На 18 съм и имам право. Знам немски и английски и съм достатъчно грамотна на български, за да превеждам. Бъхтам се по цели дни и нощи, за, познай! 5 лева на страница! 5 шибани лева. Ако работя през уикенда - 6. мама ти и мизерията. Получавам 2.50-3.00 евро за услуга, която на запад се заплаща за минимум 15.

Хич не ми се заминава. Но тук не мога да се развивам. Не мога да разбивам стени и да променям закостенели системи. Не мога да променя нещата, ако се усмихвам и си умирам от любов към родината. Наречи ме “анус”, ако щеш, но тук е пълно с ануси, стари охранени ануси. Не може да плащаме 1.80 за кубик вода, а шефът на водата да получава 50 000 на месец. Не може хора по-тъпи от мен да взимат луди пари, а аз да броя всеки знак. По-добре сякаш е да бъда нищо и никой в една чужда страна, но да знам, че имам покрив над главата си, храна в хладилника и спокойствие. И да мога да пращам пари насам. Щото и тия тука трябва да живеят…

И още нещо, което ме кара да замина. За да опозная хубостите на родината, трябва да се сблъскам с чужбината. Не искам да прекарам живота си сред соц-панелки и мутризирано общество, с висш идеал за жената - цицореста куроблизка. Немците са скръндзи, японците - извратеняци и роботи. Искам да опозная тях, да знам, че има и “по-зле” от нас. Тогава може би ще оценя и родния кът.

Дотогава, я кажи ми облаче ле бяло…

8. Flirt @ February 11, 2009

Обичам Родината, мразя държавата! Това го писах вече някъде тук, сигурна съм. Мне, не мразя държавата, мразя тия, дето систематично й ебават майката. Обичам всяко кътче от тази земя и ужасно много ми липсва! Обичам да се разхождам с часове по Софийските улици- около “Докторската” и “Иван Асен”…Винаги съм била много патриотично настроена…и много романтично, що се отнася за България. Общо- взето, като е навън човек, става още по-силен родолюбец. Ще кажете: на думи. Е, малко по-сложно е от това…

9. pa4ito @ February 11, 2009

Е, не мога да не се включа и аз… Интересен пост, лъха яд към хората, които в безсилието си да променят живота си, намират най-лесното оправдание. От една страна са прави, защото не им се осигурява възможност, за по-добра реализация. От друга страна не са прави, защото: “помогни си сам, за да ти помогне и бог”. Някой разбират последното като “one way ticket”. Повечето (да не кажа всички) познати от този тип, говорят за държавата България само ласкави неща. Псуването и недоволството идват отвътре, от тези които по една или друга причина живеят в България. Аз смятам, че това е по-лесния начин - защо трябва да се мориш с опити за пробив, като е много по-лесно да плюеш. А така, може някой да се смили над теб и да ти пусне няколко трохи. Не се имам за преуспял, не се имам за беден. Дразня се от безсмислията на управляващите и от безсмислията на опозицията. Не вярвам, че дъщеря ми ще живее в по-добра държава, защото мисленето няма да се е сменило. Навремето Мойсей е разкарвал сума ти време евреите из пустинята с една единствена цел - да се смени поколението на робите с поколение свободни хора. За да преуспее в Обетованата земя са му трябвали хора, които са готови сами да изградят живота си, а не да се подчиняват на този или онзи фараон. Тука все още цари “робската” психика, която се е насаждала 45 год. в главите на хората. Патриотизмът обуславя любовта и привързаността към отечеството. Национализмът се изразява в изграждането на национална държава и съвсем не е лошо понятие. Виж националсоциализъм, известен още с английския термин нацизъм и руския фашизъм е съвсем друга бира. Интересна теория е, че ако Хитлер е бил сключил пакт за ненападение с Англия и Франция и е нападнал първо СССР, то сега щяхме да говорим с вас на немски език и щяхме да обсъждаме колко красиви са парковете в столицата на нашата планета - Берлин… :))))

10. М @ February 11, 2009

В повечето случаи реагирам бурно, друг път - пускам миризмата покрай ушите си.

Elfът пак рисува картини с думи:)) Обичам те?

11. Bunny @ February 11, 2009

@. Lotlorien,

супер ще им пращаш пари на роднините тука… много мразя тази позиция. Знаеш ли защо? Защото има хиляди хора, все по-застаряващи, които са тук сам сами и няма кой един хляб да им купи, докато децата им за “щастливи” някъде! Не става само с пари, хората имат нужда и то грижи.

Например аз виждам колко усилия костват баба ми и дядо ми на майка ми. Те не са на легло, не дай боже, но имат много крехко здраве. Ако не са родителите ми кой ще ги заведе на доктор? Кой ще им напазарува, като падне сняг? Аз не мога да си представя, че аз ще живея “спокойно” (каква красива дума) някъде, а тук няма да има кой да погледане родители ми. Ами няма да живея нито щастливо, нито спокойно, да ти кажа честно. Ти би ли могла?

12. Bunny @ February 11, 2009

@Пачито,

и оставането и заминаването са и трудни и лесни. Там е лесно, защото ще си намериш работа, даже да е миене на чинии, ще си плащаш сметките и тн. Обаче е трудно, защото си сам и хората, които могат да те подкрепя, било то и само морално, ги няма.

Тук е трудно защото има хиляди безумия, да не изброявам сега. Обаче е лесно, защото си на собствен терен - и стените, помагат дето се вика.

13. legrandelf @ February 11, 2009

Lotlorien, участваш, няма начин :))) Всички играем. Едните с една идея, другите с друга. Не може все да сме съгласни.

Сега, по темата - разбрах, че има какво да ми кажеш ЗАЩО би желала да отидеш в друга страна, за да се развиваш. И други ми казват ЗАЩО биха отишли :) Това е супер, не ви питам за тия ЗАЩО-та :))

А поне един кратък размисъл ЗАЩО бих останал?
Ето да речем, Събина изтъкна една много важна причина. Дългът към родителите. Моралния!
Щото са могли и те да ни заебат, докато сме били невръстни, когато им се е отворил парашута за гурбет по време на комунизма (говоря за моето ЕГН и по-големите)… но не са го направили!

Не са глупави, нито са пропуснали шанса на живота си. И затова ги подкрепям и заставам задн мнението им. Главно моите изказвания, съвпадат с тези на баща ми! Това е положението, колкото и да не ми харесва понякога.

А защо трябва да видя колко зле са Германия или Япония, за да ми домилее за България? :)
Не мисля, че ми е нужно. И не ме разбирай погрешно, не горя от желание да живея в панелка :)) Просто не обръщам внимание на този… факт! Живея в панелка, че аз по-голямата си част от времето - съм на работа. Евентуално имам 8 часа в таз панелка, 6 от които спя :)))

Още нещо - за даскалиците! И аз не съм доволен от един солиден дял от нашата образователна система.
Ти хубаво, знаеш и немски, аз съм само с английски. Ми добре де… ако всички такива готини с по 2 езика на 18, духнат от България… кой ще смени застаряващите даскалици по руски?

Разбирам ще изкарваш повече пари, вероятно ще помагаш на семейството си тук, или ще ги дръпнеш там…

И накрая тези, които остават (в потопа на Луи XV) в България ще говорят за пенсионерската страна, в която малцинството вече се нарича: българи…

14. legrandelf @ February 11, 2009

Flirt, айде, време е да се прибираш! :))
Разходките нас чакат :)

Пламка, из много неща, които написа - намирам допирни точки. При това полезни. Е, лъха яд, лъха… ама и от натрапчивото поведение на емигриращите, лъха слабост… Което повече ме натъжава, отколкото разярява.

Ще псуваме, щото понякога имаме нужда да изпускаме парата. А псуването не го облагат още с данък, затова нека се възползваме :)))

Събина, вече подкрепих примера ти в предния коментар.
Остава въпроса сега: ако ни се отвори парашута - бягаме или оставаме все такива идеалисти и патриоти с вяра в светлото бъдеще? :))

15. Acnapyx @ February 11, 2009

Мамка му, че изокам и яз. Мислех да се въздържа, но предвид казаното от Lotlorien се чувствам като още по-голям идиот, отколкото съм всъщност. Бамааму (любим израз, и доста популярна категория в моя блог), аз върша същото за осезаемо по-малко пари дори от 18-годишните. При това за текстове с терминология и техническа насоченост. (Възмутено плюе)

Ех, този въпрос, че “не можели да се развиват”. Винаги съм смятал, че точно тези думи се употребяват най-често от хората, които не желаят обвързване. С хора, с работни места, с каквото и да е, което, ако цитираме легендарната “Жега”, би влязло в живота им, без да могат да се отърват от него за 30 секунди. Митът за “пропуснатите възможности” заради това, че си останал тук, и вече си закован като с пранги за тази държава, която може и да не струва, но… все пак всичко, с което си свързан, е тук.

Мислил съм да емигрирам. Не виждам обаче какво бих постигнал толкова навън, което би оправдало това да изгубя корените си. Вярно, аз не съм на 18, така че в някаква степен вече съм се враснал в почвата тук. Не че са чак толкова нещата, които ме задържат; приятелите в повечето случаи отдавна ги няма - някои са вече в Орландо, други в ОрландоВЦИ. Жените… тези, на които държа, са далеч. Семейството. Да, всъщност това е, което ме задържа - всъщност дори не цяло семейство, а човекът, който ме е отгледал сам, и който сърце не ми дава да оставя да се оправя сам.

Боя се, че въпросът реално не опира до това дали можеш да постигнеш повече. Нещата опират до това дали смяташ, че дължиш някому нещо - и дали се смяташ за достатъчно свободен, за да зарежеш всичко. Както вече го загатнах, макар и на по-различна тема при Събина, въпросната свобода и независимост идват с цената на липсата на обвързване и корени. Пробвал съм го тоя хап, и не ми харесва. Предпочитам да се вкопавам в земя, която не обичам дотолкова, но все пак по своему чувствам като моя, отколкото да прескачам от място на място в търсене на нови и нови иначе “пропуснати” възможности.

Другата причина да остана е баналното съзнаване, че там колкото и да се стараеш, все пак си оставаш никой, дори и да постигнеш нещо. И тогава се убеждаваш в правотата на максимата за това, че е по-добре да си първи на село, отколкото втори където и да е другаде. Освен ако не си убеден, че си някой недооценен гений, който ще постигне адекватно признание другаде. Досега не съм видял такива, които реално да са го постигнали.

Гледам (задочно, през Мрежата) тези от моето поколение и среда, които заминаха. Някои се провалиха, други не. Но не виждам никой от тях, който да е наистина щастлив там. Не че аз съм цъфнал и вързал тук, но пък… какво тогава да диря там, където щастие почти гарантирано няма да открия?

16. admon @ February 11, 2009

Не забравяйте истината. Нашите прадеди също са били мигранти (прабългарите). Тук в чуждата земя, аз се наричам БЪЛГАРИН. Дойдох, за да дам по-добро бъдеще на моето семейство. Дойдох, успях в моето малко. Не че тук е по-лесно. Аз победих. Дърво без корени бях и в родната си земя. Ако имаше възможност да потърся място и на друга планета, щях да ида. Човек където и да е, ако е личност той ще си остане личност. Бях чужд сред свои, сега съм свой сред чужди (става на въпрос за България). По-важно е, не къде си или откъде идваш, важно е да си човек - личност.

17. admon @ February 11, 2009

Моя съдружник е наполовина немец, роден в Германия, другата половина - италианец. Знае че съм циганин, но се отнася към мен с уважение, по-голямо дори от това към брат си. Защо не уважите ВИЕ моят свободен избор?

18. legrandelf @ February 11, 2009

admon, не смятам, че някой тук е НЕ-уважил твоят избор :))
Напротив - ти въобще не се вписваш в минусите, които съм изброил в статията.

Пояснявам:
- предвид историята ти (това, което си ни разказвал за живота си), не смятам че освен да се чувстваш БЪЛГАРИН, нещо би те задържало в България, нали така;
- никога досега, не съм те чувал да ругаеш или плюеш срещу родината ни, напротив - винаги си се изказвал като родолюбец;
- предвид, че живееш в Италия, не си спомням дори и когато съм засягал други политически теми (изразяващи моето недоволство за управлението) ти да си се правил на компетент и да даваш акъл, кое как да се оправи;
- не си плюл и по-останалите българи;

С две думи :))) Ти си друга порода пример!

19. Нели @ February 11, 2009

Lotlorien,лошото е,че повечето младежи на твоята възраст разсъждават като теб.Давайте да бягаме от тая шибана държава.Защо,от какво точно искаш да избягаш?Мисли отвъд тия 5-6 лв. за които пишеш.Трябва да се борите да постигнете мечтите си тук в БЪЛГАРИЯ!Трудно е,да, но пък на кого му е лесно.В живота нищо не идва даром,там далеч от мама и тати пак ще се бориш,но сама.Не може с лека ръка да се вземат такива съдбоносни решения.Може да продължиш образованието си в чужбина,но после се върни.Прочети внимателно какво е написала Събина,тя е абсолютно права.В края на краищата ти си Българка!

20. fen @ February 11, 2009

Хубава работа, ама българска. Ето този израз си позволявам да вписвам и изричам понякога, защото той олицетворява безсилието и иронията, която само ние вътре в страната си знаем. Иначе що се касае до иностранците, тезата ти е доста изчерпателна, ясна и категорична. Сега пак някой няма да те е разбрал, ама к’во от това?

21. legrandelf @ February 11, 2009

fen, хехехе :))
“Хубава работа, ама българска” е частен случай на тия изрази дето съм споменал :))

Ама защоооооо? Само ние ли го правим така - “марцинарската”?

Кой не ме е разбрал? Напротив, разбират, но се противят или не искат да приемат фактите. Което в случая ме облага с друг проблем: ината човешки (не български) :))

А съм забравил да пропусна, че сме горделива нация. Тъй че засегнат ли ни самочувствието, много пенливи ставаме и глупости правим в повечето случаи :))))

22. Lotlorien @ February 11, 2009

Нели, мечтите ми, съкровените, включват да се занимавам с двете ми най-любими неща - да снимам и да пиша. Имам нужда от пътувания, които сама да предначертавам, от сблъсъци и културни шокове, срещи от третия вид с кого ли не. Следващите 5 години планирам да шавам по света, за да се напълня с всички онези истории, които после ще разказвам, докато стана на 80.

А за връщането - искам да се върна един ден, да имам семейство и деца тук, да се грижа за старите, да поливам гробовете на още по-старите. Не искам да изпитам онова болезнено чувство, за което Дъглас Адамс говори в “Пътеводителя” : “В миг на смъртна опасност всеки пожелавам да се върне у дома.”

23. legrandelf @ February 11, 2009

Значи планираш да учиш там и след това да се върнеш :))
Това е приемлив вариант, все пак може и да ни излъжеш и да останеш да живееш там, но ще се радвам да запазиш българското в себе си (всички онези плюсове, които имаме - не говоря за минусите) :))

Пък… ще те чакаме, да ни разказваш. Щом до 80 годишна възраст ще може да стихоплетстваш, това ще е бая материал :))))

24. pa4ito @ February 11, 2009

@Елф, в крайна сметка всеки сам си прави избора - това, че аз, ти и Bunny сме преценили, че трябва да останем тука по една или друга причина, не значи, че всички приемат нашето решение за правилно. Ето адмон има друга позиция, която той смята за правилна и отстоява. Общо взето всеки си е прав за себе си. Лошото е когато някой почне да плюе, без да си е мръднал пръста, за да промени нещо. Bunny е права, че има хиляди безумия, но пък имаш приятели и не си сам. Навън може и да е по-лесно откъм финанси, но пък приемаш принципа “моят дом е моята крепост” и “адио Рио” на приятели и роднини. Да, можеш да им пращаш пари, можеш да ги виждаш през 1-2 години, можеш да уредиш дори хора да се грижат за тях с/у заплащане. Въпросът е дали на теб ще ти е добре така… Друга възможност е да отидеш някъде за малко, за натрупване на начален капитал, наприемр. За това Запада е идеален. След това се връщаш тука и всичко се нарежда. Хем ти си в страната си, хем инвестираш капитал в развитието на държавата си… Май това е най-правилния вариант ;)

25. Bunny @ February 11, 2009

Марти,

аз съм имала възможност да остана. Ами не поисках.
Едно от нещата, които запазиха психиката ми здрава в Италиа беше обратния билет, грижливо прибран в стаята ми, пред която имаше красиво дърво, от което ме будеха птиците всяка сутрин… честно, наистина будеха ме птици… еми не поисках да остана!

26. fen @ February 11, 2009

Да, то ни е в кръвта. Готови сме да оплюем врага с кило лайна и храчки, но настъпи ли някой, става страшно. Ето две много показателни черти. Винаги ще се намерят дружинка плюещи партизани, независимо какво си направил и сътворил, щото “чуждото” благородие и креативност е трън в очите на нещастника. В голямата си част смятам, че всичко това се дължи на мижавия мироглед и факта, че народеца си е начертал трънлив път без да види тревичката по него. Най-обичам тези дето нападат с написани на гърдите факти за “видите ли, какъв е моя нищожен живот, а ти някакъв пикльо, дето не си преживял нищо си седнал да ми говориш”

27. Нели @ February 11, 2009

Lotlorien,ако си почувствала някакъв негативизим,не беше такова желанието ми,извинявай!Истината,е,че млади,умни и кадърни хора заминават и забравят да се завърнат,а ние ставаме все по малко като”материал” каза Бойко.Иди и виж света и после - у дома.Тук е най хубаво.Ние ще чакаме,както каза Марти:)))

28. legrandelf @ February 11, 2009

Пламка, свиваме и пазим гнездото си… а мултиплеъра да го духа :))) Някак така излиза, но в повечето случаи е така, щото практиката го показва.
Мултиплеъра е за тия дето го могат. Но нека добрите в сингъла, не мешат нещата ;)
Засега съм сингъл, щото в мултито правилата са ми тежки, бавно ги уча…

Събина, то и аз си имах гълъби едно време в Студентски и ми беше много гот да ме будят сутрин :))
Или може би щото си спях до 9 тогава, преди да започна работа…

fen, не го обичам това: “видите ли, какъв е моя нищожен живот, а ти някакъв пикльо, дето не си преживял нищо си седнал да ми говориш”.
Едно е да споделиш като те питат, без да парадираш, за да търсиш… съчувствие ли, де да знам, оправдана злоба за да се изплюеш.

Както и да е, не го ползвам в разговори, освен ако не са прекалено лични и са единствено и с цел споделяне, а не трибуна :)
Всеки си носи кръста и си преживява проблемите!

29. Viktoriya @ February 11, 2009

Марти, знаеш ми мнението по темата - споделих ти я още като бях във Виена.
Преди 3 месеца бях на мнение, че след 2 години напускам България. Имам предложение за постоянна работа във Виена. Но след като се сблъсках със всички проблеми и там, с които се боря всеки ден в София реших, че няма смисъл да ходя където и да било. Тук са всичките ми любими хора, приятели, семейство…те ме стимулират ужасно много да си остана….
Аз съм на мннение, че всеки, който може да се реализира в страната си, може да се реализира навсякъде по света!!! Ако хората бягат в чужбина, защото си мислят, че е по-лесно….ами не е така.. въпроса е, че те се мобилизират повече там..не знам психическа нагласа…
Както и да е…
Исках да кажа, че разликата между Виена и София са чистите улици….всеки, който е бил там по работа, а не на екскурзия, го е забелязал!!!

30. pa4ito @ February 11, 2009

Вики, малко повече са разликите от чистотата между Софето и Виената :))) Май всичко опира до разсъжденията на хората - на един виеначанин никога няма да му хрумне да върви и плюе люспите от семките по улицата или да си изхвърли фаса където му падне, с добре оттренирано “тарикатско” движение тип “парабола”. Между другото австрийците казват, че Виена е “много мръсна”, защото там живеят много чужденци :))))))

31. legrandelf @ February 11, 2009

Пламка, мисля че не хвърлят и не плюят, щото им е чисто. И като някой го поддържа чисто, колкото и тъпи да са някои представители, в един момент нещо ги жегва и… просто не го правят :))))

Това е начина!

32. Viktoriya @ February 11, 2009

Пламка, сигурно разликите са повече..но това, което на мен ми направи впечатление е чистотата. Мисля, че Марти е прав, когато е чисто никой няма да прави боклук.
Ето и аз бах там “чужденка”, но не съм си позволила по никакъв начин да хвърля боклука извън обособените за това кошчета.
А за чистотата в София - срамно е да чистят улиците ни веднъж годишно..мамка му!

33. Flirt @ February 11, 2009

@Lotlorien :
Може ли недискретно да те попитам на колко си години? (едит от Марти: На 18 години е, написала го е в коментара си :)) Щом ще ходиш да се изучиш… Не за друго, но и аз така разправях: отивам да грабна дипломата и се прибирам. Е, да, ама годините си минаха с едното щракване на пръсти, животът те завърта и се откъсваш от много неща. А аз съм от хората, които не само, че не прекъсват въжените мостове, а ги градят, колкото се може по-стабилни. Пожелавам ти да успееш да осъществиш тези планове за връщане и реализация в БГ, за мен точно реализацията е пречка в момента.:))

@ Елфи:
Покана за разходка?!…ммм! Някой пак успя да ме усмихне от сутринта :))) Ще я запомня, да знаеш! =) Нашата е! Нямам търпение :))))))))))))

34. fen @ February 11, 2009

Elf, и аз не го обичам, но е доста често срещано явление. Опитвам се да кажа, че винаги плюещите си намират причина, а е толкова лесно да сме позитивини:)
Май разводних темата.

35. Bunny @ February 11, 2009

Абе аз пък за реаизацията мога да поспоря… 90% от хора в чужбина са сервитьорки и строителни работница… А ни вкарваме от Китай и Молдова сервитьорки за морето.

Някак по реализиран ми се вижда Георги, дето лети до Лондон в понеделник сутрин и в Петък обратнобачка в Лондон и лети обратно за събота и неделя!

36. legrandelf @ February 11, 2009

Flirt, мдам… :)) И аз! И после изморени от разходката, отиваме на мусаката у вас? :))

fen, не бой се :))
Аз минавам с парцала да попия, ако има нужда, за да не се плъзгат минувачите! ;))

Събина, мисля че Flirt е от 10-те процента :)))
Не го прави като Жоро с летенето, но пък не сервира по 15 часа на ден за маааалко повече пари, отклокото нашите момчета и момичета в българските ресторанти :)

Но иначе, харесвам ми мнението…

37. pa4ito @ February 11, 2009

Не е така, Елф. От малки ги учат, че това не е правилно, защото чичко полицай ще вземе парички на мама и тате, а в последствие и на тебе ;)
Друг въпрос е, че израснали вече свикват и смятат че това е по-правилно. Аз съм на мнение че това трябва да се въведе и тука, макар че няма да проработи. Няма да ти казвам какви очи отвори един от местните, като му обясних, какво правят КАТ-аджиите у БГ-то. Половин час ме гледаше с широко отворена уста, сякаш съм кацнал от Марс. :)))))))
@Вики, хората са казали - в Рим, правиш като римляните. Аз бях в едно малко градче в Австрия - Щайер. Там всяка вечер(около 0:15-0:30) минаваше машина за почистване на улицата. Хубавото на Австрия е, че там всичко е организирано и си е “на мястото”. Като почнеш от чистота, та да свършиш до държавните служители. Всеки си знае работата и я върши съвестно. И най-хубавото при тях е, че всеки спазва правилата, а не вика “баси тъпия закон, не ме кефи и няма да го спазвам”. Аз няколко пъти тествах следното - седях на бордюра на една сравнително оживена улица и като наближеше кола, стъпвах на улицата и всеки един спираше моментално, независимо, че нямаше пешеходна пътека. И най-интересното, никой не псуваше и не крещеше, а чинно си ме изчакваше да си мина от другата страна ;)

38. Нели @ February 11, 2009

ВИСОКИ, СИНИ ПЛАНИНИ

Младен Исаев

Високи, сини планини,
Реки и златни равнини
Небе, по-нежно от коприна –
Това е моята родина!

Обичам те, земя голяма,
Тъй както си обичам мама,
Тук мила ми е всяка птица
И всяка мъничка тревица.

Обичам българските думи,
Що слушам по поля и друми.
Обичам хубавите песни
И приказките ни чудесни.

Когато гледам планините
И слушам да шумят реките,
В шума на Рила и Пирина
Аз чувам моята родина.

Поздравявам всички с тази чудесна песничка:)))

39. legrandelf @ February 11, 2009

Иха, колко мило, родно и обичливо ми стана с тая песен :)))
Върна ме във втори клас (или беше трети), когато по музика, всички (независимо колко грачим) трябваше да певаме :))

Хехххехе, яко!

40. Нели @ February 11, 2009

Нямам идея дали още я изучават,но на есен съм пак в първи клас и ще разбера:)Ами помниш ли мелодията?

41. legrandelf @ February 11, 2009

Разбира се, че я помня :))
Ама няма как да ти я напиша :)))
Иначе колегите вече ми се смяха, че се опитах да ги подгрея с малко:

Висоооооки сииини плаааниниииииии…
та най-най- тай-ра-рай, на-наааааа…
Небеее по-нежно от коприиииинаа, тооооваааа ее мооооята родиииинаа :)

42. Нели @ February 11, 2009

Чух теееее,справяш се добре:))

43. admon @ February 11, 2009

До всички - никога няма да плюя родината си. Изказах се веднъж, че не знаят как се сваля правителство (изказването беше по повод бунтовете пред парламента), тогава попитах какво става в нашата страна. Дойдох на запад, за да завоювам нещо в полза и за България. Най-малкото, което съм направил за родината си от престоя си тук е че съм доказал, че и България съществува и че е една прекрасна страна. Водил съм приятели италианци в България и те са оставали очаровани. Но с престоя си тук аз не правя малко, навярно ще направя и много повече. Но съм си задал въпроса: “Дали така ще е цял живот?”, но задайте си въпроса, тези, които останахте - какво направихте за България и какво сте готови да направите? Спомнете си думите на хан Кубрат, че обединението прави силата. И ако всеки сам промени нещо, дори незначително, тогава ще се получи значителна промяна. А тези, които сме навън, е за да видим как е по света и за да можем да приложим хубавите неща в България. За да се завърнем един ден е нужно да не се отричате от нас.

44. admon @ February 11, 2009

“които останахме” - да се чете, “които останахте” (за тези, които сте в България).

Едит: Моя грешка, admon, в бързината при превода съм го сбъркал. Прощавай! :)

45. Нели @ February 11, 2009

След като цитираш Хан Кубрат,и знаеш че обединението прави силата,защо напусна
България?Всички които са навън,на приказки го докарват,отдалеч,ама не е така.Елате си,работете тук,помагайте на нашата икономика,купувайте български стоки.Работа има за всички които им се работи!

46. Albena @ February 11, 2009

Da zapochnem promqnata ot sebe si!

47. si @ February 11, 2009

РАДВАШ и пак РАДВАШ!

Много обичам родината, прекрасната й природа, дъха на Балкана, небето и морето :)
Политиците, тези, които непрекъснато се гаврят с нея, хм, те не са ми по вкуса.
Дупките по улиците много ме дразнят, така е в БГ, мога да кажа. Но иначе никога не съм съжалявала, че живея или съм родена точно тук - в България!

48. legrandelf @ February 11, 2009

В крайна сметка, май тука сме все хора, които обичат България, нали? (на фона, докато пиша звучи Емил Димитров с популярната му песен за татковината) :))))

Не се мерна и един трол, да ни напсува, че сме били лайнари и прочие! :)

Само admon, май се засегна малко :((

49. admon @ February 11, 2009

Засегнат - не съм, а и не бих допуснал някой да ме засегне.

Нели, не съм напуснал защото ми е кеф. Заминах, принуден от безизходицата. Трябваше сигурно да вися на борсата и да търся социални помощи или да прося, за да мога да нахраня семейството си. Имаше момент в живота ми, когато желаех да сменя поданството си, но и това може да стане. Не съм предател и никога няма да бъда. С престоя си, съм дал работа на много българи в родината, допринесъл съм и за експорта от България за много повече пари, отколкото ти ще платиш като данъци за цял живот.

50. legrandelf @ February 11, 2009

admon, всичко е наред, коментара ти беше на друго място - сега го пуснах, беше го маркирал като спам, сигурно заради латиницата :)) Няма значение - вече се вижда! :)

Иначе, все забравям да те питам, ти с какво всъщност се занимаваш? :)

51. admon @ February 12, 2009

Добро утро, Марти. Имам малка строителна фирма и строя за бедните, щото богатите си имат. От проетта та до кляч. Колю Фичето в цигански вариант на италианска земя :)))

52. legrandelf @ February 12, 2009

Браво! :))

53. Нели @ February 12, 2009

Admon,ти всъщност имаш сериозен бизнес ,който не е приложим в България,поне за сега.Това означава че нямаш почва за развитие тук и съответно ще си останеш там:)

54. legrandelf @ February 12, 2009

Поне сградите, които строи реално погледнато се ползват, нали?
А не като тука - сграда до сграда никне, на едни звездни цени… кому е нужно и кой ще си ги позволи? 1200 евро квадратния метър…

Ми, да ги еба в гъза, ко да кажа друго :P
Ох, една сутрешна попръжня… прощавайте, хихихик :)))

55. JustAFaceInTheCrowd @ February 12, 2009

1200 евро на кв.м. пак си е добре, мен ако питаш. Като се има предвид, че ако случайно имаш мераци да живееш в цгч , трябва да се изкихаш с поне 2500 евро на кв.м. за глупостта, наречена “право на строеж”. Мани, мани, не е хубаво човек в днешно време да си няма къщурка, щото ако поиска да има, ще си я изплаща цял живот.

п.п. Тоя Ероро дел Тероро продължава да изскача почти всеки път, когато искам да си постна мъдрите слова !!!

56. Нели @ February 12, 2009

Ами то в София е нормално,там сте пренаселени.Гъз до гъз,затова и комшийките ти Марти, ти хвърлят по едно око:)
Е,в Бургас и Варна е същото.Интересно ми е,по какъв критерий определят че си беден,например в Италия?Очаквам включване от Събина за разяснение:)

57. legrandelf @ February 12, 2009

Всеки ден ъпдейтвам с нова версия въпросния спам блокър :))
Нямате ерор, получава се когато повече от един човек публикува коментар. Разни защити, надявам се да измъдрят нещо, дотогава… преди да натиснеш “Кажи ми!”, копирай си коментара, случайно да не го затриеш, хихихи :)

Щото определено блокира спама! :)

58. admon @ February 12, 2009

Нели, искам ама много да се занимавам професионално и в България. Тук в Италия е реална цената - 1200 до 1500 евро на кв.м., но стандарта е друг и качеството е друго. И всичко това с платени данъци и печалба до 25%. Сега разберете каква е печалбата в България. За дизайна на архитектурата не ви коментирам и за качеството, а се гледа много и на екологията.

59. legrandelf @ February 12, 2009

Калкулации предстоят… :)

60. pa4ito @ February 12, 2009

на мен ми се струва, че ако адмон опита да пренесе бизнеса си в БГ-то и не плаща наляво и надясно на разни чиновници от всякакви етажи на властта, за има няма 3-4 месеца ще фалира…..

61. admon @ February 12, 2009

@pa4i:
В България няма да фалирам, но списъка ми на Шиндлер ще се умножи геометрично :))))))

62. Iovan @ February 12, 2009

@admon

Много, много хора има тука за този списък !!!
:-Р

63. admon @ February 12, 2009

@Iovan:
Номера е да му се намери цаката. Има 2 и 200. Та по нашия край казват: “Со кротце и со благо, и малко кьотек” (за тези, дето не могат да се бият, а могат да мислят “акъл”). :)))

Та тия хора, дето са за списъка, знаят добре, че съществуват хора, дето може да им се опънат. Та тези хора, живеят със страх. Всички хора си приличаме, по това че сме смъртни.

64. Iovan @ February 12, 2009

@admon
Всички сме смъртни наистина !

Но на мен не ми пука особенно !!!

След като видиш св. Петър отблизо и то 2 пъти и му махнеш за “чао”, ти е безразлично дали ще го видиш 3-ти път, щото вече си го познаваш т.е. “твой човек” е !!!

:-)))

65. admon @ February 12, 2009

Всички ще умрем в дадения момент, но ако аз умирам, то ще бъде в голяма компания, за да не ми е скучно :)))))) :))))))) :)))))

66. muiiio @ December 13, 2009

Не съм сигурен какво да кажа, аз съм раздвоен…

Учих и живях в чужбина, на 2 континента, после директно си дойдох - дори не си потърсих работа или магистратура там, за разлика от повечето ми приятели. Магистратурата и работата ги намерих тук. А сега мисля да заминавам отново, някога, нанякъде, с идеята пак да е временно, но не за месец-два. Мечтая си за качествена докторантура, хуманитарна, обвързана с опит - мой и чужд, в богата, наситена международна среда, с възможност за професионално и академично развитие успоредно с нея, а и след това. Мечтая си за професионален опит различен от това, на което съм бил свидетел тук до момента. Може би ако наистина отида и после си дойда, ще донеса нещо, което тук липсва? Харесва ми свободата да мога да уча, живея и работя другаде, искам да я изпитам. Отново. Вандерлуст му викат.

“Хубава работа, ама българска” - това го ползвам понякога и няма да се отметна. Ония 45 години са факт, последвалите 20 - също. Факт е и осакатяването на един прекрасен, открит, топъл манталилтет, вследствие от тези вече 65 години. Но си нямаме пустиня наблизо, да ни разходи някой за едно-две поколения. Затова пък има къде да се разходим сами, за да променим себе си. Аз не искам да бъда като моя дядо - колкото и да го обичам - защото той само усилва негодуванието и страданието си с начина по който възприема българската реалност - едва ли не пораженец. Не искам и да съм като баща ми, комуто се налага да се примирява с всичко онова, което ми е трън в очите - непотизма, корупцията, непукизма, примирението… Искам да се разходя, не е нужно да е за 40 години, и да позволя на точно тези вече покълнали (усещам ги) у мен черти да изсъхнат, да им отнема средата, която ги храни.

Обичам България, ненапразно си дойдох. Докато не бях тук си слушах народна музика и си плачех. След като си дойдох - танцувам на нея (много обичам да играя хоро, в кръвта ми е). Но държавата… да, нея може да се каже, че я ненавиждам - тази “институция”, която отнема от нас повече, отколкото ни дава. Защото тя трябва да ни дава сигурност - това е причината едно време хората да сдадат своята природна свобода в замяна на организираност, йерархия и т.н. Но аз не се чувствам сигурен, а подигран.

Не знам, раздвоен съм…

« Време за пънк, време за анархия “Разбиващи” новини: Блогър похити централата на bTV »