Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Варварите на “Music Idol”

« публикувано на 08-02-2009 @ 12:56 pm »


Хан Дони, дясната му натопорчена ръка Фънки и мистресата на племето - Мария,
са жЮрито на “Music Idol” сезон III

Разцъквах Фейсбук. Видях, че Събина е коментирала снимката на една своя приятелка, която се е явила на първия кастинг за новото издание на българския музикален идол.

Стана ми забавно, малко носталгично и много любопитно, докъде ли го докараха пичовете от “Music Idol” тази година…

Спомням си, когато първият сезон беше факт, реално погледнато - аз го гледах. Даже го следях. Концертите де, гледах да не ги пропускам, щото пееха там. И наистина можеха да пеят, че даже и ми харесваха изпълненията. Беше страхотно културно събитие, щом даже се опитахме и билети да си намерим за някой от понеделнишките концерти. А и със сигурност беше МНОГО по-добър избор от алтернативата в риалити жанра - “VIP Brother” (участието на Азис, Катерина Евро, Венета Райкова… сещате се, нали).

Вторият сезон мина доста по-гладко. Беше по-популярен и със сигурност перфектно се вписваше в ценностната система на телевизионния потребител, който няма претенции за качество, а желае само хляб и зрелище!
Погрижиха се - постигнаха го - аз не го гледах…

Това беше миналото, след снимката от Фейсбук, реших да проверя злободневния Vbox7, който предлага pure pleasure & fun на своите зрители. Написах “music idol 2009″ и воала.
Попаднах на интервюто на жЮрито (част I и част II) в студиото на bTV от 9-ти януари. Мда, малко старо - не го бях гледал, но пък по-добре късно, отколкото никога.

В центъра на любимото ми студио, на любимата ми тИлИвизия, стояха прабългарските потомци Дони и Фънки. С конските си опашки и перфектно шлайфнати кубета имах чувството, че всеки момент ще се изправят, ще забият копието в земята и ще се провикнат:

“Тука ще бъде България !”

Но нещо там… така смирено, мъничко и лъчезарно, трептеше на една друга честота. Тази на поп-фолка!
Като един клептоман, ококорих очи в опит да фокусирам висяща от нечий нежен врат отварачка, но… визуално не бях удовлетворен! Нямаше я отварачката, но Мария беше там, в цялата си джукосиликонова прелест. Не можах да отделя погледа си от устните й, докато говореше. Сякаш имаше нещо в тях… имаше и все още има… въпроса е: Колко кубика?!

Помежду тези музикални рокани, приятно разплули се в столовете си, стоеше Мария! Онази прелестна поп-фолк дива, любимка на народа. Хвала на Митко Пайнера!

Предните сезони на формата, ни запознаха с културата на Глория и Есил Дюран. Е, да не остават по-назад и този път си имат представител на най-популярната музика в България (тъжно, но факт - това е най-популярната, купувана, слушана, гледана музика в родината ни).
На всичко отгоре, насочеността на това издание май-май ще си бъде главно към поп(-фолк) изпълненията… Още един Тома ни трябва, с грим и фалцет в подходящия момент, за да заблуди аудиторията и да разчупи малко клишето. Пък после нека си пее за герои…

Та тези тримката (виж интродукцията към тази статия) ще колят и бесят в сезон III на “Music Idol”.
Не, аз няма да участвам - никой който познавам няма да участва. О, какво успокоение. Цяла канара се стовари от сърцето ми!

Въпросното жЮри не се забави да “изпусне” малко бисери в ефира на тИлИвизията:

Водещата: Как дойде… поканата към Мария? Всъщност… защо я избрахте? Дони, ти имаш ли пръст във тази работа или…
Дони: А-ъ, пръст - не, но с удоволствие… чух… за това.

Браво, (дона)Дони… После пак ще те пишат във вестниците и списанията, че нещо си правил с малкия си приятел КостаКУРта и момиче, различно от Спящата луна.

Водещата: Какви ще бъдат критериите ви сега пред тези, които ще се явяват на кастингите? Ще има МНОГО да отсявате, сигурна съм! Във началото пада и голям смях…
Фънки: (Предполагам…) Да, предполагам, хмъх (грух), предполагам че ше бъде натопорчено, както е било винаги…
Водещата: Пак ще има да излизат бисери, сигурна съм!
Фънки: Ами… сигурен съм във т’фа… Аз, съмммм наточил брадвата, както винаги!

Натопорчил, наточил…
Знаете ли, че оргазма при свинята е в продължение на 30 минути? И че един нерез при онождане фърла по 900 милилитра сперма? Това си е буркан литър бе? От компот!
А аз ще пиша едно писмо до водещата, с препоръка, да пусне едно тото, като я гледам колко е сигурна в себе си! Може и Съветския съюз да покори даже, сигурен съм…

И като заговорих за покоряване, завоевания и конквистадорски изпълнения, нека отново спомена прабългарските музикални орди, водени от хан Дони и дясната му натопорчена ръка Фънки.
Планът им за атака е следния: Варна, Бургас, Пловдив, Скопје, София.
Точно преди да се върнат на угощение в столицата ни, ордата ще нахлуе в западните покрайнини и малко по-навътре, за да извлече най-качественото музикално семе на Македония.

А пък всички вие, от северозападна България, да знаете че “Music Idol” се грижи за вас. Много е студено там, особено в района около Добрич, и Дони не иска да ви кара да певате песни…
А, пардон, уверената в себе си водеща все пак го коригира. FAIL - рисковете на живото предаване. И нека се надяваме, че слабите познания по география на този ближещ сладоледа си, докато пърха с уморени криле, курифей на българската музика, няма да повлияят на оценката му към явяващите се на конкурса “Music Idol” сезон III.

« подобни cynical speech, , ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. admon @ February 8, 2009

Нашествието на варварите продължава. КЕН ЛИ стана известна заради своята уникалност. Ако варварите не бяха нахлули в нашите земи, нямаше да ни има. Ташестваници, добре дошли! :)))))

2. legrandelf @ February 8, 2009

Ти като един представител на “Mc”, не трябва ли да те мобилизират срещу тия нашественици? :))

Да браниш музикалната чест там или не съвсем? Чакаш на нахлуят в подножието на Алпите, хихихихи :)

3. admon @ February 8, 2009

Да “Mc” съм, музиката е изразно средство. Правото на всеки да се изрази с пеене не можем да ограничим, а и не бива. Но е добре да се научим първо да се изразяваме с думи. Щото е ясно, не всеки му се отдава да се изразява с пеене. А за мен е почти невъзможно да се изразя с пеене. Но затова ценя хубавото пеене.

4. admon @ February 8, 2009

КЕН ЛИ - не знаеше текста, но изключителен бе опита й, уникално хубав за мен да се изрази или изяви. Това ми напомни, когато се опитах в Италия да общувам с един ескимос, а аз дори не знаех италиански, нито пък той, но се получи - разбрахме се. Аз говорих на някакъв странен език, непонятен и за мен самия, предполагам че УИЕ (така се казваше ескимоса) говореше на непонятен и за него език. Явно се виждаше, че и той се учудваше какво изговаря.

5. legrandelf @ February 8, 2009

Мдам, да поговорим на езици, които си знаем (а може и на непонятни такива), но пак ще се разберем :)))

То това е крайната цел, да се разберем. И аз се чудя, защо има 200 езика, като можехме с един световен, отначало… ама на - много хора, много начини да назовеш един и същ предмет. Накрая - мултиленгуидж, хахахах! :))

6. admon @ February 8, 2009

В езиците има думи, които определят дадено нещо по уникален начин. Макар за даденото нещо има и дума в другите езици. Щото може би в определения език една дума определя, изплува с по-голямо значение даденото нещо, отколкото в друг език същата дума.

Например “фолиа” означава лудост, откаченост. Но променяйки ударението означава и листо. Листото падайки от дървото се люшка от една страна, преобръщайки полита неконтролируемо в другата посока. Но когато поставят скоростния лост в неутрална казват “фоле”, което значи и луд. Та лудост и луд какво значи - неутрален, свободен (освободих от скорост) летящ неконтролируемо падащ в пространството, блуждаещ избит електрон ;)

7. legrandelf @ February 9, 2009

Брех, като се започне така, можем доста сериозно да го откършим като свързаност и значения. На практика, всички тия неща, които не изглеждат свързани, всъщност са много яко завързани :)

Като усмирителна риза със… смисъл! :)

8. kali @ March 22, 2009

koya e tazi Mariya?…. Tya e nyakakauv super pzor za bg muzika. Ta tya dori ne moje i da govori pravilno zashtoto spored vsicki pravila na gramatikite na suvremenniya bg eziktakova neshto kato “imay V pred vid” nyama.

9. legrandelf @ March 22, 2009

Чувал съм, че певица нещо била :)))
Те певците не е задължително от граматика да знаят, нали? Важно е там музикално образУвание да имат, lol :)))))

« Инсомния, състояние на ума Разни небесни… »