Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Хормонален социализъм

« публикувано на 16-01-2009 @ 9:16 pm »


5-ти май 1966 г.
Светъл ден за нищо неподозиращото българско общество…
Нежен музикален съпровод

“Приказна и родна, мила ми двукольорна Украйна… пиша ти с любов! Ей ме на, твой любим Серьожа, тъй приятен на мама и на тати!
Имам план, мила ми двукольорна Украйна… тати докато е още секретар на ЦК на БКП, ще ме вземе в красивата и знойна България. Една родина, позната ти, нали? Ще бъда там! Ще раста и говея, за да й се отплатя след време… Обичам те, мила ми двукольорна Украйна… но ще обичам България много повече от теб - прости ми!

Връстничета прекрасни имах си, сини връзчици разменяхме, в тетрадките си пишехме, по чиновете не драскахме. Растях и поумнявах, вярвах в уменията и добротата на другарчетата ми, на другарката и другарите, които ме правеха грамотен.

Пръстите ми бяха сини, след като веднъж станах пред целия клас и казах, че Ленин е мръсник!
Отнесох бой в училище, отнесох го и вкъщи.
Тати силен мъж, опатка ми дупето, с голям и кожен колан, ревах… плаках… мама стои отстрани и готви буламачи. А аз плаках, тати ме опуха, накрая ми наговори неща за партията! Как съм могъл да бъда толкова глупав…

Не повторих грешката си. Когато получих червената си връзка, изпъчих гърди. Всяка сутрин сам си гладих ризката, беличка, старателно, без да има ръб! Проверявах копчетата, преправях възела на връзката! Бях горд! Учех си редовно и съблюдавах връстниците си - подготвях се за живота.

Когато мои съученици изгориха книги на Маркс и Енгелс, когато едни друг обеси бюста на Ленин и се смееха дори… предадох ги - в името на партията. Другаря директор ми даде шоколадови бонбони, вносни от Капиталистическата част на Германия. Онези ги обръснаха голи глави и ги изключиха от училище. После разказваха за случката в клас и че били пратени в Белене, да събират лайка… Не го разбрах това!

Учех ли, учех, четях и поумнявах. Изграждах принципи, ставах все по-умен и достоен молодец! Гордост в машината на партийната зависимост. Смазваха ме като потенциално добро звено - чакаха да узрея съвсем, за да поема по-големи отговорности.

Така и стана - комсомолче ме направиха, мила ми двукольорна Украйна. Горд, обикалях наоколо - радвах се и си намествах очилата.
Веднъж ме биха едни по-големи, причакаха ме… но аз издържах на болката, с разклатени зъби отидох в Милицията. Те ме гледаха страшно, добре че навреме казах кой е тати, та не ме прибраха за нова серия хамалски бой.

Оцелях, а онези дето ме биха - хванаха ги, изпратиха ги в Коми, за дърва… Не разбрах какво значи това! Разхайтени капиталистически свине. Откраднали от пънк културата на запада, рушеха здравата и гладко работеща машина на комунизма. Изграждах се като достоен гражданин! Живец в очите на народа! Бабите в квартала ми все по бузките ме щипеха - възхваляваха ме!

Четях и растях!
Забравих за космите по оная си работа, не питах дори, защото в книгите на Лидерите не пишеше нищо за тях. Момичетата избягвах, подлите връстници - също. Нямах време - трябваше да се докажа пред комитета и да се наместя в партията. Те ме чакаха!

Партиен секретар - започнах като машинописка. Но тъй като на два-три пъти през мен минаха много важни материали, а любопитството ми мила моя двукольорна Украйна беше по-силно от мен (както и всичко друго), аз направих първата си крачка към сериозен партиен член. Изнудвах!

Тати все още дърпаше конците на правилните хора, размина ми се Белене, Коми… много неща. С източния фронт, спомням си - плашели са ги навремето много! Ама много!

Мила ми двукольорна Украйна, какво се случи през таз прекрасна 1986-та? Добре ли си? Розови облачета ми пращаш, но аз все така си те обичам. Не наранявай просторна и красива България - тя не го заслужава. Остави аз да я водя и да я направя добра и почтена държава.
Какво казваш? Да замина… Веднага ли?

Ще уча, мила ми двукольорна Украйна. Московския държавен университет ще ми даде последните знания - финалните щрихи на моята добре оформяща се политическа личност.
Ще пиша, ще чета, ще уча!

Ще успея…

Годините минават, девствеността ми е по-знаменателна от мен. Не ми харесва - ще е компромат по време на политическата ми кариера. Направих го, мила ми двукольорна Украйна - направих го!
Друзята от комитета ме заведоха на курва - оцелях. Мислех си, че нещо ще се обърка. Но не би! Това значи много за мен! Получих сила свиша да продължа, стиснал здраво четивата на моите червени Лидери.

Вълнението в мен напира, ще вляза отново в България с всичка сила…
Може да не е веднага… може да е след 10 години… но ще ме запомнят!
Защото мисля за прекрасната България и искам да я… оправя! Да я направя една достойна и почтена държава.”

Из тайното бележниче на Сергей Станишев

Браво, господин премиер - много се радвам, че ни оправихте! Чувствам се достоен… и много, ама много хормонално зареден с любов към социализма и патриархалния ви абсурдизъм!

« подобни cynical speech, ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Bunny @ January 16, 2009

Ти ли си го писал, верно? Ако да, аплодисменти!

2. legrandelf @ January 16, 2009

Или аз съм го писал, или отнякъде съм изнамерил тайното бележниче на другаря Станишев :)))))

Ти как мислиш?

Аз вече чувам как полицейските палки тропат на вратата ми, мисля че е време да мина в нелегалност! :)

3. Bunny @ January 16, 2009

Ако ти го писал - шапка свалям! Честно! Ай такива неща трябва да има в списанията… ето такива неща ми се четат зверски! Боже, ако бях един редактор как бих те вербувала просто! :Р

ПС: Да ти издам ли какво правя в момента?

4. legrandelf @ January 16, 2009

Издай, виждам че искаш да кажеш :)))))))))

5. Bunny @ January 16, 2009

Хахах, не мастурбирам, спокойно!

Пускам си блог! :Р Дано да има та-дамммм

6. legrandelf @ January 16, 2009

Браво! Браво! Най-после и ти да пропишеш, та да те хакваме със злободневни коментари и критика :))))) Гоу, гоу, гоу ;)

7. Bunny @ January 16, 2009

Тоест да се завърна към писането… уви :(

8. legrandelf @ January 16, 2009

Толкова ли лоши спомени, че така нацупено :)) Давай де, може пък този път да е различно. Стига преводи :) Малко авторско, за да не ти налагат цензура, нали така? :))

9. Bunny @ January 16, 2009

Напротив беше твърде хубаво… Що бе знаеш колко творчество влагам в борсовите статии! хехехе там е драма, ша знаеш!

10. admon @ January 16, 2009

Ами аз си свалих червената връзка и я хвърлих на площада по време на манифестацията. Щото другарката по физика Златкова ми зашлеви и ми вика селянин, та аз съм циганин, как може така. В комсомола не ме приеха. Но нямаше проблем, отидох в ДКМС то и им викам трябва да платя членски внос, но съм загубил членската си карта, та за 2 часа ми издадоха. Елф, твоите родители да не би да са работили в Коми?

11. legrandelf @ January 16, 2009

admon, не са работили там. Чичо ми обаче е ходил, но не като… провинил се :)))

На нещо като сегашните бригади - та пак де, лашкане труд за пари. Преди да го хване бялата смърт и да откачи сериозно се е прибрал в България :)

12. Bunny @ January 16, 2009

Марти,

ти не си (ли?!) малък за връзки… аз съм ‘83 и не съм носила… първото поколение, коетo не казваше Другарко и не учеше руски, та сега карам Тихомир да превежда песни във Facebook! :)

13. admon @ January 16, 2009

Пребродил съм на шир и длъж почти целия СССР, та чак в Монголия. Още имам едно кожено яке комисариатка от Монголия. Сега са на мода в Рома. Ного наши са работили по СССР.

14. legrandelf @ January 16, 2009

Събина, позволих си да добавя едно “(ли?!)” в коментара ти, тъй като ми се стори, че си го изпуснала :))))

И да, не съм имал честта(?!) да нося такива връзки, нито да се боря за одобрението на комсомола и партията :))

admon, мисля че трябва да му направиш снимка и да ни го покажеш :))

15. admon @ January 16, 2009

ОК

Дай адрес да ти пратя една снимка

16. legrandelf @ January 16, 2009

За да не го публикувам тука, ще ти пиша на имейла, който ползваш за коментарите :)) Провери си пощата :))

17. admon @ January 16, 2009

Е проверих, нема хабер.

18. pa4ito @ January 16, 2009

е, аз не съм малък и съм носил и чавдарска(синя) и пионерска(червена) връзки, че даже и в дкмс ме приеха след култовия въпрос “колко са петимата от ремс”. Дааа тогава беше пълна порнография. Затова не е учудващо, че преобладаващата част от електората на наследника на тогавашната бкп е доста над средната възраст. А е така, защото никога не са се замисляли върху това какво точно пише Маркс и защо това което става тук няма нишо общо. Някои казват, че комунизма е утопия и затова е победил капитализма. Е, как го разбраха като не са виждали никога комунизъм… ама нейсе. С две думи - бяхме в социализЪма и строихме комунизЪма, ама не го достроихме. И понеже партията-майка кривна от правия път(следвайки кпсс естествено), отивайки към капитализЪма, затова й стана по-изгодно по някое време да каже направо - пичове у капитализмо сме вече. Така бяха нещата. Сега вече е друга бира - вече строим усилено капитализЪма. Всеки път като чуя социалист и се питам, какво повече има в бившата римска провинция Галия та при техния президент социалист Франсоа Митеран, местните хорица си живееха от доволно та предоволно. Може би защото е родом от Франция и е милеел за нея. То и нашия президент е българин, но той е само с представителни функции. А като се обърнем да видим кой е човекът, който гради политиката на страната ни, ще видим че е родения в Херсон, Украйна Сергей Дмитриевич. Нищо против украинците - бая зор са видели през годините и много са се борили за независимостта си, затова си я устояват по всякакъв начин. Нищо против и руснаците - там винаги са били добре когато ги е управлявала твърда ръка, която е целяла просперитет на страната. Ама зашо и тука не се задържи някой дето иска просперитет за страната…

19. Acnapyx @ January 17, 2009

Четивото е култово, давай все в този дух. Достигаш нови висини на цинизма, несравними с писането за вагини, членове и пикане в мивки :D

20. legrandelf @ January 17, 2009

Значи еволюирам! Ура :))))
Надявам се нивото да стане така приятно и забавно, че да забравиш Еленко и писанията му :))

21. Albena @ January 17, 2009

Марти, изненада ме с тази статия. Мислех, че не те вълнува политиката. Аз съм от тия, които са носили синя и червена връзка, комсомолка униформа, но до БКП така и не стигнах. Не ме харесаха, наистина.

22. legrandelf @ January 17, 2009

Обичам Алеко Константинов :)))
Знам, че не пиша като него, нито той е обхващал теми като моите, но пък да гризеш политиката с цялата й злободневност, да я излееш от сарказъм и привички - ми е любимо занимание :))

Защо не и политиката? :)

23. Albena @ January 17, 2009

Успех! И аз чета с удоволствие Щастливеца.

24. Albena @ January 17, 2009

Пропуснах нещо много важно. Успя да ме изненадаш, без да го играя като такава.

25. legrandelf @ January 17, 2009

Радвам се (като се надявам изненадата да е положителна) :)))

Пак ще те приканя, както и в поста за котките, що не си сложиш картинка тука, за да си имаш аватарче? Катерицата от Свежо?

Става през сайта gravatar.com :))) Ще ми бъде приятно да си имаш лик - а не такова сиво-бяло “човече” като стандартното анонимно!

26. Flirt @ January 17, 2009

@pa4ito:
Сетих се покрай цялата тая строителна дейност, дето така добре я описваш, за един цитат от Чебурашка-”Mьi строили, строили и наконец построили”. Много силен момент от филмчето е.
И при нас беше май силен момент тия дни, но утихна в мрънкащ шепот прекалено бързо…
Украинци, рязани, секви боклуци! Хмм, украинската ми съквартирантка май ще спи пред вратата тая вечер :D

27. Flirt @ January 17, 2009

@Елфи:
Статията е перфектна, но снимката е УНИКАЛНА за случая! :))

28. legrandelf @ January 17, 2009

Flirt, това е олд скуул Краз :))
Виж го, даже на ток се задвижва - някаква сериозна машина!
Много е… масивна!

29. admon @ January 17, 2009

Прилича повече на Камас, друга марка, но пак СССР. Виждал съм и други жаги на ток, електричество.

30. Albena @ January 17, 2009

Kamass - 1950 g..

31. admon @ January 17, 2009

@albena:
Комплименти, за една жена с познания в автомобилостроенето.

32. Albena @ January 17, 2009

Само не ме иронизирай! Едва различавам кон от магаре. Марти, заемам се да търся катеричката, че да я прехвърля и тук.

33. admon @ January 17, 2009

31. Albena @ January 17, 2009
Kamass - 1950 g..

Няма ирония. Предположих, че е наистина Камас, но не съм сигурен. А вие написахте това. И го приемам, че е така без много съмнения. И похвалих информацията ви за СССР автомобилостроенето. Та Камасите са 2-осни. Краз са триосни. Хобито ми е автомонтьорството, работил съм като автомеханик (автомонтьор супер разбирач).

34. martinangelov @ January 17, 2009

Аууууу напипал си трепета на неспокойната комунистическа душа, мозъчно промита от идеологията :)

35. legrandelf @ January 17, 2009

Убийте ме ама не се сещам! Картинката в оригинал дали се казваше Краз или Камаз (със “З” се пише бе, стига това “С”), хихиихи :))

Но може и прави да сте - абе при всички положения е от СССР, и то от старото автостроителство.

Албена, ще се радвам онази катеричка да се появи и тук :) Благодаря за старанието!

Адаш, знаех си че извадката от дневничето на Станишев ще ти допадне :))))))
Чувствай статията като специален поздрав!

36. martinangelov @ January 17, 2009

Мерси, сега го чувствам далеч по-близък :D Виждам, че ти се отдава сатирата, можеш да направиш информационен бюлетин “скрит микрофон” от кухнята на дразнителите…

37. legrandelf @ January 17, 2009

Мда де, затова е тага: conspiracy :))
Само че ако внезапно изчезна, да знаете че Цензурата ме е гепила. Сещате се… я партията, я шлиферите й - различно е, менкат се, за да не ги уловим :))

38. pa4ito @ January 17, 2009

понеже ме заинтригува снимката и реших да направя търсене в интернет. По никакъв начин не намерих инфо, докато не потърсих по надписа на камиона. Оказа се,че “хтту” идва от “Харьковское трамвайно-троллейбусное управление”, а ето и продукцията им от тогавашното време.

39. pa4ito @ January 17, 2009

всъщност това се води кариерен самосвал и го пишат краз

40. legrandelf @ January 17, 2009

Знаех си аз, че е някакво на ток трамвайно-тролейбусно, хахахааха :))

И значи все пак е Краз! Ура! Ура :)))

Мерси за ровичкането, pa4ito :)

41. admon @ January 17, 2009

Ну, пагади @pa4ito, и аз проверих в някои места, като моделист конструктор има едно такова списание, има в него военен отдел. Краз ее :))))

42. pa4ito @ January 17, 2009

е, щом стигнагме до консенсус, мога да кажа само - Наздраве :)))

43. legrandelf @ January 17, 2009

На това му казвам аз “Краз-консенсус” :))))))))

44. Albena @ January 17, 2009

Годината съм улучила, а името - техн. проблем при изписването, Краз-Камаз все таз… Марти, щраках някакви копчета, но катерицата неще нещо да излезе.

45. agabaga @ January 18, 2009

А иначе забраняват неприличните думи.

46. Лъчезар Томов @ January 18, 2009

Мен лично ме съмнява Сер Гей да може да пише толкова добре и гладко, неправодоподобно добро е :))

47. legrandelf @ January 18, 2009

Брей, за това не се бях замислил :)))
Тогава може би… е имал другарче, с много добри правописни способности, което е експлоатирал да му вписва мислите в това тефтерче, хахаха :))

[...] за Серго излязла под пръстите на Елфа в две глави - „Хормонален социализъм” и „Серьожа, хайде на купон!”. Ако Елфа гледаше една [...]

49. legrandelf @ May 7, 2009

Връзкииииии, връзки! :)))

« Успехът на циците от “Вестник24″ Ако бях жена… (част II) »