Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Обща култура - а ти тъп ли си ?!

« публикувано на 15-01-2009 @ 12:50 am »


Снимката, запечатила се в съзнанието ми като “Родинознание”… с прекрасния и вълнуващ вид на даскалицата Поли, която закачливо посочва родното ни знаме не с показалка, а с клечки за палене !

Което съвсем не означава, че тя не обича България, нито че иска да я види в пламъци. Просто ти посочва обекта за размисъл и ТИ, българино, трябва да й покажеш че знаеш.
А може да покажеш и друго - среден пръст и да кажеш: “Що не си ебете майката ?!”

Щото не искаме… А и смятаме себе си за интелигентни хора, с минимум, средно ниво и гонещи максималната(?!) обща култура!
Ти с какво може да се похвалиш?

Можеш - с неграмотността си, нали?

Виж сега, т.е. гледай сега (това поне е лесно, не те карам да четеш или пишеш правилно):

Това го знаеш, нали ?
А най-вероятно си попадал и на това (или пък на цялото клипче) ?

Смешно ли ти е?

На мене не ми е! Що ли? Щото съм сигурен, че ако някой грабне микрофона, една карта (или даже без карта) и тръгне по улицата (напук на всички палки, викове, ултраси и протести), за да “провери” общата култура на българина - ще изкараме почти същия резултат.

“Тоа па !” - ще ми кажете.
Но всъщност положението е точно такова. Масова неграмотност и незнание!
Липса на каквато и да е (обща) култура!
Аз съм разочарован в последните, хм… 5 години, наблюдаващ по-малки от мен, връстници, а и по-големи.

Все по-трудно ми е, да намирам приятен събеседник, който да не ме гледа тъпо, докато му говоря някакви неща. Да навлиза в разговора с мен, бързо, а не с едно такова провлачване, като строежа на метрото в София…

Тоя формат “Това го знае всяко хлапе” го приемам. Макар и доста изкривено като реализация.
Честно казано, не съм попадал на някоя грандиозна издънка с познанията на възрастен, участвал там.
Няма такива мозъчни пръдни, като тая русата от първото клипче. Моля те, Европа държава ли е?

Засега държим някакво ниво в това предаване, щом и Милко Калайджиев показа едно доста добро представяне. Верно, че е по сценарий, но все пак - с кофти мустак, ама пича май поназнайва някои неща.

Общата култура - за мен винаги е била много по-важна от каквото и да е вглъбяване в някаква сфера на познанието. Да не говорим, че тенденцията в образованието ни, вещае ВЕЛИКИ познания във ВСИЧКИ сфери и абсолютно никакво познание по нито една от тези сфери.

Апропо, големи разбирачи сме на всичко - а не знаем нищо! Респективно - не можем!
Разговарям с някой, говорим, говорим, нещо кажа и ме питат:

“Ама това пък откъде го знаеш ?!”

И чак им чудно? Като че съм наебал Папата!
Казвам им, че е плод на общата ми култура - обаче посрещам нова вълна размисли и страсти - пак ще ги нарека брейнфарт, и няма да сгреша!

Нещо, някъде там, по веригата на съзряването ни като интелигентни люде е много яко преебано!
Училището ли, желанието у подрастващите ли, културата на възпитание ли?
Генът? Нуждите от познания?

Не ви карам да ставате най-големите в ракетното инженерство, просто малко общи познания, за да не замязаме на хората от горните клипчета!

Знам, че ако ви питат щат в САЩ с буквата О, ще се затрудните.
Но нека не ставаме като някои французи, които на въпроса: “Колко световни войни е имало ?” да отговарят: “Три… ?! Една… ъъъх, нула ?!”

Явно им трябва нов нацистки ботуш, да ги понаебе за още 6 години, че да живнат в главата.
Не, не ви казвам да залягате нон стоп над букварите - не е нужно - дървени философи - бол!
Просто… търсете себе си в познанията и го правете с желание, да му еба майката!
И не гледайте тъпо, следващия път като сглобя 2 импровизирани изречения, съдържащи в себе си последните 10 години история… все пак не говоря за динозаврите, нито за Лили Иванова преди Христа…

ОБЩА КУЛТУРА!

Благодаря на Поцката за тематичната “Родинознание” снимчица…

« подобни cynical speech, , ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. поля @ January 15, 2009

аз…какво да кажа, за снимката - :)хихик
а човешката глупост и невежество са безгранични - за тва лек няма, ми дайте ние, дето сме си умни да залягаме над книжките и да наваксваме и заради глупаците :D а - и в лош момент ме хващаш, сега съм на вълна емиграция.

2. вили @ January 15, 2009

Марти, за съжаление нещата свързани с общата култура ще стават по-зле. Макар, че винаги ще има любопитни и знаещи ми се струва, че делът на интересуващите се ще намалява. Причините са всеизвестни - не ни се четат книжки, написаното в учебниците е представено толкова отвлечено и на висок стил,(че дори и тези които искат да научат нещо се затрудняват), компютрите, мрежата представя всякаква информация и с един клик всичко се намира(но какво остава в главата)…

3. legrandelf @ January 15, 2009

О, интернет е средство за получаване на информация, но смятам, че е полезен едва след като си минал едно определено ниво! :))

Тва да тръгнеш с ровенето да се ограмотяваш - тая няма да стане - ще научиш цялата простотия на света, но общата ти култура ще е все така отрицателна ;)

Интернет е каталог, ако не те влечат нещата, няма да отваряш определени секции!

Простия си е прост, някак си… мисленето си му е такова! Нещо като: “Не ме ебе”, ама за собственото му умствено развитие.

4. Acnapyx @ January 15, 2009

Първо, при това без помощта на Гугъла: щатът май е Орегон. Сещам се и за Охайо, а някакво досадно гласче в главата ми се обажда, че и Омаха имаше, ама това май беше град :)

Второ, общата култура идва по две линии - с образованието и от семейството. В повечето случаи поравно и от двете. И аз съм сред заклетите привърженици на идеята, че е добре детето ти да учи супербезполезни в живота неща (като тези в НГДЕК), които обаче ще му дадат основата за по-нататък. И да чете много. Но то аз дете нямам, а към времето, когато имам такова, току-виж и това гнездо на общата култура западнало окончателно. И без това го забичиха на п… си лелина.

Иначе ако се постараеш да търсиш, със сигурност ще намериш все нещо, което човек не знае. Въпрос на област, в която са интересите му. Номерът е да не си катастрофално зле във всяко отношение, че тогава оправия няма. И да имаш желание да позапълниш празнините в главата си.

5. Joro Pentagram @ January 15, 2009

Аз например, забелязвам как постепенно клавиатурата утрепа химикалката. Хората не четат, спряха да пишат, спряха да се интересуват. Цяло поколение израстна пишейки 4 вместо Ч и 6 вместо Ш. Поколение знаещо точно кой ебе задника на Шакира и Преслава, но не и кои са тия двамата седнали пред университета или на пейката на пл.Славейков.

6. legrandelf @ January 15, 2009

Орегон и Охайо са ти точните попадения. Има още един: ще подскажа - преди време имаше сериозен бомбен атентат там…

Омаха е друго - част от бреговата линия на Нормандия.
Дата: 1944 г., Събитие: Втора световна война, Сектор: Чарли :)

Това с НГДЕК много ми хареса. Разсмях се!

7. legrandelf @ January 15, 2009

Жоро, точно това имах предвид, че интернет може да има много информация, но има и много лайна!
Тук паралелно с това е и компютърното проникване. Използвам тая дума, щото е свързвам с чистото и просто сексуално проникване.

С две думи: кофти (обща) култура и много компютри/интернет = никаква интелигентност и грамотност

Ах, темата за 4-те и 6-те, мамка му! :)))
Кирилицата. Толкова хубави клавиатури си имаме, пишещи на български, ама ползваме цифри вместо букви!

Честно казано, отиде ми краснописа и на мене. Рядко ползвам химикал, а като ми се случи - се хващам за главата. Преди имах добър краснопис, ама преди. Преди клавиатурата да се превърне в новата ми писалка :(

8. JustAFaceInTheCrowd @ January 15, 2009

Краснописът е друга бира … не е белег на култура. Аз при положено старание мога да пиша красиво, но реално погледнато почеркът ми - такъв, какъвто си е - натюр - е достоен да присъства във всяка лекарска рецепта :))

Иначе за културата … ами, освен пак да прескочим на болната тема за семейството и възпитанието.Тия неща като любознателност, желание за обогатяване, дори любопитство ако щете - се формират в ранната детска възраст. Четене на книжки, разказване на приказки, редене на пъзелчета и тям подобни. Оттам се почва, по-точно. Не се ли събудят … определени центрове в мозъка, ако мога така да се изразя (а аз мога), ходи после му обяснявай, че трябвало да се учи и да се четат книги. То като не му е интересно на хлапето, зорлен не става.

Забелязвам масова отвратителна тенденция на върла омраза към книгите и всякакви видове напечатан текст, с изключение на “Блясък” и “Хай клуб”, естествено. То ако повечето филми не бяха със субтитри, сигурно щяха да забравят и да четат, келешите. Мразели да четат, скучно било … Наистина, трудно ми е да разбера как може да ти скучно да развихриш фантазията си, поглъщайки четиво … колко по-скучно би могло да е това от алтернативата да зяпаш наготово снесен продукт на филмова лента ? Честно, не го вдявам.

Обаче, колкото и да си чешем езиците/ пръстите тука и да се възмущаваме от простотията, гледайки от висотата на своята интелигентност и начетеност, резултат няма да има. Принос в цялата работа можем да внесем, ако възпитаме децата си както си требе. И като бонус - да окажем влияние на заобикалящите ни подрастващи под формата на братовчеди и други разни роднини и роднинчета. Трудно се събужда вече закърнял мозък, ама след определена възраст вече си е баш невъзможно.

9. h4ckY @ January 15, 2009

Да темата е много актуално, защото е наистина жалко като че имахме една доста добра образователна система, а пък оправяващите е превърнаха в боклук и тя в момента не прави нищо друго освен да бълва неграмотни хора. Да, учебниците са написани така че действително да са доста трудни за разбиране… и може би това не е случайно, защото народ който е неграмотен се оправлява и манипулира по-лесно, пример с американците… е и ние сме тръгнали натам така че какво да ви кажа, вярно че трябва и от другите държави да вземем нещо но защо това да са най-лошите им черти ?

Преди време бях чел една статия за конспирация срещу българския народ и ограбването на държавата и т.н., може би всеки случайно или не чак толкова случайно е чел материала въпреки че е малко дълъг и въпроса ми е нестава ли така както е писано там ?

@JustAFaceInTheCrowd - да хубаво ще възпитам децата си( като имам ) да са хора, да мислят и да имат обща култура, но нали се сещаш че те като тръгнат на училище ще започнат да си мислят че ги лъжа и т.н. ако всеки се сети да възпитава децата си - ок, тогава може да стане нещо, а до тогава малка част от младежта ще бъдат хора с някаква обща култура, поведение и обноски, а другите ще бъдат в тинята със своето невежество и безгрижност :)

П.С. Елфче, евалата за блога братле :)

10. legrandelf @ January 15, 2009

Тенкю, h4cky :))
Хареса ми коментара ти! ;)

11. Viktoriya @ January 15, 2009

Не знам какво се случва с днешната младеж, как ги възпитават, каква им е културата. Но съм потресена от факта, че прибирайки се вкъщи съм заобиколена от гробове направени от сняг, пробити с някакви пръчки…някакви странни фигури…по снега нарисувани кръстове…ужасена съм!!!!!

Ккаво се случва, така ли ги възпитават в училище?
На кой подражават…..?

12. Flirt @ January 15, 2009

Аз затова обичам да идвам тук и затова ви се радвам толкова много на всички- защото сте свежи и мислещи хора! :)) А колкото повече, толкова повече ;)
А за 4-ките и 6-ците, тъпо е малко наистина, но аз се научих да ги ползвам, преди да открия фонетика. Понякога е много трудно с различните клавиатури, ето и сега се мъча с няква белгийска, поне английска да беше, а то…Иначе обожавам да пиша на БГ, още повече като ми се случва толкова рядко. Затова и държа да пиша що годе грамотно.

Споко, Вики, тия с гробовете най-вероятно са криворазбрали металюги, те ми се виждат от по-безопасните, обикновено им идва акълът. Виж, онези, дето се интересуват само от задника на Преслава…
Но да, и аз се питам как е възможно нищо стойностно да не ги интересува…

13. Мария Стоянова @ January 15, 2009

Леле, най-накрая да видя такова интелигентно мнение за масовата световна (не само българска) неграмотност и малоумие. Защото аз като го казвам и все ме гледат така, сякаш падам от един въображаем свят, в който се мисля за най-умната, а видиш ли - те другите са умни, ама не им личи.
А по темата - според мен факторите са ген (потенциал, ако го нямаш - сори), семейство и едва тогава - образованието. Защото който иска да учи и в селското школо пак ще научи нещо. Да не говорим за извънучилищното обучение. А общата култура се гради с години - няма как да се компенсира липсата й на 25 да речем.

14. legrandelf @ January 15, 2009

Flirt, има и едни други клавиатури, дето много кофти са им разбъркани клавишите (подобно на твоята белгийска конфигурация) - е те там, уж знаеш какво пишеш, ама излиза друго :))) И е много забавно!

@Мария, благодаря за коментара! :)) И мен са ме гледали като извънземен, ама на! Реших да се “оплача” :))

А за желанието - това е така, и генът много важен в действителност. Раждаш ли се природно тъп? Айде - не тъп, а ограничен - без желание и влечение към (само)ограмотяването! :)

15. Мария Стоянова @ January 15, 2009

П.П. @h4ckY - ако някога образователната система е била добра, защо сега поколенията на 60-те, 70-те и 80-те години са все така неграмотни масово? Това, че се е изисквало не означава, че се е научавало. То е като комунизма - преди 89-та хората са възпитани и учтиви, а след това изведнъж, за дни, станаха нагли и безкрупулни… да бе да.

16. h4ckY @ January 15, 2009

@Мария Всеки сам си избира пътя в живота, така че ако иска и за по-малко от 1 ден може да се промени човек, зарад някаква случка примерно. Не казвам че тогава е образователната система е била перфектна, но все пак е била по-добра отколкото от сега, да, пак е имало неграмотни, просто има някой хора които смятат едва ли не, че са родени за да са неграмотни, или така излиза в крайна сметка, също така важна е и компанията в която попаднеш, а просто са нямали желание да четат по нещо нова всеки ден, не е нужно да прочиташ всеки ден енциклопедия “Галактика”,а защото нали знаеш че със какъвто се събереш, такъв ставаш :)

@legrandelf И аз се радвам че ти е харесал коментара :)

17. Whos-bad @ January 15, 2009

Хора много е зле положението наистина…в училище , Български език като предмет..няма, никой не го интересува какво е сказуемо,подлог,прилагателни. Ако питате някое от “готините” тийнейджерчета на НДК , какво е местоимение ? отговорът сигурно ще бъде от сорта на ” еее братле кво ме занимааш , мн си тъп не виждаш ли че пия бира и карам Х ”

Децата от малки започват да избират компютрите пред училището…и то не разбира се за wikipedia а за игрички — нормално деца са. Обаче както каза Елфа…трябва да си на определена възраст , за да почнеш да използваш компютър и интернет..иначе ще деградираш много по бързо ,като си цъкаш само на WoW…или милионите други игри.

Имаше едно предаване “Семейни войни” и там накрая имаше 5 бързи въпроса да се отговарят и партньора ти трябва да отговори по същия начин за повече точки…нещо такова. Та една жена я питат..Дял от физиката? тя отговаря Химия…Вид сладки ? — соленки. Еми вярно че има стрес и напрежение ама хора стига…
В другото предаване за децата ,което споменахте по горе , само че американския вариант…питат жената най-близката звезда до земята…тя отгоаря венера…колко страни има триъгълника…2.

То просто не се издържа като се зачетеш по форумите, колко неграмотници има наистина.
Имаше една анкета в замундата , От къде е произлязъл човека. Е прегледайте я…ще се разплачете от смях какви хора коментират. Цитат:
“Ако наистина човекът е произлязъл от маймуната , защо в зоопарка имаме маймуни а не хора…….”

ноу комент :))))

90% от хората ползват компютъра да погледат филмче,послушат музика, разцъкат малко на Heroes ( разбира се..визирам себе си също ) ама поне за мен си знам че общата култура не ми е на ниско ниво, защото си се интересувам от много други работи. Винаги ще има теми на които всеки човек е невеж…аз мразя политиката..грам не се интересувам , сигурно не знам и 2 депутата като имена, но да ви кажа ми е по лесно така, но поне знам че триъгъкника има 4..упс 3 страни :))) като заклет математик и геофизик аххахах

с 2(или повечко) думи…си ебало майката , е положението в момента :))
П.С. Ако има грешки по кирилицата…ме съжалете че реално пиша с латинската клавиатура..ама не сам българин да се оправдавам :))))

18. pa4ito @ January 15, 2009

Всъщност всичко опира до подход. Вярно, че в момента професията “учител” се има за нещо тъпо, дето не е яко, абе не куул. Затова много свестни хора, които са били/искали да станат учители са се отказали. Голяма роля за това е играе и ниската заплата. Когато аз бях ученик, учителя намираше начин да поднесе материала си така, че да можеш да го разбереш още в час, което пък е 60-70% научен урок. Но това му правеше кеф, защото обстановката го позволяваше. А имаше необходимия респект. Сега не е така. В повечето случаи, учителите си “изпяват” урока и гледат да се махнат от “изродите” възможно най-бързо. Училището няма респект, защото семейството не е възпитало такъв у него. Затова, ако искаш да “налееш” малко акъл, трябва да измислиш супер нестандартен подход. Тука ми хрумва вица за младата учителка по география дето се разплакала още в първия си час и отишла при директора. А той я хванал под ръка, влезъл с нея в класа и рекъл: “Пичове, искате ли да разберете как един презерватив може да се надене на един глобус?”. Шаш и паника, всички викат “Дааа…. Йееее…”. И шефа казва: “Е, затова съм ви довел ей тая мацка, за да ви обясни.” Та това е, единственият начин да накараш по-голяматъа част от днешните ученици да си “налеят” нещо в глкавата е да го поднесеш по подходящ начин, свързан с техните интереси и субкултура. Така мисля, че ще се запазят и книгите и четенето ;)

19. legrandelf @ January 15, 2009

Whos-bad, не се притеснявай за правописните - случва се :))) Ама няма да ги пипам сега, че… ме мързи, хаха :))

pa4ito, хареса ми лафчето с презерватива. Относно респекта към учителите тогава и сега - абсолютно прав си :)

20. Мария Стоянова @ January 15, 2009

Ами аз пък да ви кажа не виждам смисъл, както казва Пачито, да се “налива” нещо в главата на учениците - в крайна сметка то си е за тях. За съжаление и у нас трябва (а не е) да бъде като в нормалните страни - когато не искаш да учиш, завършваш някакво средно училище и започваш да работиш на някаква по-посредствена работа, за по-малко пари. Ако пък учиш, работата ти е по-хубава и по-високо заплатена. Тоест имаш мотивация да УЧИШ. А у нас е обратното - най-големите лумпени са богаташи - е как да се мотивира средностатистическият (разбирай - не много умен) ученик?

21. legrandelf @ January 15, 2009

Както се казва, на говедото какво да му наливаш в главата? И да го биеш, и да не го биеш - не се учи :)) Всъщност никаква педагогика не лови декиш при генно простия човек, жалко :)

22. h4ckY @ January 15, 2009

Има една друга хорска мъдрост - “То да беше ку… пенис да му го набиеш, ама то акъл… ” :)

23. legrandelf @ January 15, 2009

Туй не го знам :)) Чак се чудя на ку… пениса си, що не го знам :))))

24. admon @ January 15, 2009

А за макаренко, чували ли сте?

25. Зелен Бетон @ January 15, 2009

Общата култура е резултат от стремежа да мислиш, да познаваш и да разбираш това, което става около теб. Имаш ли го този стремеж, даже и да нямаш вкъщи всичките дебели книги, даже и да си ходил на училище само до прогимназия, пак ще намериш начин да си изградиш обща култура.

Този стремеж обаче го има само там, където способността и желанието да мислиш са ЦЕННОСТ. У нас не са.

Соцът ги тъпчеше системно, защото мислещите се поддават по-трудно на пропаганда и само създават проблеми. Пост-соцът направи друго: каза - еми мислете бе, кой ви пречи! След което ни заля с готови мисли-полуфабрикати. И цели фабрикати. Дотолкова ни заля, че за каквото и да седнеш да мислиш, се оказва, че вече го има “на пазара”. И ти го навират в муцуната амбулантно-любезно и настойчиво до неизбежност: готово смляно, лъскавичко, съвсем истински изглеждащо. И ти остава само да плеснеш с ръце и да го прегърнеш.

И да си платиш, естествено. Щото при капитализЪма за всичко се плаща. Без значение дали веднага или отложено; без значение дали ще усетиш, че си плащаш, или ще го осъзнаеш, когато вече е късно.

Мисленето (а покрай него - и културата) станаха аксесоар. При това не от първа необходимост. От социална гледна точка в момента е много по-важно какво ти е калъфчето на джиесема, отколкото какво има в главата ти.

Така ни накараха сами да се откажем от ценността “мислене” - и да я заместим с патешко повтаряне на лозунги и щампи (наместо разум), с интензивно съпреживяване в стил сапунка-чалга-бигбрадър (наместо емоции) и с волни псувни до отмала (наместо свободно съзнание).

Е, за какво ти е обща култура при това положение?…
________________________

Преди 20 години в никакъв случай не бих предположил, че промиването на мозъци може не само да оцелее при подмяната на репресивния режим с демокрация, а и да стане още по-страшно, отколкото беше.

26. legrandelf @ January 15, 2009

Това много хубаво, което си написал, Зелен Бетон, но… как се случва така, аз, а и още такива като мен (щото съм се засичал с такива) да се проврат в това така манипулирано ежедневие както го описа :))

Винаги има изключения, но просто човешкия фактор явно се е оказал прекалено елементарномислещ. Поддал се е на лабилността си и е приел… хм, погрешната вяра :))

Да живее с капаците, отколкото да мисли. С капаците - яде от купичката без да пита какво му слагат. Е хубаво, ама не всички са така. Затова не приемам, че масово са ни промили мозъците.

Просто прекалено много са килнали на грешната страна, щото им е по-угодно или по-лесно.

Аз все още търся кадърни, мислещи и качествени хора с висока обща култура! Щото иначе ми е скучно!

Поздрави! :))

27. Зелен Бетон @ January 15, 2009

Знам бе, Елфе. Не че няма - има “провряли се”. Само дето си съществуват на островчета. Сред жълтия океан.

Но мислещите хора не са ми грижа, тях винаги ще ги има. И ще се намират едни други, и ще се зареждат взаимно. С увереност, че трябва да продължат да съществуват. Пък дори и на островчетата си.

Тревожи ме друго: как може да се обърне МАСОВАТА тенденция? Как тези, които могат да мислят, а не щат (защото така им е по-лесно), да бъдат накарани да мислят отново? Защото те са многото и от тях зависят нешата.

С апостолска дейност явно не става. Трябва да има някакъв по-ефективен начин (начини?), по който средностатистическият гражданин да бъде принуден да си размърда сивите клетки. Да започне да преценява нещата сам; както и колкото може, но сам - вместо да търси по рефлекс поредния месия.

Ако това не стане, нямаме оправяне. Гражданско общество се прави с мислещи хора, не с първосигнални “народни маси”. Защото тия, последните, накъдето им завъртиш главите, натам гледат. А майстори по завъртане на глави има много. И въобще не се притесняват да практикуват.

Нямам предвид всички да станат високи интелектуалци, а просто мнозинството от хората да свикнат да си използват сивото вещество: колкото си го имат, няма значение - но да го използват, а не да си го държат в килера, щото им пречи на кефа…

Искам манипулирането на обществените настроения и убеждения да стане толкова трудно, че да се превърне в нерентабилна инвестиция. Само така опитите за това ще намалеят до приемливи граници. По чисто пазарни, икономически съображения. Това е сигурният начин, не със заклинания и не с подмяна на едни илюзии с други.

Ама тя темата ти беше за друго, извинявай - въпреки че за мен въпросът за общата култура е страничен продукт точно на проблема, за който говоря. Но това е дълъг разговор :)

28. Мария Стоянова @ January 16, 2009

@Зелен Бетон - относно това изказване: “Този стремеж обаче го има само там, където способността и желанието да мислиш са ЦЕННОСТ. У нас не са.” - не съм съгласна с класификацията ти У НАС, защото българите като цяло имат доста по-голяма обща култура от чужденците. Според мен това не е въпрос на общонационални ценности, колкото на индивидуални и семейни. Но си прав, че ако иска човек (и ако има потенциал), може да се научи да РАЗСЪЖДАВА - най-важното нещо, защото така сам достига до важни изводи.

29. Мария Стоянова @ January 16, 2009

П.П. Дето вика Елфчо, “… просто човешкия фактор явно се е оказал прекалено елементарномислещ.”. Нека си го признаем - повечето хора нямат особен потенциал, но и не е необходимо - нужни са хора и за тая работа :) Нали ако всички бяха умни, ние нямаше да се отличаваме, щеше да е като да има навсякъде находища от злато :-D

30. legrandelf @ January 16, 2009

Така е мария, трябва винаги да има първо и второ. Не заради спорта, да се делим на лагери, а за да се отличаваме :)))

Едните се грижат за това, другите за онова - нещата са разпределени, номера е само везната да не се наклони към отрицателния край :)

31. admon @ January 16, 2009

Който го може, го може. Културата е даденост. Дори без енциклопедична култура, човек е културен. Ако си от качествено семе или…

32. Whos-bad @ January 16, 2009

Абсолютно е така, човек трябва да знае как да се държи във всяка ситуация. Трябва да си си простак и идиот понякога, друг път културен и мирен…важното е да можеш да си всякакъв иначе…или си скучен или малоумен. Хубаво е хората да те познават под определена светлина…лично от мой опит…моят характер и държание честно да ви кажа не всеки може да го понесе ,ако се отпусна на макс както само аз си знам :)) Голям дебил съм , но не навсякъде :Р

33. admon @ January 16, 2009

Аз съм откровен, показвам се в цялост та който ме цени за доброто и хубавото в мен, е с мен, но знае че не съм идеален. По се осъвършенсвам винаги, не успявам но и не спирам да се културизирам. Култура идва от култивирам - отглеждам и събирам.

34. STATICUS @ January 16, 2009

Каква култура/познания/акъл/грамотност/интелект очакваш от хора, чийто идол е Азис, а да се напият битово с шише Флирт и после да пребият някого в дискотеката (чалготеката) е върховна форма на душевен оргазъм? Аз за тва не ходя по дискотеки. Щото ми е писнало от позьори, дето са отишли да се праат на много яки с дънките си Disel, вонящи на “оригинални” парфюми за по 20 кинта, купени от мангала на улицата. Тъпи позьори.

И като се съберат двама такива и си родят едно чаве, кви морални ценности да има, кво възпитание??? Ше ми троши чинове в клас. Да ми е дете - ебати боя и ебати наказанията. Те хората са го казали: крушата не пада по-далеч от дървото.

35. admon @ January 16, 2009

@staticus:
Бог е казал, не създавай си идоли и не се кланяй пред тях. А за мангала, мерси за думите - чаво означава, дете на мангалски. Ако се смяташ за културен, не използвай думи чужди на твоята култура. Та аз съм с мангалско съзнание, ако не знаеш моята история (живот).

36. admon @ January 16, 2009

@staticus:
Май твоята култура е малко статична - неподвижна.

37. STATICUS @ January 16, 2009

Ще ми се да ти отговоря, ама ми е неудобно да осирам блога на човека.

38. admon @ January 16, 2009

@staticus:
Аз ти отговорих (културно), а ти не можеш, щото си статичен относно културата. Аз съм мангал и не усирам. И както в приказката за лайното и сокола, аз отлитам, ти оставаш щото си статичен. Ограничен в пространството, демек статичен :))))

39. legrandelf @ January 16, 2009

Сега, тука малко ред да въдворя :)

admon, не мисля, че STATICUS те е нарекал мангал. Говорил е общо, относно покупките на въпросните позьори, които го дразнят :))

Ти след това си го позахапал малко, със сарказъм, няма обида - но… той е решил да не усира :) И пак, едва ли към теб - така смятам аз де :)))

Тъй че, и двама ви оставям, да го карате разумно. Четете си коментарите по два пъти, за да не се бъркате в излишни конфликти!

40. legrandelf @ January 16, 2009

А иначе нямам против коментари с лайна, ама ако се забавлявате - а не да се нагрубявате :))) И така ;)

Поздрави и на двама ви!

41. admon @ January 16, 2009

Нима мога да се обидя от истината. Да, мангали са ме отгледали. Всеки народ и нация имат своята култура. Сарказма е присъщо на културните хора. Отгледан съм по макарески бой и така нататък. Но бях възпитан към толерантност към различието. В едно поле, когато има повече и различни цветя е по-красиво. Така ме учеше баба ми Сание.

42. admon @ January 16, 2009

@elf:
Препрочетох - не казах “мерси” за думите, а казах “мери” като мярка. Т.е. мисли и се съобрази. Случва се по време на превод. Благодаря, за критиката Елф. Но имах предвид друго. Staticus, ко не ти харесва мангалското - не се ползвай от мангалски думи, чаво или мангалски неща.

@staticus:
Прости ми за мангалското съзнание. Моля да бъда извинен за това, което съм.

43. legrandelf @ January 16, 2009

Ясно, моя грешка значи :))
Виж сега, понякога от много ти грешки ми е трудно да разбера коя дума си написал/си искал да напишеш. И те така възникват странностите.

Но хубаво де - разбрахме се в крайна сметка :))

44. admon @ January 16, 2009

Ми греша, човек съм все пак. Говоря 6 езика, пиша на латиница. А друго - мисля по-бързо отколкото пиша. Ти не си виновен за това, което съм - неграмотен в правописа.

45. admon @ January 16, 2009

А това, че пиша неграмотно, не ми пречи да се изразявам културно :))))))))

Автора: Абсолютно си прав! :)

46. legrandelf @ January 16, 2009

Няма проблеми :)) И аз и ти сме виновни, че чак сега се сещаме за друг вариант:

Записваш си коментара с глас и ни пращаш звуковия файл, аххахааххаа :))) Така няма грешки! Ама ще те помоля само на 1 език да говориш, по възможност български, щото ние не знаем толкова езици :)

Ще е забавен експеримент, нали ;)

47. admon @ January 16, 2009

Да, да. Въпрос на време - малка техническа пречка. Учил съм нови технологии, а в това число комуникациите влизат :))) Представям си ви със слушалки като киборги :)))))

48. STATICUS @ January 16, 2009

@admon Човече, не знам какво се пенявиш толкова…Моят коментар не е бил насочен лично към теб. Нито те знам какъв си , нито нищо, за да мога да те коментирам. Може да вземеш пример.

- “Статична култура” … WTF?
- “Прости ми за мангалското съзнание. Моля да бъда извинен за това, което съм.”…ми, щом се чувстваш виновен, извинен си.
- “Ако се смяташ за културен, не използвай думи чужди на твоята култура”…тва в някой учебник по етика ли го пише?
- ” ко не ти харесва мангалското - не се ползвай от мангалски думи, чаво или мангалски неща.”…в смисъла на ироничния контекст на коментара, мисля, че думата е подходяща

Надявам се, че съм бил достатъчно културен за твоите стандарти.

PEACE!

49. admon @ January 16, 2009

Да, мир да бъде. Извиних се, щото се чувствам възпитан с култура, дори такава каквато е. Знам, нищо лично и те разбрах правилно. Мир да бъде.

50. гений @ September 21, 2009

мили човечета с човешки сърца, общата култура е като общежитие. И двете ги познаваме от времето на комунизма. Другите ги нямат. Имаосновни познания по даден учебен предмет, никога обща култура. Общата култура е като телефонният указател. Бай Тошо имаше об ща култура. Много чуло, много знае. тези, които ,много четат са друго нещо. Четейки, активират първоначалното си любопитство и йелание да научават все повече и повече и колкото по-далече отиват, разбират, че нищо не знаят… Никога не си мисли, че имаш обща култура.Знаейки от всичко по малко, не значи, че имаш обща култура. Напротив, означава, че е крайно време да организираш частичните си познания. Ако си щастлив и така, значи си полуинтелигентнощастлив човек. И тези хора имат право на живот.
Интернет е последната спирка за умните и първата за глупаците. Първите я подминиват, използвайки я, а последните не се откопчват и стават често жертва.

51. Събина @ September 21, 2009

@гений,

от името на всички живеещи в нета, ти благодаря. И с това се изчерпва общата ми култура към теб..

52. legrandelf @ September 21, 2009

Приема се :)

А ние (тук дето се подвизаваме) към кои спадаме? Коя спирка е нашата? Или фактът, че питам - сам ми отговаря на въпроса :P

Събина, не бъди строга - виж какви хубави сравнения има :)

53. Събина @ September 21, 2009

Аз като човек, който живее почти изцяло в нета, и който тука среща повече свести и интелигентни хора, от колкото по улиците, съм много чувствителна на тема:

Интернет е последната спирка за умните и първата за глупаците.

54. legrandelf @ September 21, 2009

Последната спирка ни е засега, докато не измислим нещо по-яко ;)))

Киснем в нета, защото бързо и лесно ни светва по разни интересни въпроси, и ни дава качествен (и отново бърз) контакт с другите (интелигентни) :)))

Не сме достатъчно често, и за по-дълго време навън, не само по сбирки - не сме и открили интелигентни люде там :)

Ще, ще, гениите знаеш, че работят на съвсем друго ниво на мисълта. И ние като се извисим до неговото - ще говорим по такъв начин (макар и с толкова правописни и пунктоационни грешки) :)))))))

55. gergana @ September 21, 2009

… ей, един “ген(ад)ий” се завъртя тука и вие взехте, че го прогонихте, ми може ли така, пу, да ви имам гостоприемството, ми нека си каже човекът, знаете, че тук споделяме разни мнения, сакън да се не обогатите с нещо повече от захаросани слова по адрес на домакина (не че не ги заслужава де, а и в повечето случаи се чувствам едно такова нищожество, четейки го, че ме е срам да си покажа носа по нета… толкоз, аман от комплименти)

… и аман от празници… човек тъкмо захване неква работа и.. бум… три-четири безделни дни, ааааааа, туй за кибиците на работното място добре, ама за нас си е жива загуба на време, респективно пари, респективно (материално)благополучие, радост в очичките и удовлетворение

… а, каква беше темата?, грях ли е да грешим, неееееее, човешко е, и докато се крием под едната тънка кожа на човешкото си безхаберие, няма да чувстваме угризения, когато, където и като как си показваме (срамните) издатъци на грешното си тяло.

… аз за себе си много пъти съм казвала, че съм по-скоро дяволска рожба и раят не ме блазни … и при това изобщо не смятам, че богохулствам, ни най-малко, просто трябва да повярваш, че и дяволът е бог, и то какъв…

:))))

56. legrandelf @ September 21, 2009

Гледам да балансирам бе, хич и не съм го прогонил :)) Не демонстрирам лесна обидчивост, така че и от ген(ад)ий не очаквам мнимо поведение :))

Къде видя гонене ;) Някои просто имат право да се ядосват и да реагират откровено :)

А темата за грехът е на друго място, та… оглеждай се в табелите (не че е проблем, тъй или иначе като храненето, накрая всичко отива на едно място) :)))))

« Ако бях жена… (част I) Малко политика, без цинизъм »