Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

SIFF, 30 март: “On the Road”, “Moonrise Kingdom” & “Silver Linings Playbook”

« публикувано на 30-03-2013 @ 7:10 pm » разпиши се »


официални трейлъри на: Очакваният, Нестандартният и Превъзнесеният
изрезки от лентите: “По пътя”, “Царството на пълнолунието” и “Наръчник на оптимиста”

Когато уикендът ти започне ударно още в петък вечер, редно е след това да продължиш в същия дух, докато имаш енергия, разбира се. Но докато съботното слънце се изгуби зад хоризонта има още много време, а Международният София филм фест съвсем не е свършил (с вас).

С радост ще ви представя/препоръчам три заглавия, които заслужават не само вниманието ви, но и почтените адмирации както към актьорския състав, така и към личността, заела режисьорското място.

“On the Road” / “По пътя” (2012)

Най-накрая го филмираха това чудо. Джак Керуак и неговият пленителен cult-novel “По пътя” се сдоби с класна филмова адаптация, благодарение на бразилския режисьор Уолтър Салас.

искам още…

« подобни cynical speech, ,SIFF, 16-17 март: “Iron Sky” и “Cosmopolis”

« публикувано на 16-03-2013 @ 4:19 pm » 5 драскачи »


официални трейлъри: Iron Sky и Cosmopolis
рискодеяние: Тимо и Дейвид

Предстои интригуващ кино уикенд с Международния София филм фест. Съботно-неделната програма ни предлага вълнуващи заглавия (поне на пръв поглед), част от които със сигурност крият в обятията си истински филмови диаманти. А аз, като един отдаден запалянко, ще препоръчам по едно предизвикателство за всеки един от почивните дни. Събота, късен следобед с…

“Iron Sky” / “Rautataivas” (2012)

Още един военен филм, базиран на чуждоезичния патриотизъм? Съвсем не. “Iron Sky”, който незнайно защо не се е сдобил с достоен превод на заглавието (“Желязно небе” явно не звучи толкова престижно) е изключително приятната пародия/сатира на режисьора Тимо Вуоренсола.

искам още…

« подобни cynical speech, ,Ревю: “Araf” / “Чистилище” / “Somewhere in Between”

« публикувано на 12-03-2013 @ 5:45 pm » 3 драскачи »


на вашето внимание: Официалният трейлър на филма
фотография: Araf

Вчерашната ми дилема се прекатури на 180 градуса, основно заради настроението ми, и в крайна сметка реших, че не ми се гледа полу-документален филм, търкащ своя сценарий около исторически събития след Втората световна война (което по принцип си ми е любима тема), а с най-голямо удоволствие бих си причинил някой и друг катарзис, доверявайки се на кино качествата на югоизточната ни съседка.

За сметка на това реших да гледам копродукцията на турската режисьорка Йешим Устаоглу - “Чистилище” (ще го срещнете още като “Araf” и “Somewhere in Between”; добре, че не е преведен на френски и немски, защото щеше да ми е трудно да запомня всички имена).

искам още…

« подобни cynical speech, ,Ревю: “Amour”

« публикувано на 11-03-2013 @ 4:38 pm » 5 драскачи »


на вашето внимание: Официалният трейлър на филма
фотография: Amour

Миналата неделя Международният София филм фест представи пред широката публика едно от най-очакваните филмови заглавия от вече изминалата 2012 година. “Любов”, на австрийския режисьор Михаел Ханеке, не е история за първото влюбване на двама (посредствени) младежи, нито приказка за гонитбата на чувствата им във времето, през което нито една от двете страни не “осъзнава”, че са създадени един за друг. “Amour” е много повече от това.

искам още…

« подобни cynical speech, ,SIFF, 9-ти март: “Хичкок” и “Пинк Флойд: Стената”

« публикувано на 08-03-2013 @ 4:39 pm » 1 драскач »


официални трейлъри: Алфред и Флойд
психодеяние: Хичкок и Стената

Международният София филм фест е факт за 17-ти път. Организаторите на събитието са приготвили повече от приятна програма за любителите на седмото изкуство - разнообразие в жанровете и националната стилистика, в режисьорските похвати и изразните средства.

Фестивалът се простира в периода 7-24 март, като разполага с допълнителна програма между 25 март и 7 април, предлагаща на зрителя също толкова вълнуващи и любопитни заглавия.

Повече информация за кино програмата може да откриете на официалния уеб сайт на фестивала.

И за да не бъда твърде презентационен (а и претенциозен), ще ви представя моите първи цели от тазгодишното издание на Sofia International Film Fest. Датата е събота, 9-ти март, а аз започвам с…

искам още…

« подобни cynical speech, ,