Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Ревю: “The Ghost Writer”

« публикувано на 31-07-2010 @ 5:42 pm » 12 драскачи »


фотография: The Movie Banter
на вашето внимание: Официалният трейлър към филма

В малката стая, под слабата светлина на отдавна строшения и подухващо поклащащ се, лепнат за тавана лампион, стои Робърт Харис. Пише. След малко в стаята влиза Роман Полански. С мастилница в ръка. Ако тези двамата ги заменим със същото (поне) количество лесбийки, вероятно кратката сцена, която описах би била перфектното, макар и банално познато начало на страхотен порно филм. Или най-малкото еротичен.

Но тук не говорим за елементарен псевдо трилър. Става въпрос за един от политически (не)коректните романи на Харис. И след няколко годишните терзания на “криеници зад решетките”, Полански се завръща с едно “Big F.U.” за САЩ. Разбира се, това е забавно и би било наистина шармантно в правдивостта си, но дори и като мисъл на кинокритик - пак е интригуващо.

“Писател в сянка” е умело сплетен трилър с елементи на снизходителна драма, въргаляща се в булото на мистериозния цинизъм. Хумор не би трябвало да има, но още с първите нотки на правоговорна английска реч Юън МакГрегър показва защо (точно той) е избран за ролята!

искам още…

« подобни cynical speech,Изводи на самосъхранението

« публикувано на 30-07-2010 @ 9:33 am » 9 драскачи »


фотография: Олег Панфилов
слушайки: Chumbawamba - Tubthumping (I Get Knocked Down)

— ако се напиеш (като животно) в четвъртък… ще те боли глава(та) в петък;

— ако е петък и те боли глава(та)… явно си се напил (като животно) в четвъртък;

— или просто си спал с мокра коса, на отворен прозорец, при ветровито (макар и лятно) време навън;

— но ако в главата ти има спомен за краставички, сок от моркови и цвекло… със сигурност си бил пиян преди комбинацията;

— последната не се продава в аптеките;

искам още…

« подобни cynical speech, , ,Гид за писане на еротичен псевдо трилър

« публикувано на 29-07-2010 @ 10:47 am » 17 драскачи »


фотография: Tumblr
слушайки: Michael Jackson - Thriller

Откакто изисканото “драма” се превърна в разплюнчен синоним на сериал, ситком, разжлебена швабска телепиеса или (чисто и просто) френски анонс за самоубийци, а недостойното “екшън” го замести в очите, ушите, устите и умовете на аудиенцията, междужанровите (пре)скоци са порочен и не до там атрактивен способ за удивляване на същата тази публика.

По аналогичен начин и “трилър” се е утвърдил като низ от вулгарни, анти-(каквото си пожелаете) течения, техники и порядки, втрещяващи съзнанието, предразсъдъците и вестибуларния апарат на зрителя.

зрител - член на аудиенция, независимо дали последната е литературна, театрална, музикална, седмоизкуство-ална

Поп-културните препратки замениха всяка една смислова символика, тънък хумор или междулиние, които да бърникат из мозъка на възприемащия, така че подсъзнателно, послевкусно да обработи приетата култур-трегерна информация, в следствие на което изпуснатите сокове на удовлетворението да наситят гладния за душевен оргазъм мозък.

Разбира се, някои автори разчитат [единствено] на сложни и завъртяни обяснения с много (помпозни) думички. Майната им на такива!

искам още…

« подобни cynical speech,Цецо цица (от едно) недоносче

« публикувано на 28-07-2010 @ 5:46 pm » 5 драскачи »


фотография: Свободата.ком
небит матрял да има: Веско и Илийката

Немирник! Мъжките пишлемета като пораснат не стават пикли (за разлика от женските), а се превръщат в цицолюбители - цицолюби, цицници, цоцащи от всяка една цицка, де що очите им палави доскиват.

Това е много хубаво, стига боската да е надеждна, сочна и млечна! Цицай на воля тогава, бюрократ такъв! Цицай…

Ама на спаружила се цицка, какво да й се насландисваш? Ни крилце месце, ни кълка млекце! А от другата страна на гръдта обширна, тат(к)овин(овн)а, стои наглеца и крещи: “Дръжте крадеца!”

И социализъма, и демократично-тестовата площадка за Балканите - България - са едно недоносче. Отдавна са го казали хората с повече нàучни трудове от останалите - капиталистически обучените да: сучат; служат; лъжат; мажат; лижат; излизват; цицат; изцицват.

искам още…

« подобни cynical speech, ,Паважно

« публикувано на 28-07-2010 @ 10:51 am » 6 драскачи »


фотография: Jose Manchado
слушайки: Lady Gaga - Poker Face

Някои си признават, че са атеисти, след което берат душа, затиснати под мълниеносната Божия напаст на вярващите! Други рамкират себе си в лявата лента, стига да не живеят в Кралството, Австралия или Хонг Конг.

Преслава и Рамщайн наистина ще имат общ проект - нова версия на една бирена реклама, с предпоставка да бъде забранена в поне 35 страни (извън Европа).

За себе си ще кажа, че нито велосипедирам в лявото плътно, нито имам нови маневри с Господ, чалгата или Немската нефилхармонична музика на щайн-щайн гения! За сметка на това, окрилих душата си след малкото епифани тази сутрин. А именно - клиповете на Лейди Гага възбуждат всички настръхнали в очакване ганглии, дерзаещи изкуството да излезе от главата ми. (И може би никога повече да не се върне?!) В частността си от HARD ECCENTRIC (не)поп-арт елементи!

искам още…

« подобни cynical speech, , ,За птичките и пчеличките...

« публикувано на 27-07-2010 @ 9:48 am » 5 драскачи »


фотография: cipisec - “Милко: Едно парченце и си там”
със спомена за: неговия мустак-к-к

 

… дето само се подпичквали и пчеличквали.

 

искам още…

« подобни cynical speech, ,Откровено казано...

« публикувано на 25-07-2010 @ 7:55 pm » 11 драскачи »


фотография: Олег Панфилов
слушайки: звън от хумор на семена…

… аз съм магаре. От онези, с големите уши и симпатичната муцуна. Нищо, че носа ми е по-голям от ушите, поне не е крив като на баба ви Яга. Дядо Яго си почива във вана с морска сол, докато гребена в косите му неспирно мълви ЕГН-то, което го води по еднопосочната пътека на вечността.

… аз не съм магаре, защото в очите, устите и съзнанията на повечето съм… свиня! Да не казвам прасе, но поне съм чист!

… аз ще си остана магаре, независимо колко бързо говоря, бавно мисля и осмислям. Мъдростите са за белобрадите, а псевдо-мъдростите - за магаретата!

искам още…

« подобни cynical speech, ,